ACCES GRATUIT
10 octombrie 2010: Ziua mondiala impotriva pedepsei cu moartea
Pentru a marca cea de-a 8-a Zi Mondiala a luptei impotriva pedepsei cu moartea, eurodeputatii au votat, in aceasta saptamana, o rezolutie prin care condamna sentinta capitala in toate cazurile si in orice situatie si solicita un moratoriu international neconditionat privind executiile, arata un comunicat de presa al Parlamentului European
Articolul continuă mai jos
"Moartea nu poate fi considerata un act de justitie", a declarat presedintele Jerzy Buzek in deschiderea sesiunii plenare de ieri, 6 octombrie.
"Pedeapsa cu moartea exista inca in 43 de tari din intreaga lume, iar cele mai multe executii au avut loc in China, Iran si Irak; numai in China au avut loc 5000 de executii, respectiv 88% din numarul total al executiilor in lume. Iranul a executat cel putin 402 persoane, Irakul cel putin 77, iar Arabia Saudita cel putin 69", se mentioneaza in rezolutia Parlamentului European. Alte state mentionate in rezolutie care inca aplica pedeapsa cu moartea sunt: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia si Statele Unite (pedeapsa cu moartea se aplica inca in 35 state din cele 50 ale SUA, desi 4 dintre ele nu au mai efectuat executii din 1976).
In acest context, Parlamentul solicita "un moratoriu universal asupra executiilor in vederea abolirii totale a pedepsei capitale in toate statele in care aceasta este inca aplicata".
Salvarea de la executii a cetatenilor europeni
Deputatii considera ca noul Serviciu European de Actiune externa (SEAE) ar trebui sa ofere orientari pentru o politica europeana generala si eficace referitoare la pedeapsa cu moartea in ceea ce priveste persoanele identificate ca fiind cetateni europeni care sunt condamnate la pedeapsa capitala in tari terte, si care ar trebui "sa includa mecanisme puternice si consolidate in ceea ce priveste sistemul de identificare, acordarea de asistenta juridica, interventiile juridice ale UE si reprezentarea diplomatica".
Pedeapsa cu moartea in Europa
Potrivit documentului PE, Belarus ramane singura tara europeana care aplica inca de facto pedeapsa cu moartea. Parlamentul European solicita Kazahstanului si Letoniei sa modifice dispozitiile din legislatia lor nationala care permit inca aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite crime in circumstante exceptionale.
Lupta impotriva pedepsei cu moartea - o prioritate in cadrul politicii privind drepturile omului
UE este principalul sustinator al eforturilor depuse de organizatiile societatii civile in cadrul luptei impotriva pedepsei cu moartea, una dintre prioritatile tematice pentru asistenta ale Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului (IEDDO). Din 1994, peste 30 de proiecte la nivel international au fost finantate prin IEDDO, cu un buget de peste €15 milioane.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (12)