Constructia acestui Parteneriat a început cu o reuniune de lucru organizata de Guvernul României împreuna cu Banca Mondiala, pe 25 si 26 februarie, la Snagov.
Este pentru prima oara când un Guvern român participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de Banca Mondiala în România. Pâna acum, Banca Mondiala îsi stabilea strategia de tara pentru România la Washington si o propunea autoritatilor de la Bucuresti. Noua abordare prezinta avantajul ca este mai flexibila si este adaptata perfect nevoilor României.
"O astfel de schimbare a abordarii Bancii Mondiale fata de România nu ar fi fost posibila daca Guvernul pe care îl conduc nu ar fi fost ferm angajat sa faca reformele de care are nevoie România", a declarat presei premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Primul-ministru a subliniat ca Guvernul are o viziune unitara si coerenta în aplicarea reformelor. „Ministerele vor avea o actiune coerenta în sensul aplicarii reformelor pentru integrarea europeana. Nu vor mai fi masuri haotice, nu vor mai fi reforme începute si lasate neterminate. Exercitiul guvernarii va fi unitar, pentru ca va fi structurat în functie de agenda europeana a României”, a subliniat seful Executivului, la conferinta de presa de astazi de la Palatul Victoria.
„Am apreciat ca Guvernul se misca într-adevar în sensul aplicarii reformelor necesare pentru îndeplinirea acquis-ului comunitar. România a fost cunoscuta pâna acum ca fiind rezervata fata de reforme; acum Guvernul României este perceput de comunitatea internationala ca un accelerator al reformelor”, a precizat Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Owaise Saadat, în conferinta de presa.
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a apreciat ca „discutia de la Snagov a fost una deschisa si onesta, ca între prieteni care vor sa realizeze împreuna ceva”. Diplomatul european a subliniat ca aderarea la UE nu înseamna doar bani, ci si asumarea unor valori. Jonathan Scheele a apreciat contributia Bancii Mondiale la procesul de pregatire a României pentru integrarea europeana.
Primul-ministru a mai aratat ca la reuniunea de lucru s-a stabilit ca Parteneriatul Strategic va raspunde urmatoarelor obiective: 1. Primul obiectiv este integrarea europeana în 2007, deci vor fi proiecte pe termen scurt corespunzatoare prioritatilor aferente perioadei 2005-2006. Reforma Justitiei si a Administratiei Publice vor fi pietre de hotar în acest proces. 2. Al doilea obiectiv este consolidarea pozitiei noastre de stat membru al UE. Aceasta necesita programe pe termen mediu pentru 2007-2009, pentru: a. întarirea capacitatii institutionale b. cresterea competitivitatii c. participare activa în Ecofin si la Politica Agricola comuna 3. Al treilea obiectiv este pe termen lung si tinteste dincolo de anul 2009. Scopul este sa asiguram o dezvoltare durabila, bazata pe coeziune sociala si economica.
Întâlnirea de la Snagov a fost prezidata de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, iar din partea Executivului au participat reprezentantii mai multor ministere (Justitiei, Administratiei si Internelor, Finantelor, Economiei si Comertului, Transporturilor, Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Integrare Europeana, Agriculturii, Mediului, Educatiei si Cercetarii, Culturii, Muncii si Sanatatii), precum si ministrul delegat pentru finantare internationala, Cristian David, care este responsabil de coordonarea proiectului dinspre partea româna.
Banca Mondiala a fost reprezentata de Directorul pentru Europa Centrala, Anand Seth, de seful biroului de la Bucuresti, Owaise Saadat, precum si de o delegatie de experti de la Washington si de la Bucuresti. Au mai participat seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, care a avut rolul sa analizeze proiectele propuse din perspectiva cerintelor europene carora trebuie sa le raspunda România. În prima zi au participat si Graeme Justice, reprezentantul FMI la Bucuresti, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Pâna în iulie, urmeaza sa fie concretizate programele care vor fi incluse în Strategie. Vor urma consultari cu expertii Bancii Mondiale la nivel de ministere. Va fi creat un grup bilateral format din câte trei reprezentanti ai partii române si trei ai Bancii Mondiale, care vor coordona consultarile.
Comentarii articol (0)