Incepand cu 1 august 2010, firmele vor putea face achizitii din spatiul european doar daca sunt inregistrate in Registrul Operatorilor Intracomunitari, in caz contrar riscand a fi amendate cu sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei.
Potrivit OUG nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, incepand cu data de 1 august 2010 , se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de “Registrul operatorilor Administrare Fiscala intracomunitari” care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare.
Procedura de organizare si functionare a Registrului Operatorilor Intracomunitari a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 2101/2010, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 429 din 25 iunie 2010.
Consecintele neinscrierii
Potrivit specialistilor in fiscalitate din cadrul
firmei de avocatura "Voicu Filipescu", codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de autoritatile fiscale romane nu va fi considerat valid pentru operatiuni intracomunitare decat dupa inscrierea persoanei juridice in Registrul operatorilor intracomunitari. Altfel spus, neinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari atrage dupa sine imposibilitatea utilizarii codului de TVA in tranzactiile intracomunitare si implicit aplicarea regimului de impunere specific contribuabililor care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA.
Avand in vedere ca dupa data de 1 august 2010 persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care doresc sa efectueze operatiuni intracomunitare trebuie sa fie inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari, precum si numarul mare de cereri care vor fi depuse in acest sens, specialistii Voicu Filipescu
recomanda demararea din timp a actiunii de pregatire a actelor necesare si depunerea dosarului inainte de termenul mentionat, astfel incat la data de 1 august 2010 sa se obtina decizia comunicata in vederea inscrierii in registru.
Intarzierea demersurilor ar putea conduce la suspendarea temporara a derularii activita ilor intracomunitare curente pana la momentul inregistrarii.
Cine trebuie sa se inregistreze?
Sunt obligate sa se inregistreze in registrul operatorilor intracomunitari toate persoanele impozabile care efectueaza oricare dintre urmatoarele tipuri de operatiuni intracomunitare:
• livrari intracomunitare de bunuri;
• livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
• prestari de servicii intracomunitare;
• achizitii intracomunitare de bunuri;
• achizitii intracomunitare de servicii.
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se faca inainte de efectuarea oricareia dintre operatiunile intracomunitare mentionate anterior.
Cum se face inregistrarea?
În vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, persoanele impozabile trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere de inregistrare insotita de cazierul judiciar al tuturor asociatilor si administratorilor. În cazul in care in cazierul judiciar sunt inscrise infractiuni sau punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administrator, atunci trebuie prezentatesi documente suplimentare din care sa rezulte ca aceste fapte nu sunt legate de operatiunile intracomunitare.
Contribuabilii au obligatia ca, in termen de 30 zile de la data modificarii listei asociatilor si/sau administratorilor, sa anunte organul fiscal, prin depunerea unei noi anexe la cererea de inregistrare, insotita de cazierul judiciar al noilor asociati si/sau administratori.
Organul fiscal va analiza si va dispune aprobarea sau respingerea motivata a cererii de inregistrare in termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii cererii.
Aprobarea sau respingerea cererii se va face prin decizie emisa de catre organele fiscale, aceasta decizie fiind comunicata solicitantului in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala. Practic, inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari va produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei.
Nu pot fi inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari:
• persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
• persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA;
• persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala, si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu oricare dintre operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inregistrarea in Registru.
Conditiile in care se anuleaza inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari
Organele fiscale vor radia din Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile care depun o cerere in acest sens.
De asemenea, vor fi radiate din Registrul operatorilor intracomunitari, din oficiu, urmatoarele categorii de persoane impozabile:
• persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care figureaza
in lista contribuabililor declarati inactivi sau care se afla in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, potrivit legii;
• persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare;
• persoanele care au solicitat anularea inregistrarii in scopuri de TVA ca urmare a faptului ca nu mai realizeaza operatiuni taxabile;
• persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a inceput actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile intracomunitare realizate.
Radierea se face in baza deciziei emise de catre organul fiscal competent, care se comunica solicitantului conform Codului de procedura fiscala si produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei.
Persoanele radiate din Registru pot solicita reinscrierea in acest registru dupa inlaturarea cauzelor care au determinat radierea, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare.
Reinscrierea se efectueaza in aceleasi conditii ca si inscrierea initiala.
Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari se considera ca nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA. În plus, efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise,
conform legii, in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 5000 lei.
De asemenea, aceste persoane nu vor fi inregistrate in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de implinirea unui an de la data savarsirii faptei.
Comentarii articol (41)