Ordinul ANAF nr. 727/2016 pentru aprobarea Procedurii de organizare și funcționare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 150 din 26 februarie 2016, a intrat în vigoare la data publicării și a abrogat Ordinul ANAF nr. 2101/2010.
Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) a fost înființat la 1 august 2010 în cadrul ANAF și cuprinde, potrivit Codului fiscal, toate persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile care efectuează operațiuni intracomunitare, respectiv:
- livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România şi care sunt scutite de taxă;
- livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;
- prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
- achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România;
- achiziţii intracomunitare de servicii efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei.
Înscrierea în ROI are loc la cererea contribuabililor înainte de a efectua operațiuni intracomunitare de genul celor menționate mai sus.
Potrivit noii proceduri de organizare și funcționare a Registrului operatorilor intracomunitari, aprobată prin Ordinul ANAF nr. 727/2016, în ROI nu se înscriu:
- persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;
- persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, la cerere sau din oficiu, de către organul fiscal;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracțiuni în legătură cu operațiunile intracomunitare.
Notă: Radierea din ROI se realizează, la cerere sau din oficiu, de către organul fiscal.
Potrivit legislației în vigoare, se radiază din oficiu din ROI următoarele categorii de persoane:
- persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente;
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care nu au efectuat nicio operaţiune intracomunitară în anul calendaristic precedent şi nici în anul curent până la data radierii din registru, cu excepţia celor care au fost înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari în această perioadă (vechile prevederi legale prevedeau că organul fiscal competent radia din oficiu din acest registru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care în anul următor înscrierii în registru nu mai efectuau operaţiuni intracomunitare, n.red.);
- persoanele înregistrate care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu oricare dintre operaţiunile intracomunitare;
- persoanele impozabile care nu depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data modificării listei administratorilor, cazierul judiciar al noilor administratori;
- persoanele impozabile care nu depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data modificării listei asociaților, cu excepția societăților pe acțiuni, cazierul judiciar al noilor asociați care dețin minimum 5% din capitalul social al societății.
Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari se face în baza deciziei emise de către organul fiscal competent sau în baza deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, după caz, care se comunică solicitantului conform Codului de procedură fiscală.
Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte începând cu data comunicării deciziei în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală sau cu data anulării înregistrării în scopuri de TVA, după caz.
Persoanele radiate din ROI pot solicita reînscrierea în acest registru după înlăturarea cauzelor care au determinat radierea, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare.
Documente necesare pentru înscrierea în ROI
Noua procedură de înscriere în ROI stabilește că, la fel ca până acum, contribuabilii trebuie să depună la organul fiscal competent formularul 095 „Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari”, care se va depune însoțit de următoarele documente:
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritățile competente din România ale administratorilor, în cazul societăților pe acțiuni, inclusiv al celor în comandită pe acțiuni;
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritățile competente din România ale administratorilor și ale asociaților care dețin minimum 5% din capitalul social al societății, în cazul celorlalte forme de societăți;
În cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisă punerea în mișcare a acțiunii penale față de oricare dintre asociați sau administratori, contribuabilii trebuie să prezinte documente eliberate de organele de urmărire penală, din care să rezulte dacă acțiune penală este sau nu este în legătură cu operațiunile prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv operațiunile intracomunitare.
În cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisă punerea în mișcare a acțiunii penale față de oricare dintre asociați sau administratori și s-a dispus trimiterea în judecată, contribuabilii trebuie să prezinte documente eliberate de organele competente, din care să rezulte dacă acțiunea penală este sau nu este în legătură cu operațiunile intracomunitare.
În cazul în care în certificatele de cazier judiciar sunt înscrise infracțiuni și/sau alte date, contribuabilul va prezenta copiile legalizate ale hotărârilor judecătorești prin care au fost stabilite respectivele infracțiuni și/sau alte documente eliberate de organele competente, precum și documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent sau din cadrul organului fiscal ierarhic superior, după caz, din care să rezulte dacă infracțiunea este sau nu în legătură cu operațiunile intracomunitare.
Contribuabilii care solicită înscrierea în ROI de la data înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună la organul fiscal competent formularul 095 odată cu formularul 098 – „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal” sau, după caz, cu declarațiile de înregistrare fiscală/de mențiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal (formularul 091 – „Declarație de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare”).
Organul fiscal analizează și dispune dispune aprobarea sau respingerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari odată cu aprobarea ori respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
Înregistrarea în ROI produce efecte începând cu data comunicării deciziei privind înscrierea în ROI. În cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede că înregistrarea în scopuri de TVA devine valabilă începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii de înregistrare, înscrierea în ROI operează cu data comunicării deciziei, dar nu înainte de data înregistrării în scopuri de TVA.
Persoanele impozabile înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data modificării listei administratorilor, să depună la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori. De asemenea, persoanele impozabile înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari, cu excepţia societăţilor pe acţiuni, au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data modificării listei asociaţilor, să depună la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii.
ANAF precizează în noul act normativ și procedura care se va aplica începând din acest an pentru radierea din ROI a contribuabililor cărora le-a fost anulat din oficiu codul de TVA.
Conform prevederilor, ori de câte ori organul fiscal competent anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA a unui contribuabil, în baza deciziei privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, radiază, din oficiu, respecta persoană din ROI. Radierea, din oficiu, din ROI se realizează la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.
Cererea de înregistrare în ROI, actualizată, alături de alte 3 formulare
Ordinul ANAF nr. 727/2016 a actualizat și patru documente fiscale:
a) „Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” – formular 095;
b) „Decizie privind înscrierea/respingerea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari";
c) „Decizie privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari”;
d) „Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari”.
Notă: Termenul de depunere a unei contestații împotriva unui act administrativ fiscal a fost prelungit de la 30 de zile la 45 de zile, potrivit noului Cod de procedură fiscală.
Comentarii articol (14)