Cand ai tulburari digestive, nu este neaparat de vina stomacul, cum crede majoritatea. Practic, fiecare segment al tubului digestiv se poate imbolnavi, inclusiv glandele anexe ale acestuia. In procesul digestiei sunt implicate tubul digestiv, glandele salivare, ficatul
si pancreasul. Ca sa vezi unde se afla problema care impiedica digestia normala, trebuie sa te supui unor investigatii.
Explorari
Tranzitul baritat
Presupune inghitirea unei substante baritate sau radioopace iodate. Aceasta opacifiaza tubul digestiv superior, putand fi astfel vazut si evaluat de medic esofagul, stomacul si duodenul.
Irigografia
Se introduce substanta de contrast baritata prin rect, iar radiologul urmareste cum avanseaza aceasta substanta in colon. Daca ti s-a indicat o irigografie, cu o zi inainte ti se va administra un purgativ puternic pentru a elimina toate alimentele digerate din colon.
Endoscopia digestiva superioara
Este o procedura ce ii permite medicului sa exploreze interiorul esofagului, stomacului si duodenului folosind un instrument subtire si flexibil, prevazut cu un aparat optic, care se numeste endoscop. Aparatul este introdus prin cavitatea bucala si, pe masura ce inainteaza, medicul urmareste in direct imaginile din tubul digestiv pe un ecran.
Primul endoscop a fost construit in anul 1806 de Philip Bozzini, insa a fost folosit pentru prima data pentru a examina o fiinta umana 16 ani mai tarziu de William Beaumont, un chirurg militar din Michigan.
In anul 1896, americanul Walter Cannon a folosit pentru prima data o radiografie abdominala dupa ingestia de bariu pentru a urmari pasajul alimentelor prin tubul digestiv.
Principiul pe care se bazeaza ecografia a fost aplicat cu succes in domeniul militar inca din cel de al II-lea razboi mondial sub forma SONAR-ului de la bordul vaselor si submarinelor. Acestea emit unde ultrasonice prin apa si asteapta raspunsul reflectat de un posibil obstacol pe care il intalnesc. Din punct de vedere medical, ecograful a inceput sa fie folosit ca mijloc de investigatie a pacientului in anii ’50-’60.
Colonoscopia
Se face cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o camera mica numit colonoscop, prin care medicul poate observa interiorul intestinului gros (rectul si colonul). In timpul colonoscopiei se pot preleva fragmente de testuri sau pot fi extirpati polipi de la nivelul colonului si rectului.
Capsula endoscopica
Desi seamana cu o pastila obisnuita, capsula endoscopica este, de fapt, o camera de filmat in miniatura. O inghiti, iar ea filmeaza si transmite imagini din tubul digestiv. Daca undeva pe traiectul ei se afla o leziune, de exemplu, un ulcer sau o tumoare, medicul o va vedea si va puttea sa inceapa tratamentul adecvat. Spre deosebire de endoscopia digestiva
clasica, considerata foarte neplacuta de multi pacienti, capsula endoscopica poate fi inghitita la fel de usor ca orice pilula. In plus, in timp ce medicul verifica distanta la care a ajuns capsula pe un mic laptop, vei putea urmari imagini „live” din propriul intestin.
La plecare, vei primi un CD cu filmulete pe care le poti arata medicului la o examinare ulterioara.
Ecografia abdominala
Ecografia este o investigatie imagistica non-invaziva, care utilizeaza ultrasunetele reflectate de corpul uman, transpunand diferentele de densitate ale testurilor in diferite nuante de gri, afisate intr-o imagine pe ecran. Este nedureroasa si se poate repeta de cate ori este necesar pentru diagnostic sau pentru monitorizarea evolutiei unei afectiuni. Pana acum studiile nu au demonstrat efecte nocive asupra tesuturilor.
Comentarii articol (3)