UNIUNEA NAÞIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
CONSILIUL UNIUNII
HOTÃRÂRE nr. 42 din 19.02.2005
În conformitate cu dispoziþiile art. 63 lit. s) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea ºi exercitarea profesiei de avocat, republicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 113 din 6 martie 2001 astfel cum a fost modificatã prin Legea nr. 255/2004 privind modificarea ºi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea ºi exercitarea profesiei de avocat, publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.559 din 23 iunie 2004, (denumitã în continuare Lege) ºi ale art. 85 alin. (2) ºi art. 323 din Statutul profesiei de avocat publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 45 din 13 ianuarie 2005,
- luând în examinare problemele dezbãtute în ºedinþa Consiliului Uniunii Naþionale a Barourilor din România din 19 februarie 2005,
- Consiliul Uniunii Naþionale a Barourilor din România,
DECIDE:
I. Cel mai târziu pânã la Congresul Avocaþilor 2005, pot fi folosite de cãtre avocaþi ºi barouri (pânã la epuizarea stocurilor) formularele tipizate ºi ºtampilele aflate în uz la data publicãrii Statutului profesiei de avocat (Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 45 din 13 ianuarie 2005).
II. Pânã la Congresul Avocaþilor 2005, art. 205 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat se interpreteazã ºi se aplicã astfel:
1. Avocatul colaborator nu are dreptul de a avea clientelã personalã în afara formei de exercitare a profesiei la care colaboreazã.
Orice client personal trebuie adus la cunoºtinþa avocatului titular/coordonator al formei de exercitare a profesiei la care avocatul colaborator îºi desfãºoarã activitatea, iar lucrãrile profesionale efectuate pentru clientela personalã se vor efectua prin intermediul formei de exercitare a profesiei, cu menþiunea expresã în contractul de asistenþã juridicã potrivit cãruia clientul este personal.
2. Rezultatele financiare obþinute de avocatul colaborator de la clienþii personali (onorariile) vor fi încasate integral sau parþial de avocatul colaborator, dupã caz, în raport de clauzele contractului de colaborare, fãrã a se afecta în nici un mod cuantumul retrocedãrilor de onorarii, negociate ºi prevãzute în contractul de colaborare.
3. Titularii/avocaþii coordonatori vor îngãdui ºi vor sprijini avocaþii colaboratori în tratarea clientelei personale, în condiþiile prevãzute în contractul de colaborare.
4. Pentru clientela personalã, avocatul colaborator va utiliza alãturi de ºtampila formei de exercitare a profesiei ºi ºtampila personalã, aprobatã de forma de exercitare a profesiei, pe care se inscripþioneazã menþiunea „avocat colaborator”. ªtampila personalã a avocatului colaborator poate fi confecþionatã ºi utilizatã numai cu acordul formei de exercitare a profesiei, conform menþiunilor prevãzute în contractul de colaborare.
5. Pentru activitatea desfãºuratã pentru clientela formei de exercitare a profesie cât ºi pentru activitatea desfãºuratã pentru clientela personalã, avocatul colaborator este rãspunzãtor atât faþã de client cât ºi faþã de forma de exercitare a profesiei cãreia îi aparþine.
6. Pentru activitatea desfãºuratã în cadrul asistenþei judiciare a baroului, avocatul colaborator poate folosi ºtampila proprie ºi va pãstra rezultatele financiare obþinute, în condiþiile prevãzute la pct. 1 din prezenta hotãrâre.
III. Prezenta hotãrâre a fost adoptatã în ºedinþa Consiliului Uniunii Naþionale a Barourilor din România din 19 februarie 2005 ºi va fi publicatã pe site-ul www.unbr.ro. Barourile vor aduce la cunoºtinþa avocaþilor prezenta Hotãrâre.
P R E ª E D I N T E,
Av. Cãlin - Andrei ZAMFIRESCU
Comentarii articol (0)