Universitatea "Spiru Haret" va fi monitorizata in continuare de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECTS) si de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) in ce priveste organizarea admiterii si organizarea examenului de licenta la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa, potrivit unui act normativ, emis de MECTS.
Ordinul MECTS nr. 4235/2010 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea speciala a Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti a fost publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 421, din 22 iunie 2010.
Inca de la intrarea in vigoare a
Ordonantei Guvernului nr. 10/2009, Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti este
monitorizata special pe o perioada de 3 ani, privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, cu scopul de a se asigura respectarea standardelor legale de calitate specifice.
Potrivit actului normativ, aceasta monitorizare speciala vizeaza asistarea si indrumarea realizarii activitatilor specifice procesului de invatamant si controlul respectarii standardelor nationale de asigurare a calitatii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare specifice invatamantului superior, pentru intreaga activitate didactica, de cercetare stiintifica, de management academic, financiara si administrativa.
Pe perioada monitorizarii,
Universitatea „isi pastreaza toate drepturile dobandite prin Legea nr. 443/2002. Insa, incepand cu anul universitar 2009-2010, universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti avea obligatia de a asigura
o evidenta exacta a admiterii in anul I, cu mentionarea specializarilor/programelor de studii, formelor de invatamant si a locatiilor geografice pentru care a organizat admitere.
De altfel, pe toata perioada monitorizarii, instituria este obligata sa prezinte MECTS
un raport care sa contina: evidente clare, concrete ale studentilor, pe specializari, ani de studii, forme de invatamant si locatii geografice. Evidenta acestora se refera si la registrele matricole, cataloage de examen, finalizarea studiilor, transferuri, exmatriculari, precum si la alte date de acest gen.
In acelasi timp, cu doua saptamani inainte de a incepe sesiunea, Universitatea “Spiru Haret” va informa MECTS in legatura cu data, ziua, locul si ora la care se vor desfasura examenele.
Actul normativ precizeaza ca examenele/Colocviile se vor organiza si se vor desfasura de catre Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, asigurandu-se prezenta unui cadru didactic in locatia de invatamant in care studentii sustin examenul.
Totusi, Ordinul prevede ca
Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti poate organiza:
a)
examene de finalizare a studiilor universitare de licenta in sesiunile legal stabilite, numai pentru propriii absolventi ai specializarilor acreditate, precum si ai specializarilor autorizate sa functioneze provizoriu, care apartin aceluiasi domeniu de licenta cu specializari acreditate la universitate si in conditiile prezentei metodologii;
b)
examene de finalizare a studiilor universitare de masterat in conditiile legii.
Insa, din comisiile pentru examenele de finalizare a studiilor vor face parte, pe langa profesori universitari sau conferentiari universitari titulari ai Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti, si cel putin cate un profesor universitar/conferentiar universitar din invatamantul superior de stat acreditat, pana la asigurarea unui procent de 50% din numarul membrilor comisiei, la fiecare comisie.
Obligatiile Universitatii “Spiru Haret”
Potrivit actului normativ, Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti are urmatoarele obligatii:
a) de a modifica Carta universitara si de a o pune in concordanta cu dispozitiile Legii nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii;
b) de a elabora si de a aproba Regulamentul de organizare si desfasurare a alegerilor universitare, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii;
c) de a finaliza alegerile universitare, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii;
d) de a trimite spre avizare la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului documentele prevazute anterior, in termen de 65 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii, pentru confirmarea rectorului ales, prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
Pe parcursul celor 3 ani de monitorizare, ARACIS analizeaza, la un interval de 6 luni, modul in care sunt asigurate, pentru fiecare specializare, la fiecare forma de invatamant si locatie geografica, standardele minime inscrise in lege cu privire la personalul didactic, spatiile de invatamant, baza materiala si dotarile necesare, avand in vedere ca exista multe specializari autorizate pentru care universitatea nu a solicitat acreditarea, cu toate ca termenul legal a fost cu mult depasit sau exista specializari acreditate care nu au fost evaluate.
Astfel, pe baza aspectelor constatate si a rezultatelor controalelor si monitorizarilor, ARACIS propune Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului masurile legale care se impun.
Comentarii articol (6)