Noile reglementari in materie de TVA, impozitul pe profit, impozitul pe venit, implicatiile fiscale ale procedurii insolventei si noile masuri de combatere a evaziunii fiscale au fost cateva din temele abordate in cadrul conferintei "Ultimele modificari fiscale", organizata marti de Avocatnet.ro
Evenimentul a reunit peste 120 de partipanti din cadrul celor mai importante companii private din Romania.
Conferinta a oferit analize complete, interpretari si recomandari practice privind modificarile legislative majore cu aplicabilitate din 1 iulie 2010.
Conferinta a debutat cu noile metode de combatere a evaziunii fiscale adoptate de Guvern, prima sesiune fiind sustinuta de Sorin Istrate, managing partner Contexpert Consulting, Andra Casu, Tax Manager Ernst & Young si Gabriel Biris, partener Biris Goran.
Sorin Istrate a vorbit despre noile prevederi referitoare la taxa pe valoare adaugata, obligativitatea inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari, taxarea inversa la alimente, declararea si plata TVA-ului in vama.
O alta noutate in materia combaterii evaziunii fiscale a fost dezbatuta de Andra Casu, Ernst & Young, si anume, cea referitoare la extinderea masurilor de executare silita asupra tertilor care raspund in solidar cu debitorul.
Gabriel Biris a realizat un studiu de caz asupra efectelor practice ale implementarii noilor masurii de combatere a evaziunii , subliniind faptul ca prin infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, statul ne scoate din UE.
Sesiunea a doa a conferintei a fost dedicata modificarilor aduse Codului Fiscal si de Procedura Fiscala: impozit pe venit, impozit pe profit, dobanzi si penalitati pentru neplata obligatiilor fiscale la bugetul de stat. Spekarii panelului au fost Ramona Jurubita, Daniel Pana, Madalina Racovitanu (KPMG Romania) si Gabriel Sincu (Mazars Romania).
”Prin noul sistem majoritatea celor care platesc cu intarziere va plati mai mult decat inainte, pe cand statul iese in castig in cazul in care ramburseaza cu intarziere sumele datorate, platind contribuabililor numai dobanzile nu si penalitatile de intarziere" a declarat Gabriel Sincu, partener Mazars.
Ultimul panel al conferintei a fost dedicat insolventei, mai exact implicatiilor fiscale ale acestei procedure. Sesiunea a fost deschisa de presedintele UNPIR, Arin Octav Stanescu, urmat de Ioana Sandru, partener ZRP Tax, ce a oferit o analiza detaliata a regimului fiscal al firmelor aflate in insolventa.
“Ne-am propus sa oferim prin conferinta “Ultimele modificari fiscale” informatii si solutii practice pentru firmele obligate sa infrunte un regim fiscal nu tocmai prietenos , intr-o perioada tulbure atat din punct de vedere economic-financiar, dar mai ales politic. In prezent,mai mult ca oricand, este nevoie de predictibilitate si de o buna cunoastere a cadrul legislativ, elemente esentiale pentru eficientizarea activitatii oricarei companii din Romania” – Anca Dumitrescu, redactor-sef Avocatnet.ro
___
Mai jos puteti consulta prezentarile expuse de speakeri in cadrul conferintei:
Comentarii articol (0)