- în perspectiva anului 2006, întregul sector de distributie a energiei electrice si a gazului natural va fi privatizat; · va fi accelerata privatizarea în sectorul de producere a energiei termice, si al cogenerarii;
- va fi promovata privatizarea ROMGAZ;
- va fi promovata privatizarea în sectorul hidro prin: privatizarea microhodrocentralelor, a centralelor care au nevoie acuta de investitii prin crearea de structuri de societati mixte de tip IPP (producator independent de energie);
- promovarea de proiecte noi de producere a energiei termice de tip „green-field”;
- privatizarea pe piata de capital;
- privatizarea prin restituire (contra titluri de valoare conform legii 10/2001). Privatizarea se va face - prin capitalizare, combinat cu vânzarea de actiuni într-un pachet total de min. 51% din actiunile societatii respectiv;
- vânzare de active, pentru anumite societati din domeniul hidroenergetic si al industriei de aparare;
- contributia unor active in societati mixte majoritar private.
Unele sectoarele strategice esentiale (Transelectrica si Transgaz) vor ramâne în portofoliul statului, dar se are în vedere o listare pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni.
Un accent deosebit punem pe strategii de privatizare specifice sectorului energetic în care este esential ca înaintea privatizarii sa fie rezolvate o serie de probleme legate de piata si operarea ei, de sistemul de reglementari care în ansamblu trebuie sa ofere confortul necesar investitorilor.
Strategia de privatizare nu este si nu poate fi doar o simpla strategie de vânzare de actiuni si active bazat pe un raport de evaluare, ci trebuie sa contribuie la crearea unor structuri stabile si competitive pe termen mediu si lung, pornind de la însasi natura acestor societati, respectiv societati de larg interes si impact public si economic care definesc în general osatura unei economii nationale. În abordarea strategiei s-a pornit de la o analiza diagnostic a sistemului national energetic, a sistemului national integrat cu cel regional si european, de la nevoia de a fi competitiv în plan global, folosind avantajele competitive pe care sistemul energetic românesc le are în comparatie cu alte sisteme energetice.
În acest context Ministerul Economiei si Comertului acorda o atentie importanta restructurarii acestor societati, si foloseste instrumentul restructurarii ca un instrument de eficientizare.
Fiindca vorbim de utilitati publice este normal sa avem în vedere concepte si criterii de atragere de investitori strategici, care sa asigure odata cu capitalul necesar, experienta specifica si integrarea în structuri europene mai ample în care va fi din ce în ce mai decisiva masa critica în procesul de selectie naturala a celor viabile.
Compatibilizarea Sistemului de energie românesc cu cel european presupune o conectare pe doua coordonate.
Prima este coordonata fizica, respectiv reteaua de transport, distributie si furnizare. În acest fel se va putea exporta si importa mai multa energie si piata noastra se va integra fizic în cea europeana. Cealalta coordonata este cea normativ-legislativa, respectiv cadrul de reglementare a pietei. Acesta trebuie sa fie: transparent, concordant cu cel european, stabil prin definitii pe termene mediu si lung, si predictibil, respectiv sa permita agentilor economici realizarea unor proiecte de planuri de afaceri pe termen mediu si lung. Avem în vedere, de asemenea, sa promovam instrumente specifice sectorului cum sunt “contractele de capacitate”, iar pentru cogenerare - prioritate în dispecerizarea energiei produse, definirea criteriilor de calificare a energiei electrice si preluarea ei, obligatorii. Privatizarea trebuie sa includa prevederi de valorificare a fondurilor de tip “fond carbon” pe baza protocolului de la Kyoto.
Un alt punct al Strategiei este punerea în functiune a Bursei de energie prin operatorul OPCOM. Operatorul comercial – OPCOM, devine, din 2005, bursa obligatorie de energie electrica pentru piata fizica, iar autoritatile de reglementare în domeniul utilitatilor – ANRE si ANRGN sunt institutii independente din punct de vedere legal si administrativ.
Programele concrete de privatizare ale MEC pentru anul 2005 sunt urmatoarele:
În sectorul energiei electrice si termice, se are în vedere continuarea procesului de privatizare si atragerea de investitii în domeniul: a) productiei – complexele energetice (Turceni, Rovinari si Craiova), S.C. Termoelectrica S.A. si filialele (centrale, Termoserv-uri), proiecte green-field la Iernut, Bucuresti Sud, Galati si Constanta, S.C. Hidroelectrica S.A. (obiective nefinalizate prin crearea de structuri de tip IPP, microhidrocentrale, Hidroserv-uri), S.N. Nuclearelectrica S.A. (Unitatea 3 de la Cernavoda); b) distributiei de energie electrica si termica – celelalte filiale ale Electrica S.A.
În sectorul petrol si gaze se urmareste initierea privatizarii la principalul producator de gaze naturale – S.N.G.N. Romgaz S.A., precum si finalizarea privatizarii la cele doua societati de distributie a gazelor naturale - S.C. Distrigaz Nord si S.C. Distrigaz Sud S.A.
În sectorul minier se va accelera aplicarea strategiei de dezvoltare a industriei miniere, cu accent deosebit asupra demararii procedurilor de privatizare a unitatilor ce pot prezenta un interes investitional.
În procesul de atragere de investitii pentru unele societati din domeniul minier, cum ar fi: SC Cuprumin SA, SC Moldomin SA, CN Minvest Deva SA si altele, Ministerul Economiei si Comertului are în vedere derularea acestui proces cu asistenta unor consultanti internationali, care urmeaza a fi selectati. Privatizarea S.N. Ape Minerale S.A. si S.N. a Sarii S.A. se va realiza conform strategiilor de ramura ce vor fi aprobate prin hotarâri ale Guvernului.
Privatizarea societatilor comerciale din sectorul productiei de aparare, apartinând C.N. Romarm S.A., se va realiza prin vânzarea actiunilor filialelor sau/si înfiintarea unor societati comerciale cu capital mixt, cu aport în natura al societatii comerciale, filiala a C.N. Romarm S.A., si cu aportul în numerar al investitorilor si vânzarea participatiilor detinute de filiale în societatile mixte. Se va continua procesul de privatizare pentru celelalte societati comerciale din domeniul productiei de aparare.
Privatizarea societatilor comerciale din domeniul productiei de aparare va avea în vedere procesul de ajustare sectoriala, care vizeaza în principal modernizarea si dezvoltarea de societati competitive, precum si reorientarea acelora care nu prezinta perspective concrete în actualul context economic, social si politic.
În anul 2005 sunt prevazute si activitati de privatizare pentru alte societati din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului.
Pachete de actiuni minoritare apartinând a cinci societati comerciale – C.N. TRANSELECTRICA S.A., S.N. TRANSGAZ S.A., S.N. ROMGAZ S.A., S.C. FDFEE ELECTRICA TRANSILVANIA NORD S.A. si S.C. FDFEE ELECTRICA MUNTENIA NORD S.A. prin listarea la bursa de valori. Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie, are în vedere initierea si privatizarea altor pachete de actiuni si la alte societati comerciale din portofoliu, prin intermediul Bursei de Valori.
Comentarii articol (0)