In anii ’60, in SUA, dr. Landrum Shettles observa diferenta de rapiditate si rezistenta intre spermatozoizii x si y. Dupa el, cuplurile care intretin un raport sexual in momentul ovulatiei concep baieti, iar cele care intretin un raport sexual cu 2 zile inainte de ovulatie -fete.
A circulat o teorie conform careia poate fi ales sexul copilului in functie de hrana. O alimentatie bogata in sodiu si potasiu favorizeaza conceptia unui baiat, iar in calciu si magneziu -aparitia unei fetite.
Vechiul concept conform caruia o femeie insarcinata pentru prima oara, avand peste 30 de ani, este o gravida cu risc a devenit depasit. Din ce in ce mai multe doamne cu varste de 35, 40, 45 de ani se hotarasc sa devina mame. Tine insa si de capacitatea organismului fiecareia de a se reproduce.
1. Daca ai ramas, pur si simplu, insarcinata si vrei sa pastrezi copilul, nu-ti ramane decat sa faci regulat vizite la medicul curant si sa tii cont de recomandarile acestuia. Nu fi nepasatoare, in joc sunt doua vieti: a ta si a fatului!
2. Daca iti planuiesti bine momentul, n-ar strica sa mergi impreuna cu partenerul tau la niste consultatii inainte de conceptie. Acestea au menirea de a va lumina cu privire la fertilitate, la riscurile unei sarcini, la misiunea de parinte, la riscul unor boli genetice, precum si cu privire la modul in care pot fi prevenite anumite boli.
3. Daca ai trompele uterine blocate, deformari anatomice ale trompelor, suferi de endometrioza severa, poti apela la metodele de fertilizare artificiala. La fel, in cazul in care ai la activ peste 2 sarcini extrauterine in antecedente, ovulele tale au o cantitate si o calitate slaba, procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori sau esti alergica la sperma.
4. Daca partenerul tau a fost operat de vasectomie, are un lichid seminal cu o concentratie prea mica de spermatozoizi sau spermatozoizii sai au o mobilitate redusa, incearca fertilizarea artificiala.
5. Daca specialistul ti-a contraindicat sexul pe perioada sarcinii, urmeaza-i sfatul, fara sa acumulezi frustrari. Poti incerca alte modalitati de satisfacere sexuala. Limitarea sexului in timpul sarcinii se impune atunci cand placenta este inserata prea jos, lichidul amniotic este prea putin, exista teama intreruperii sarcinii, in conditiile in care in antecedente a existat un avort spontan.
6. Daca ai o pofta nebuna de mancare, adu-ti aminte ca nu trebuie sa te hranesti ca pentru doi. Sa mananci din toate cate putin, sa ai o alimentatie echilibrata si fara excese.
Micutii conceputi in eprubeta sunt la fel de sanatosi si normali ca si ceilalti copii conceputi natural. Initial, metoda de fertilizare in vitro (FIV) a fost conceputa pentru a ajuta femeile cu probleme la nivelul trompelor uterine sa devina mame. Mai tarziu, FIV a devenit o indicatie terapeutica si pentru cuplurile care aveau alte probleme legate de infertilitate. In zilele noastre, procesul fertilizarii cuprinde mai multe etape.
- 1959 - Chang a facut prima fertilizare in vitro pe oua de iepure.
- 1978 - Primele sarcini si nasteri umane, datorate fertilizarii in vitro, asistate de Steptoe si Edwards. Se naste primul bebelus din lume provenit prin FIV, fetita Louise Brown, din Marea Britanie.
- 1996 - Profesorul Ioan Munteanu, de la Clinica “Bega” din Timisoara, aduce pe lume primul bebelus roman, Daniel, prin FIV.
Tehnici de reproducere asistata
GIFT (Gama Intra Fallopian Transfer), transferul gametilor prin trompele uterine, presupune recoltarea ovulelor si se face prin laparoscopie. Dupa ce sunt recoltate ovulele, acestea sunt amestecate imediat cu sperma si sunt reintroduse in trompele uterine ale femeii.
ZIFT, transferul in trompele uterine ale zigotului, presupune fertilizarea in laborator, dupa care embrionul este introdus in trompa uterina.
Ambele tehnici sunt recomandate in infertilitatile atat de tip masculin, cat si in cele de tip feminin.
Comentarii articol (2)