Aceste masuri urmaresc sa sprijine Uniunea in respectarea angajamentelor luate in cadrul Agendei digitale pentru Europa, de a oferi fiecarui cetatean acces la servicii de baza in ceea ce priveste banda larga pana in 2013, precum si internet rapid si ultrarapid de banda larga pana in 2020. Dupa cum s-a subliniat in strategia Europe 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, punerea in functiune a infrastructurii de banda larga in Europa este esentiala pentru crearea de locuri de munca si pentru prosperitate.
„Internetul rapid de banda larga reprezinta oxigen digital, fiind esential pentru prosperitatea si bunastarea Europei. Aceste masuri ne vor permite sa ne asiguram ca europenii vor beneficia de internet de prima clasa, asa cum de altfel se asteapta si merita, astfel incat sa poata avea acces la continutul si serviciile dorite”, a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Agenda digitala.
Pachetul de masuri adoptat astazi cuprinde:
- O recomandare a Comisiei cu privire la accesul reglementat la retelele de acces de noua generatie (NGA) defineste o abordare comuna in materie de reglementare pentru accesul la retele noi de fibra optica de mare viteza, care impune autoritatilor nationale de reglementare sa asigure un echilibru corespunzator intre nevoia de a incuraja investitiile si cea de a pastra un mediu concurential. Aceasta va oferi tuturor jucatorilor de pe piata mai multa claritate in ceea ce priveste reglementarea, lucru necesar pentru stimularea investitiilor in retele rapide si ultrarapide de banda larga. Directiva-cadru privind telecomunicatiile impune statelor membre sa se asigure ca autoritatile nationale de reglementare „tin seama in cea mai mare masura” de recomandarea Comisiei, justificand orice indepartare de la aceasta.
- O propunere de decizie a Parlamentului European si a Consiliului, inaintata de Comisie, pentru stabilirea unui program de politica pe cinci ani, care sa promoveze o gestionare eficienta a spectrului de frecvente radio si care, in special, sa asigure ca, pana in 2013, este disponibil un spectru suficient de frecvente pentru banda larga pe suport radio (ceea ce va contribui in mod semnificativ la conectarea persoanelor din zone izolate la internet rapid de banda larga si la posibilitatea furnizarii de servicii inovatoare in intreaga Europa). Utilizarea eficienta si competitiva a spectrului de frecvente radio din UE va sprijini si inovarea in alte domenii si sectoare de politica, precum transporturile si mediul.
- O comunicare pe tema benzii largi, care defineste un cadru coerent pentru atingerea obiectivelor Agendei digitale in domeniul benzii largi, prezentand in special modalitatile optime de stimulare a investitiilor publice si private in retele rapide si ultrarapide de banda larga. Comunicarea invita statele membre UE sa elaboreze planuri operationale privind retelele rapide si ultrarapide de banda larga, insotite de masuri concrete de implementare si ofera indrumari pe tema reducerii costurilor de investitie, indicand modalitatile in care autoritatile publice pot sprijini investitiile in banda larga (printre care si imbunatatirea utilizarii fondurilor europene). Totodata, comunicarea anunta planurile Comisiei Europene si ale Bancii Europene de Investitii de a crea o serie de instrumente de finantare a benzii largi.
In prezent, Europa este regiunea cu cele mai ridicate niveluri medii de utilizare a benzii largi din lume (24,8%), insa retelele sale trebuie inca dezvoltate si modernizate. De exemplu, in acest moment numai 1% dintre europeni dispun de o conexiune la internet prin fibra optica de mare viteza direct la ei acasa, comparativ cu 12% dintre japonezi si 15% dintre sud-coreeni.
Masurile Comisiei urmaresc sa stimuleze sectorul public si privat sa investeasca mai mult in retele rapide si ultrarapide de banda larga, care, la randul lor, ar creste cererea de servicii prestate prin intermediul retelelor de banda larga, declansand astfel un cerc virtuos de dezvoltare economica in UE.
Agenda digitala stabileste obiective ambitioase in domeniul benzii largi: sa se asigure ca, pana in 2013, toti europenii vor fi acoperiti de servicii de banda larga de baza si ca, pana in 2020, acestia vor avea acces la internet de banda larga la viteze de 30 de megabiti pe secunda, iar minim jumatate dintre gospodariile UE vor fi abonate la internet de banda larga de peste 100 megabiti pe secunda.
Accesul rapid si ultrarapid de banda larga ar putea avea acelasi impact revolutionar asupra vietilor oamenilor pe care l-au avut caile ferate cu mai mult de 100 de ani in urma. Conexiunile de mare viteza inlesnesc munca de acasa si in deplasare. Ele fac posibile noi servicii online interactive in diferite domenii, printre care educatia si sanatatea (diagnosticarea de la distanta, de exemplu). Cu ajutorul lor, IMM-urile pot sa isi reduca costurile si sa devina mai competitive prin accesul la servicii „cloud” (cloud computing – informatica dematerializata); de asemenea, devine posibila o noua era a serviciilor video digitale, de inalta definitie si controlate de utilizator.
Comentarii articol (0)