Bună ziua Am 49 de ani și sunt pompier de 15 ani. Sufăr de miopie.la ochiul drept care cu timpul a ajuns la destul de mare -8. Ochiul stâng este normal.Dr oftalmolog mi_a recomandat să mă duc la Spitalul Militar spunând că sunt inapt pentru armată. Asa să fie??
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza in anexa 1
Fişa 145. Personal care lucrează ca pompier salvator intrauzinal, salvamar, salvamontist, alte categorii de salvatori Contraindicaţii:
- diabet zaharat decompensat
- obezitate (IMC>35 kg/m²)
- epilepsie
- boli psihice
- boli cronice ale sistemului nervos
- surditate şi hipoacuzie severă bilaterală
- tulburări de echilibru
- dizartrie
- afecţiuni musculoscheletale care împiedică prehensiunea, statica sau echilibrul
- hipertensiune arterială, formă medie sau severă
- boală cardiacă ischemică
- insuficienţă cardiacă
- disfuncţie ventilatorie medie sau severă, indiferent de cauza generatoare
- boli endocrine manifeste - scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la un ochi şi sub 0,7 la celălalt ochi fără corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi fără corecţie optică suficientă (diferenţă de corecţie optică >3D între ochi)
- miopie peste -3D cu astigmatism care să nu depăşească 2D cyl
- glaucom cu unghi închis neoperat
- glaucom cu unghi deschis (diagnosticat anterior)
- dezlipire de retină (inclusiv postoperator)
- afachie
- îngustarea periferică a câmpului vizual mai mare de 20s, în cel puţin 3 cadrane la AO
- retinopatie pigmentară confirmată (prin adaptometrie sau EOG)
- orice afecţiune oculară acută şi evolutivă până la vindecare şi reevaluare funcţională vizuală
- vârstă sub 18 ani
In armata, contraindicatiile pot fi si mai drastice.
Va trebui sa mergeti la Spitalul militar fiind posibila o pensionare pe caz de boala.
Oftalmologul care v-a verificat in cadrul examinarii medicale periodice trebuia sa va dea trimitere la Spital, nu sa va faca o recomandare.