“Procesul de privatizare a fost gandit ca o pîrghie posibila pentru realizarea de aliante si parteneriate strategice în mod constient în vederea satisfacerii obiectivelor consolidarii sectorului. În mod deosebit am urmarit pregatirea cu minutiozitate a unui cadru legal de reglementari care sa asigure satisfacerea a doua criterii esentiale: stabilitate în reglementari, care sa permita o proiectie clara a planului de afaceri pe termen lung si transparenta, prin reglementari clare de tarifare si operare a pietei de energie.
Reformele au avut la baza urmatoarele principii: competitia sa ramîna si sa fie un din ce în ce mai accentuat motor al dezvoltarii si eficietizarii sectorului energetic, iar privatizarea si atragerea capitalului privat sa se faca în conditiile asigurarii unui climat concurential real.
Implementarea acestor principii s-a facut printr-un complex program de masuri de restructurare, care poate fi sintetizat astfel: crearea unor structuri separate, deschiderea treptata a pietei energiei astfel încît sa putem în anul 2007 sa avem un grad de deschidere de 100% atît pentru energia electrica, cît si pentru sistemul de gaze, adoptarea modelului de piata, acces nediscriminatoriu la retelele de transport si distributie în sistem reglementat, dreptul consumatorului eligibil – si acum în energia electrica avem consumatori eligibili, toti consumatorii care depasesc un 1GW/an, deci va fi o deschidere mult mai puternica si o transparenta mult mai mare fata de toti agentii economici – deci dreptul acestor consumatori de a intra în mod direct în relatii contractuale cu furnizorii si/sau producatorii de energie, de asemenea întarirea rolului autoritatilor de reglementare în domeniu.
A fost necesara elaborarea unor documente stratregice transparente, publicate si realizate într-o strînsa colaborare cu Banca Mondiala, Fondul Monetar, Comisia Europeana. Aceste documente au permis ca fiecare investitor sa stie ce se asteapta în România pîna la momentul privatizarii, dar si în perspectiva urmatorilor ani.
S-au realizat: strategia nationala de dezvoltare energetica 2001-2004, Foaia de Parcurs energetica pîna în 2015, care a fost promovata la Comisia Europeana, strategia nationala în domeniul eficientei energetice, strategia de valorificare a resurselor regenerabile de energie, strategia de restructurare a sectorului minier – am lucrat aici enorm cu Banca Mondiala si vreau sa anunt un împrumut, un sprijin pe care-l acorda Banca Mondiala de peste 120 mil euro pentru restructurarea sistemului minier. Alte documente au fost: legea energiei electrice, legea energiei termice si legea gazelor naturale. În special ultimele documente au fost documente esentiale pentru atragerea marilor investitori în acest proces de privatizare.
De asemenea, a fost important sa asiguram o deplina transparenta a procesului de privatizare prin folosirea unor metode clare. Strategii publicate în reviste, ziare de larga circulatie europeana si mondiala. S-a acordat acces deschis la informatii si camera de date, utilizarea unor consultanti internationali de specialitate de renume. Consultantii au fost selectati în urma unui proces transparent, iar numele lor este semnificativ pentru cîstigul pe care noi l-am avut în acest proces: Credit Suisse First Boston, Banc of America, Deloite & Touche, Paribas si altii. Fiecare consultant a avut consultanti specifici pe diverse domenii de activitate: financiar, de mediu, de audit legat de societatile respective”
Comentarii articol (0)