Membri unei grupari sunt suspectati ca au obtinut, prin metoda phishing, date de identificare ale cardurilor bancare apartinand unor cetateni straini, pe care le-au vandut altor persoane din strainatate, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Administratiei si Internelor Prejudiciul cauzat a fost stabilit, pana in prezent, la 350.000 de dolari.
Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, impreuna cu ofiteri DGIPI., sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat si probat activitatea infractionala a unei grupari infractionale formata din sapte persoane cu preocupari pe linia criminalitatii informatice.
Potrivit MAI, aceasta grupare actiona pe raza localitatilor Cluj si Zalau, fiind coordonata de R.A., de 30 de ani, din Cluj-Napoca.
In fapt, activitatea infractionala a constat in faptul ca, in perioada 2006-2010, R.A. a transferat neutorizat date de identificare si coduri PIN ale unor carduri bancare apartinand unor cetateni straini (in special cetateni americani), obtinute prin metoda phishing.
Ulterior, datele de identificare ale cardurilor bancare au fost vandute unor persoane din strainatate, in schimbul carora R.A. a primit diferite sume de bani.
Conform MAI, prejudiciul cauzat a fost stabilit pana in prezent la suma de 350.000 dolari.
In baza autorizatiilor emise de Judecatoria Cluj, zilele trecute, ofiterii BCCO Cluj au efectuat patru perchezitii domiciliare, in urma carora au fost identificate si ridicate mai multe calculatoare, suporti optici si electronici, carduri falsificate, telefoane mobile utilizate la savarsirea infractiunilor, precum si droguri de risc.
In urma activitatilor desfasurate si a probatoriului administrat in cauza, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au dispus retinerea lui R.A. si a lui H.A., de 23 de ani, pentru 24 de ore, pentru savarsirea de infractiuni informatice, fapte prevazute de Legea 161/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice.
Ulterior, Tribunalul Cluj-Napoca a emis mandat de arestare pe numele lui R.A., pentru 29 de zile, iar impotriva lui H.A. s-a luat masura interdictiei de a parasi tara.
"Politistii romani au beneficiat de sprijinul autoritatilor americane, respectiv U.S. Secret Service, unul dintre complicii lui R.A. fiind arestat in SUA de catre autoritatile judiciare din aceasta tara. De asemenea s-a beneficiat de sprijinul reprezentantilor in Romania a unei companii de transfer de bani, respectiv o alta de comert on-line. Cercetarile sunt continuate in cooperare cu autoritatile americane, in vederea administrarii intregului probatoriu in cauza, precum si identificarea si tragererea la raspundere a celorlalte persoane implicate" se mai arata in comunicatul de presa.
Comentarii articol (1)