Este o boala care nu doare, dar orbeste. Mai precis, omoara progresiv celulele si fibrele nervoase. La un moment dat, campul vizual se modifica, iar vederea dispare. Practic, afecteaza nervul optic si, cu cat presiunea intraoculara este mai mare, cu atat sansele ca nervul optic sa fie afectat cresc. In Romania, numarul pacientilor depistati cu aceasta boala ajunge la aproximativ 160.000.
In primele stadii ale bolii, functia vizuala ramane aparent normala, desi procesul de distrugere a fibrelor nervoase este prezent. In timp, leziunile devin semnificative, rezultand astfel pierderi severe, ireversibile de camp vizual.
Gravitatea bolii este data de faptul ca pacientul realizeaza prea tarziu pierderile de camp vizual, de obicei in faze avansate ale bolii.
7 milioane de bolnavi de glaucom nu mai vad cu nici unul din ochi, numarul lor fiind in continua crestere!
Glaucomul apare mai frecvent la persoanele:
-peste 40 de ani;
-care au rude de gradul I diagnosticate cu glaucom;
-au presiunea intraoculara crescuta;
-cu hipertensiune arteriala;
-cu diabet zaharat sau miopie severa;
-care urmeaza un tratament cronic cu steroizi.
Depistare precoce
Investigatiile includ obligatoriu eva¬luarea presiunii intraoculare (PIO), a campului vizual si a papilei nervului optic. Presiunea intraoculara (PIO) si variatiile sale zilnice sunt considerate factori majori de risc in glaucom. Masurata cu aparate numite tonometre, PIO are valori medii considerate normale cuprinse intre 10 si 21 mmHg.
Cercetarile moderne au introdus notiunea de PIO individual tolerata, ceea ce inseamna ca exista persoane cu valori mai mari ale PIO fara a avea afectare glaucomatoasa, dar si persoane cu valori “normale” ale PIO cu modificari specifice glaucomului.
Campul vizual al unui ochi este reprezentat de totalitatea imaginilor periferice ce pot fi percepute la un moment dat in timp ce persoana priveste intr-un punct fix. Defectele de camp vizual - scotoame („pete” pe campul vizual) - se determina modern cu ajutorul unui aparat numit perimetru computerizat. Perimetria este o metoda de diagnostic, iar prin repetarea campurilor vizuale la sase luni este si o valoroasa modalitate de urmarire a evolutiei bolii.
Papila nervului optic are un aspect particular in glaucom. Prin examinarea fundului de ochi, realizata pe o pupila dilatata si cu ajutorul unei lentile speciale, se pot evidentia si urmari in timp modificarile care apar la nivelul nervului optic.
Diagnosticul precoce al glaucomului este extrem de important, deoarece boala este progresiva, iar leziunile, odata aparute, se mentin toata viata. Daca diagnosticul este pus precoce, se mai poate salva ceva, iar optiuni terapeutice exista. Prima ar fi medicatia cu picaturi, prin care se incearca scaderea presiunii intraoculare.
Apoi, terapia laser (trabeculoplastie argon-laser, iridoplastie Yag laser) si interventia chirurgicala, daca medicatia nu da rezultate. Din pacate, in acest moment nu exista un medicament care sa vindece glaucomul.
Comentarii articol (8)