Parlamentul European a adoptat, joi, cu 337 voturi pentru, 245 impotriva si 51 de abtineri, rezolutia privind expulzarea romilor, informeaza un comunicat de presa al Parmanetului European. De asemenea, deputatii solicita factorilor politici renuntarea la "retorica instigatoare" si critica lipsa implicarii Consiliului si a Comisiei fata de aceasta problematica.
In rezolutia depusa de grupurile politice S&D, ALDE, grupul Verzilor/EFA si GUE/NGL se arata ca Franta ar trebui "sa suspende imediat" repatrierea si expulzarea sutelor de cetateni europeni de etnie roma in tarile lor de origine. Potrivit deputatilor, colectarea de date biometrice incalca prevederile Cartei Europene ale Drepturilor Fundamentale. Astfel, Parlamentul respinge "orice declaratii care coreleaza minoritatile si imigratia cu criminalitatea si care dau nastere unor stereotipuri discriminatorii" si este profund ingrijorat "indeosebi de retorica instigatoare si vizibil discriminatorie care a caracterizat discursurile politice in perioada in care au avut loc repatrierile romilor si care confera credibilitate declaratiilor rasiste si actiunilor grupurilor de extrema dreapta".
"Libertatea de circulatie si de sedere poate fi restrictionata din motive de ordine publica, siguranta publica sau sanatate publica doar pe baza conduitei personale si nu pe baza unor consideratii de preventie generala sau a unor consideratii legate de originea etnica sau nationalitate", se subliniaza in rezolutia comuna.
In plus, "deciziile de expulzare trebuie sa fie analizate si luate de la caz la caz, tinand seama de circumstantele personale si cu asigurarea unor garantii procedurale si a unor cai de atac".
Nicio legatura intre situatia romilor si aderarea Romaniei la spatiul Schengen
In urma unui amendament oral depus de catre deputatul european Hannes Swoboda (S&D, AT), rezolutia comuna face referire si la faptul ca situatia populatiei de etnie roma nu poate afecta aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, precum si drepturile cetatenilor ale acestor state.
Analiza completa a situatiei din Franta si alte State membre
De asemenea, deputatii isi exprima regretul profund fata de "reactia tarzie si limitata a Comisiei, in calitate de gardian al tratatelor, la necesitatea de a verifica conformitatea actiunilor statelor membre cu dreptul primar si legislatia UE". Comisia trebuie sa reactioneze prompt cu o analiza completa a situatiei din Franta si din celelalte state membre in ceea ce priveste conformitatea politicilor privind romii cu legislatia UE, in care sa tina seama inclusiv de informatiile oferite de ONG-uri si reprezentantii romilor, se precizeaza in rezolutie.
Integrarea romilor, responsabilitate comuna a Statelor Membre
Uniunea Europeana UE si statele membre au responsabilitatea comuna de a promova integrarea romilor, in acest sens fiind necesara o abordare cuprinzatoare la nivelul UE sub forma unei strategii a UE privind romii, bazata pe angajamentele asumate la cel de-al doilea Summit privind romii de la Cordoba (8 aprilie 2010), la care au participat doar trei ministrii europeni:
• includerea aspectelor referitoare la romi in politicile europene si nationale in materie de drepturi fundamentale si de protectie impotriva rasismului, a saraciei si a excluziunii sociale;
• imbunatatirea foii de parcurs a platformei integrate pentru integrarea romilor si stabilirea obiectivelor si rezultatelor-cheie prioritare;
• asigurarea faptului ca instrumentele financiare existente in UE pot fi accesate de romi si promovarea unei mai bune integrari sociale a romilor prin monitorizarea utilizarii resurselor;
• stabilirea de noi conditii suplimentare pentru a garanta ca utilizarea fondurilor permite o mai buna solutionare a problemelor romilor.
In dezbaterea privind situatia populatiei rome in Europa, deputatii europeni apartinand grupului politic PPE au subliniat necesitatea unei actiuni UE mai puternice pentru incluziunilor romilor, in timp ce membrii S&D, ALDE, Verzilor/EFA si GUE/NGL au condamnat actiunile intreprinse de guvernul francez, catalogandu-le a fi discriminatorii si in contradictie cu legislatia europeana. Potrivit comisarului european Reding, legalitatea masurilor guvernului francez trebuie evaluata.
Comentarii articol (1)