ACCES GRATUIT
Notarii publici propun scaderea unor onorarii cu pana la 90%
Dupa reducerile operate in cadrul programului Prima Casa si dupa cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, notarii publici propun Ministrului Justitiei o noua scadere a onorariilor pentru serviciile notariale pentru procedurile succesorale reducerile, autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara sau a actelor privind creditarea bancara.
Articolul continuă mai jos
Potrivit unui comunicat de presa al UNNPR, notarii publici propun Ministrului Justitiei reducerea considerabila a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populatiei: vanzari, ipoteci, mosteniri, etc., luand in considerare faptul ca piata imobiliara din Romania nu a dat semne de revigorare.
Astfel, micsorarea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara in cadrul programelor sociale adoptate de statul Roman, atinge limite semnificative. Cu titlu de exemplu: la o creanta de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, in baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scaderi semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingand limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de
575 lei fata de 875 lei cat este in prezent.
Mai mult, pentru autentificarea oricaror alte acte privind creditarea bancara, daca imprumutul a fost acordat, si ipoteca instituita, cum ar fi spre exemplu, o refinantare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, masura ce avantajeaza direct cetatenii afectati de modificarea conditiilor de creditare si nevoiti sa incheie acte aditionale de renegociere a creditelor deja contractate.
Pentru instrainari imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, avand drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungand chiar pana la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarata de 40.000 lei,
onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei.
De asemenea, pentru
procedurile succesorale reducerile propuse sunt in medie de 10%.
S-au propus, totodata, Ministrului Justitiei, pentru a veni in sprijinul persoanelor care cumpara apartamente prin intermediul ANL, sau care beneficiaza de orice alte programe sociale, ca onorariul sa se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul Roman prin acte normative si nu prin raportare la expertizele notariale.
Dupa aprobarea de catre Ministrul Justitiei a onorariilor propuse de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Ordinul ministrului justitiei urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (24)
organismele de la rata dobânzii pe 3% anual, minim
Suma puteţi împrumuta este de $ 2,000.00 dolari SUA pentru a
Maxim de euro 10.Million.Please, furnizaţi următoarele:
1. Numele solicitantului :.......
2. Vârstă :......................
3. Locaţie :.................
4. Suma necesară ........
5. Durata :.................
6. Numărul de telefon .............
7. Număr de fax ...............
Contact Email: mrs.sorjigricess@gmail.com
Cu stimă,
Mrs.Sorji Grice
ÃŽmprumut Oferta Aplica acum la 3% rata dobânzii
2. Ca l-a dat in judecata nu inseamna nimic (oricine poate da in judecata pe oricine) - oricum actiunea sigur trebuia indreptata impotriva fratelui vanzator care trebuia sa garanteze conf. 1333 c civ. .... S-a dovedit cumva (printr-o decizie definitiva) ca a fost inselat cel ce a cumparat sau ca macar notarul a dat dovada de neglijenta la intocmirea actului?
3. Nu neg ca poate exista si rea credinta din partea notarului, dar ce notar isi risca meseria pe un aranjament de genul asta?
Cati din acestia stiu ca notarii percep onorarii dupa niste norme din 2005 ? Cat castigai in 2005?
Cati din acestia stiu ce platesc la notar? Sa luam exemplu o vanzare de aprox. 50.000Euro - majoritatea o sa spuna Am fost la notar si m-a jupuit, mi-a luat 90 de milioane - putini stiu ca din suma aceasta 64 mil. sunt impozit care merge la stat (incasat si virat fara niciun comision - nu ca la banci - apropo nici macar costul chitantierele nu le da statu ci sunt suportate de notar) 350ron se duc la OCPI (notarul trebuie sa plateasca un delegat sa plimbe hartiile si toata corespondenta), iar din onorariul de 2.600 ron trebuie sa plateasca 16% impozit si 5% camera notarilor. Din ce ramane trebuie sa plateasca angajatii, toate utilitatiile si facilitatea de productie.
Multi o sa spuna ce mare lucru sa produci o hartie de doua pagini in cazul vanzarii luate de exemplu.
Ii intreb pe cel de cumpara si da 50.000Euro cum ar fi sa afle ca a luat teapa si ca a pierdut banii, ca bunul cumparat nu era al celui care l-a vandut.... etc..? - De ce vine la notar? Raspuns SA I SE GARANTEZE DREPTUL. E mult 500 Euro dati efectiv notarului pentru a i se garanta 50.000Euro? Un casco la o masina de 50.000Euro cat ar fii - cu siguranta mult mai mult si ar garanta bunul doar pentru un an, in schimb HARTIA cu care pleci de la notar iti garanteaza bunul PERMANENT printr-o arhiva care face HARTIA fiecaruia opozabila tuturor si care poate fi gasita si peste 50ani.
Oricine fara pregatire juridica si mediu ca inteligenta, lucrand cu acte, intr-un an poate invata sa faca majoritatea actelor notariale si sa produca HARTIE, dar un notar poate da cu subsemnatul si pentru un act pe care l-a facut cu 15 ani in urma si in care poate femeia in varsta semana sau nu cu cea din buletinul vechi de n ani.
Mai ganditiva ....
Pai notarii publici sunt cei mai transparenti si mai corecti dintre contribuabili. Fata de noua burghezie exploatatoare, adica patronii de SRLuri care fac evaziune la greu si nu taie chitante si facturi, notarii publici dau statului socoteala pt. fiecare leu castigat. Legislatia profesionala in vigoare ii obliga pe notari sa scrie in incheierea oricarui act notarial suma incasata drept onorariu + TVA, precum si nr. chitantei/ bonului fiscal/ ordinului de plata cu care s-au incasat banii respectivi cu titlu de onorariu. De asta notarii doar PAR a avea mai mult decat altii, fiindca la ei totul este LA VEDERE, fata de SRLurile evazioniste care fac o groaza de bani negri, mult mai multi dcat BNPurile, dar isi masluiesc contabilitatea si fac evaziune fiscala, pagubind statul. Deci tot ce castiga notarii publici, sunt castiguri oneste, obtinute prin munca lor de zi cu zi si a personalului lor auxiliar care exte angajat legal, cu carte de munca si este platit corect si suficient, sau in orice caz mult mai bine decat la SRLurile exploatatoare, dumpere, evazioniste etc. etc.
Serviciile notariale in Romania nu sunt deloc scumpe, si in alte tari europene preturile sunt in mare la fel, diferentele fiind minore si la imobiliare, si la mosteniri si la toate serviciile notariale, in ciuda minciunilor sfruntate care se tot raspandesc, inclusiv de catre institutii oficiale, cum era acel raport alk Consiliului Consurentei, pe care UNNPR l-a demontat cu argumente logice si credibile. A nu se uita faptul ca buna parte din suma paltita de parte la notariat pt. tranzactii imobiliare, de pila, adica in jur de vreo 50%, de fapt nu ii ramane notarului, ci reprezinta banii dati pt. publicitate imobiliara si impozitul care este perceput gratuit de BNPuri s varsat la stat. O banca pt.orice operatuni cu bani percepe comisioane defel neglijabile, numai BNPurile fac asta gratis!
Eu cred ca nu este deloc mult sa dea omul 50 ron pe o procura notariala, avand in vedere ca aceeasi procura costa si in Germania minim 10 euro + TVA, fiindca acolo niciun act notarial nu are voie sa coste mai putin de 10 euro, cf. Kostenordnung.
De asemenea, nu stiu de ce unora li se pare anormal ca pagina de traducere in regim de urgenta cf. onorarilor stabilite de UNNPR si aprobate de MJLC ca Anexa 4 la OMJ nr. 943/C/2005 este de 40 ron daca partea este persoana fizica si 50 ron daca partea este persoana juridica. Si MJLC, CSM, PICCJ, DNA, instantele judecatoresti si organele de urmarire penala care folosesc traducatori autorizati de MJLC ii platesc pe acestea cf. OMJ/OMF nr. 772/C/414/2009, adica la 33,56 ron pagina in regim normal si 50,34 ron pagina in regim de urgenta, unde uergenta este intre 24-48 ore, cf. art. 9 alin. 1 lit. d din Legea nr. 178/1997. Iar in Germania, cf. legii, a se vedea Justizvergütungs- und Entschädigungsgesetz - legea preivind remunerarea si plata judecatorilor onorifici, martorilor, expertilor, traducatorilor si interpretilor folositi de organele statului german mentionate in lege, plata unui rand de traducere de 55 de batai - deci caractere cu spatii - costa minim 1,25 euro, dar pretul poate ajunge pana la 1,85 euro randul pt. text cu terminologie de specialitate sau cu lizibilitate redusa si pana la 4 euro randul pt. texte deosevbit de dificile - a se vedea §11 din lege mai jos:
[ link extern ] />
Iar comanda minima este de 145 euro, deci daca am un text de 2-3 randuri, nici jumatate de pagina, traducerea costa 15 euro prin lege!
Deci in Romania se vaita unii ca este mult 50 ron pagina de traducere in regim de urgenta, cat a stabilit UNNPR pt. efectuarea traducerilor, activitate care cf. art. 8 lit. j din Legea nr. 36/1995 intra in competenta notarilor publici; adica vreo 12 euro, cand in Germania la banii astia obtii abia traducerea a catova randuri!
Da, sigur ca e mult 50 ron pagina de traducere la notariat, cand exista patroni de SRLuri de traduceri care fac acelasi lucru la sfert de pret sau chair mai putin! Aceste preturi de dumping practicate de patronii de SRLuri de traduceri au la baza 2 lucruri:
1. evaziunea fiscala pe care acestia o practica, fiindca mai ales la clienti persoane fizice nu le taie chitante
2. exploatarea omului de catre om, deoarece patronii acestor SRLuri neautorizate forteaza mana traducatorilor autorizati cu care colaboreaza sa lucreze la preturi de mizerie, chiar de 3-4 ron pe pagina, basca faptul ca refuza sa ii angajeze cu contract de munca; adica pe langa faptul ca oamenii sun platiti de mizerie pe munca lor de catre aceasta burghezie exploatatoare, trebuie sa isi plateasca singuri contributiile datorate la stat; patronii exploatatori sa fie clar ca nu ne platesc nici impozitul, nici casa de pensii, nici somajul, nici casa de sanatate.
Deci dragi tovarasi, inainte de a va bucura ca gasiti la SRLurile de traduceri o traducere de inscrisuri la 10-15 ron pagina, de cateva ori mai ieftina decat la notariat, ganditi-va ca pt. ca la ea a lucrat un traducator-sclav care, ca sa poata trai din cat castiga pe luna, este nevoit sa lucreze pt. patronul exdploatator plimbator de hartii mult mai mult de 8 ore pe zi, cu incalcarea art. 41 alin. 3 din Consittutia Romaniei, care prevede ca: "Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore". Ganditi-va ca sclavul-traducator nu are timp sa iasa prea des seara la o bere cu prietenii, ca nu are sambete si duminici libere, ca nu isi permite sa plece in concediu etc. etc. Deci gantiti-va ca un om are de suferit pt. bucuria dumneavoastra de a obtine o traducere la un pret mult mai mic decat la notariat si ca acest pret mult mai mic de la SRlurile de traduceri este de fapt un pret de dumping, nu unul corect, prin care aceste firme neautorizate fac concurenta nelioala birourilor notariale, singurele legalmente competente sa exercite efectuarea si legalizarea traducerilor de inscrisuri, iar cel care are de suferit celmai mult de aici este omul muncii, traducatorul autorizat, care in loc sa lucreze la notariat - insitutia legalmente competenta sa il foloseasca pt. exercitarea unei atributii data prin art. 8 lit. j in competenta notarilor publici - efectuarea si legalizarea traducerilor de inscrisuri - pe un pret corect si suficient pe munca lui, este fortat sa lucreze aproape de pomana la SRLurile explaotaoare, ai caror patroni sunt in peste 90% din afara profesiei si nu de putine ori au cate clase are trenul si care nu au niciun drept dat de lege sa foloseasca munca traducatorului autorizat; deci SRLurile au voie safaca traduceri de care vor, dar nu de inscrisuri; traducerea de inscrisuri, locul ei este la notariat, si efectuarea, si legalizarea. Asa prevede art. 8 lit. j corelat cu art. 14 si art. 48 din Legea 36/1995, pe care SRLurile o incalca sistematic si statul roman nu face deocamdata nimic sa opreasca incalcarea unei legi in vigoare. Logic ca daca notariatul pierde client in favoarea SRLurilor dumpere din imprejurimi, il pierde si traducatorul care lucreaza cu notariatul, iar daca vrea sa castige acel client, traducatorul este nevoit sa lucreze cu SRLurile exploatatoare la preturi de mizerie. Basca faptul ca SRLurile exploatatoare isi fac publicitate agresiva, isi pun firme panori cat casa, care mai de care mai colorate si mai lumoinoase, isi scot in drum capre publicitare cu preturile lor de dumping si raspandesc fluturasi si tot felul de chestii, in timp ce notarii publici au interdictie in a-si face reclama, conform legislatiei notariale, care le permite sa aiba un singur tip de firma cu totii, deci cu aceeasi forma si continut, asa cum a stabilit UNNPR. Un birou notarial nu are voie sa isi puna firma sau sa scoata in drum capra publicitaara cu "TRADUCERI NOTARIALE LA CELE MAI MICI PRETURI DIN ROMANIA" sau altele asemenea. Deci din start aceasta concurenta intre comercianti, adica SRLurile exploatatoare, si BNPuri este inegala, pe langa ca este ILEGALA; fiindca Legea nr. 36/1995 nu prevede niciunde ca o activitate notariala poate fi exercitata si de SRLuri, in speta cea de la art. 8 lit. j din Legea nr. 36/1995.
Si inainte de a spune ca e prea mult 50 de ron pagina pt. o traducere la notariat sau ca este prea mult 50 ron pt. intocmirea unei procuri la notariat, ca este doar o foaie A4 cu un pic de text acolo pe ea, ganditi-va ca nici pt. un CD sau DVD nu platiti o bucata de plastic acolo, ci continutul intelectual ala cesteia, la care unii oameni au muncit ca sa-l realizeze; iar la actele notariale, sigiliul si semnatura notarului public implica o mare, o foarte mare raspundere, iar pretul este normal sa reflecte si la noi acest lucru, ca in alte tari.
Si de fapt, oare de ce nu reuseste lumea sa constientizeze si sa inteleaga un adevar elementar? Si anume ca daca un om nu are bani destui sa dea 50 ron pt. o pagina de traducere la notariat sau pt. redactarea si autentificarea unei procuri notariale, nu este vinovat notarul public ca are onorariul prea mare, ci PATRONUL EXPLOATATOR este vinovat, la care omul respectiv este angajat si care nu ii da omului o retributie corecta si suficienta pentru munca lui. Deci ideea e urmataorea: daca omul ar castiga suficient pe munca lui, nu i s-ar mai parea mult sa dea 50 ron pt. procura aia notariala sau alte chestii. Deci iata cauza problemelor: sistemul capitalist, bazat pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie si implicit pe antagonismul de clasa si exploatarea omului de catre om, pe exploatarea celor ce muncesc de catre burghezo-mosierimea exploatatoare.
Eu unul, ca traducator autorizat, am colaborat si colaborez excelent cu birourile notarilor publici, care intotdeauna au grija sa iti primesti banii pemunca ta, platesc corect, suficient si rapid, de cele mai multe ori pe loc, pentru serviciile de traducere/ interpretariat solicitate. Tocmai de asta, am toata stima, consideratia, aprecierea si recunoastinta fata de institutia notariatului si fata de profesia notarilor publici, care ajuta atat cat se poate si profesia noastra, a traducatorilor autorizati, sa manance si ea o paine mai moale, mai alba si mai mare decat de la SRLurile exploatatoare de traduceri, care ne platesc de mizerie si pe care sper sa reusim sa le eliminam cat mai curand din activitatea notariala pe care ele o exercita oricum ilegal, cu incalcarea Legii nr. 36/1995.
Dumneata compari preturile din Germania cu cele din Romania? inca o data.. SERIOS? din cate am citit nemtii nu au salar minim.. dar au un salar mediu care e de 1320 de euro sau ceva de genul... car nici decum nu se compara cu 460 de euro al nostru.. si dumenata compari preturile?
eu am comparat preturi din UK cu preturi de Romania la aceleasi magazine din lantul SPAR... si crede-ma ca in medie cele din UK sunt mai mici ca cele de la noi la alimete vorbesc... dar salarul lor minim e 1400 de lire sterline... al nostru e de 11 ori mai mic....
chiar am ajuns sa ne comparam asa... cu tari precum Germania?
Si ma rog de ce atata ura fata de SRL-uri? urati aceste unitati comerciale pentru ca va fac concurenta? macar asa sa mai scadeti preturile... si da sunt de acord sa scadeti preturile domnilor ca erau pana in cer...
"burghezo-mosierimea exploatatoare " hahahahahaha domnule comunist iti iei replicile din discursurile comuniste de altata data? "patronul exploatator" ... hahahahaaaa
INCREDIBIL DE JENANT DISCURSUL DUMITALE... SI SA STITI CA FACETI PARTE DINTRE ACEI TOVARASI PE CARE II II TOT NUMESTI IN DISCURSUL DE MAI SUS...
in fine cred ca nu ar trebui sa imi bat gura ca oricum nu se lipeste nimic....... ura dintre clase precum si dictonul " sa moara si capra vecinului" sunt foarte la moda in tara asta...
zi buna va doresc