Ministerul Finantelor Publice a raspuns recent unei solicitari a companiei de consultanta fiscala MAZARS cu privire la implicatiile fiscale ale neinregistrarii / inregistrarii cu intarziere in Registrul OperatoriIor Intracomunitari, in situatia in care sunt primite facturi fara TVA pentru bunuri primite de la furnizori din statele Uniunii Europene.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale s-a introdus o prevedere conform careia incepand cu data de 1 august 2010 se infiinteaza Registrul Operatorilor Intracomunitari („ROI”), in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
In ROI erau obligati sa se inregistreze toate companiile care efectueaza tranzactii intracomunitare cu bunuri sau servicii. Ca o precizare suplimentara, acelasi act normativ specifica faptul ca in cazul neinregistrarii in ROI, companiile nu vor mai avea cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare (i.e. nu vor mai figura in VIES – sistemul de schimb de informatii in domeniul TVA la nivel UE), chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Concret, daca o societate inregistrata intr-un alt stat membru efectueaza livrari intracomunitare de bunuri sau prestari de servicii catre o societate din Romania, atunci va trebui sa verifice in VIES daca beneficiarul roman are un cod valabil de TVA. in cazul in care acesta nu s-a inregistrat in ROI, codul sau de TVA nu va aparea in VIES si prin urmare furnizorul/prestatorul va trebui sa aplice tratamentul fiscal corespunzator acestei situatii: emiterea unei facturi cu TVA din statul in care este inregistrat (i.e. livrarea intracomunitara nu va mai fi scutita de TVA).
”in ciuda nevalidarii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare, prin neinregistrarea in ROI, si ca urmare a relatiilor comerciale indelungate, clientii nostri au primit si facturi fara TVA (i.e. in regim de scutire). in consecinta, ca urmare a multiplelor solicitari primite de la clientii nostri in legatura cu implicatiile fiscale ale neinregistrarii / inregistrarii cu intarziere in ROI, in situatia in care sunt primite facturi fara TVA pentru bunuri primite de la furnizori din statele Uniunii Europene, Mazars a solicitat opinia specialistilor din cadrul Directiei Legislatie TVA din cadrul Ministerului de Finante, pentru a clarifica aceasta situatie”, se arata in documentul trimis de compania de consultanta Mazars.
In cadrul raspunsului primit se specifica faptul ca beneficiarii romani ai unor achizitii intracomunitare de bunuri si servicii
au urmatoarele obligatii declarative fie ca sunt sau nu inregistrati in ROI in functie si de modul de inregistrare in scopuri de TVA:
a) Daca sunt inregistrati conform art.153 din Codul Fiscal (inregistrare normala in scop de TVA) sa depuna decontul de TVA (cod 300), in care sa inregistreze taxa aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, ca taxa colectata si ca taxa deductibila, in limitele dreptului de deducere, si sa depuna declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri (i.e. cod 390).
b) Daca sunt inregistrati conform art.153^1 din Codul Fiscal (cei obligati sa se inregistreze doar pentru achizitii intracomunitare) atunci vor depune decontul special de TVA (cod 301) si vor achita catre bugetul statului suma TVA rezultata. De asemenea, vor depune si declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri (i.e. cod 390).
In plus, in ceea ce priveste achizitiile intracomunitare facturate cu TVA din alt stat membru, se mai precizeaza faptul ca in situatia in care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul sau de provenienta, suma facturata (inclusiv TVA din statul respectiv) va fi inclusa in baza de impozitare a TVA in Romania.
Practic, se va aplica in Romania TVA de 24% atat la valoarea achizitiilor cat si la valoarea TVA din statul membru respectiv pentru acele achizitii de bunuri/servicii care au locul livrarii/achizitiei in Romania, conform regulilor Titlului VI TVA din Codul Fiscal.
Conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala, efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre agentii economici care nu s-au inscris in ROI desi erau obligati
se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 RON la 5.000 RON.
Comentarii articol (23)