Incepand cu data de 1 iulie, intregul sistem de compensare a medicamentelor este schimbat. Astfel, potrivit noului ordin emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pacientii vor fi obligati sa isi plateasca o mare parte din pretul tratamentului.
Ordinul CNAS nr. 615/2010 privind aprobarea metodei de calcul al pretului de referinta pentru medicamente a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I , Nr. 444 din 1 iulie 2010.
Odata cu implementarea noului sistem de compensare, va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala.
De exemplu, in cazul in care doctorul va prescrie un medicament strain, dar in farmacii exista un inlocuitor romanesc, reducerea de pret se va aplica celui din urma. Cu alte cuvinte, se compenseaza cel mai ieftin medicament dintr-o grupa de produse care se folosesc pentru aceeasi boala.
Astfel, daca medicamentul strain de care aveti nevoie costa 50 de lei, iar in farmacii echivalentul lui romanesc costa 10 lei, compensarea de 90% se aplica medicamentului mai ieftin, adica 90% din 10 lei. Deci, conform noului sistem, pentru medicamentul strain, veti fi nevoiti sa platiti 41 de lei.
Medicii critica dur noul sistem
“Colegiul Medicilor din Romania isi manifesta indignarea fata de faptul ca in forma finala a metodologiei privind implementarea noului pret de referinta pentru medicamente, numele sau este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacientilor si autonomiei profesionale a medicului", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata catre CNAS de catre medici.
“Colegiul Medicilor din Romania si-a exprimat clar punctul de vedere privind inacceptabilitatea decontarii pe clasa terapeutica asa cum este ea prezentata in documentul supus dezbaterii care duce la o crestere semnificativa a coplatii suportata de pacient si la o modificare a comportamentului prescriptorului obligat sa recomande un tratament nu in functie de eficienta terapeutica ci in functie de posibilitatile materiale ale omului bolnav. Mai mult, actul normativ impune o conduita profesionala medicala contrara ghidurilor si protocoalelor aprobate de Ministerul Sanatatii”, mai spun medicii.
Noul sistem de compensare a medicamentelor condamna la moarte mii se pacienti
Potrivit ordinului privind implementarea noului pret de referinta la medicamente, pacientii vor fi obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului. De exemplu, pacietii cu hipertensiune arteriala, vor trebui sa plateasca de peste trei ori mai mult decat plateau pana acum pentru a pastra aceeasi schema de tratament.
Totusi, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate contrazic documentele elaborate chiar de ei si spun ca pacientii vor plati, in medie, in plus doar 10%.
„Desi presedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, inclusiv sambata trecuta cand a venit in randul nostru la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.
Potrivit unui calculator a contributiei personale a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS la unele medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplica coplata.
Astfel, in cazul unui medicament pentru hepatita cu substanta activa RIBAVIRINUM cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei.
Mentionam ca acesta este pretul unei doze, iar un pacient cu hepatita are nevoie (in functie de schema terapeutica aprobata de casa de asigurari de sanatate) de 4-6 pastile pe zi.
Un calcul simplu arata ca in acest caz, pacientul trebuie sa plateasca pe luna (doar pentru acest medicament) minimum 1538 lei.
Pentru un medicament cu substanta activa TACROLIMUSUM necesar unui pacient transplantat, in doza de 1 mg are un pret de 8,68 lei, din care valoarea compensata este de 4,9 lei, iar contributia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doza zilnica cuprinsa intre 4,5 g si 8 g.
Tot in cazul programului de transplant, in cazul medicamentului cu substanta activa POSACONAZOLUM, doza 40 mg, cu pretul maxim de 2974 lei, valoarea compensata este de 49,89 lei, iar contributia pacientului de 2924 lei.
O insulina cu substanta activa INSULINUM ASPART cu pretul de 34,24 lei, valoarea compensata este de 24,21 lei, iar contributia personala de 10 lei.
„Aplicarea acestui sistem de compensare va determina, majoritatea pacientilor sa renunte la tratament pentru ca nu isi vor putea perminte sa plateasca. Solicitam public CNAS sa renunte la acest sistem criminal care va conduce la moarte sute de mii de pacienti!”, a adaugat Cezar Irimia.
CNAS: Noul sistem va duce la cresterea accesului de medicamente “noi si moderne”
Potrivit CNAS, Contractul cadru pentru 2010 prevede introducerea cu 1 iulie 2010 a noului pret de referinta pentru medicamente respectiv o noua modalitate de calcul bazata pe:
• calculul pretului de referinta pe baza eficacitatii medicamentelor si a dozelor zilnice standard universal acceptate
• gruparea pe baza efectului de clasa atunci cind este recunosut ca atare
• stabilitatea in timp a pretului de referinta
• largirea utilizarii medicamentelor generice
Calculul pretului de referinta s-a bazat pe:
• consumul de medicamente in anul 2009
• lista de medicamente valabila la 1 aprilie 2010
• regulile OMS de stabilire a Dozei zilnice standard
• experienta olandeza in aplicarea unui sistem similar de stabilire a pretului de referinta pe grupe terapeutice
Etapele de dezvoltare a sistemului au fost parcurse relativ rapid si intr-un parteneriat cu actori importanti din sistemul asigurarilor de sanatate din europa pentru a implementa cu celeritate un nou sistem eficient si performant.
Conform CNAS, avantajele acestei formule de calcul a pretului de referinta pentru medicamente sunt reprezentate de :
• cresterea accesului la tratament
• cresterea numarului de medicamente din acelasi DCI/clasa cu o contributie / coplata minima
• cresterea utilizarii medicamenteelor generice
• stimularea producatorilor autohtoni de medicamente generice
• predictibilitatea sistemului si stabilitatea acstuia
• cresterea accesului la medicamente noi si moderne
• constientizarea utilizatorilor si implicarea lor in eficientizarea consumulu
Comentarii articol (47)