Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba sarcina au tras si 1 cm de intestin . Imediat am intrat in sala de operatii unde am stat 3 ore . La primul ecograf nu se vedea bine , la al 2-lea au decis sa imi faca chiuretajul . Tin sa precizez ca inainte de chiuretaj m-au pus si am semnat o foaie pe care scria ca imi pot fi afectate uterul si organele din apropiere . Dupa operatie am aflat ca nu mai pot avea copii . Ce sanse am de a da medicul in judecara pentru malpraxis . Multumesc
1.Puteti formula o plangere penala, daca apreciati ca interventia chirurgicala a fost executata in mod defectuos.
Se pot efectua acte de cercetare penala,
2. Malpraxisul medical este definit de catre art. 642 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
3. Eroarea profesionala include, potrivit art.642 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii.
Asadar, eroarea profesionala este acea fapta savarsita cu ocazia exercitarii profesiei care cauzeaza un prejudiciu pacientului si este legata de actul stiintific medical individual in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
1. semnarea consițământului duce automat la înțelegerea și asumarea complicațiilor legate de procedură de către pacient. (in cazul dumneavoastră perforația uterina +/- lezarea intestinelor)
2. ”Art. 643. - (1) Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporţional cu gradul de vinovăţie al fiecăruia.
(2) Personalul medical nu este răspunzător pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii:
a) când acestea se datorează condiţiilor de lucru, dotării insuficiente cu echipament de diagnostic şi tratament, infecţiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicaţiilor şi riscurilor în general acceptate ale metodelor de investigaţie şi tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor şi dispozitivelor medicale, substanţelor medicale şi sanitare folosite;
b) când acţionează cu bună-credinţă în situaţii de urgenţă, cu respectarea competenţei acordate.
”
În lumina celor expuse nu poate fi vorba de o procedură realizată în mod defectuos/cu depășirea competenței, chiar dacă vorbim de o complicație care se asumă prin consimțământ. (Pentru orice chiuretaj uterin este general acceptată de către orice medic ginecolog de pe mapamond posibilitatea de a se produce o perforație uterină, drept însă nu frecvent.
Colegiul Medicilor este o organizatie profesionala, nu profesionista asa cum insinuati, care nu are in atributii expertiza in cazuri de malpraxis, ci doar sanctionarea pe cale administrativa a medicului. In cazul de mai sus nu poate fi vorba de asa ceva, deoarece este vorba de o complicatie general acceptata in cadrul acestei proceduri care a fost înțeleasă și asumată de pacientă prin consimțâmânt (actul prin care ia naștere raportul juridic medic-pacient)
Am argumentat mai sus de ce nu ar fi vorba de malpraxis, iar in cazul unei anchete medicul in cauza are si el dreptul sa isi repare prejudiciul adus imaginii sale intr-o instanta civila, deși nu acesta este scopul cu care pornim la drum cand alegem această profesie. Ce nu inteleg si este destul de frapant pentru mine, cum de va ganditi la a formula o plangere penala? Urmariti cumva sanctionarea penala a medicului? A lezat acesta prin treaba pe care și-a facut-o o valoare socială? Oare malpraxisului nu este o speta civila ?
Trebuie stabilit daca exista culpa medicului si in ce masura exista sau nu există.
Faptul ca ati semnat ceva nu imi pare relevant decat sub aspectul informării.
Este un caz care poate sa fie complex.
Mergeți la avocat cu actele si vedeti ce rezultă la consultanta.
Încercați să plătiți consultatia juridică și nu sa angajați aiurea avocatul...
E un sfat...care va poate fi de mare ajutor...pentru buzunar...desi nu pare...
Încercați să căutați avocați care se pricep foarte bine pe medico-legal.
Caz de malpraxis
LAURA-ELENA
Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)