Functionarii din Ministerul Finantelor Publice (MFP) au declansat, miercuri, un protest spontan la intrarea in institutie, nemultumiti ca nu au primit sporurile salariale, reprezentantii MFP spunand ca salariile personalului sunt cele mai mici din sistemul bugetar. Insa, nivelul veniturilor acestora ar putea fi modificat prin amendamentele aduse la Legea pentru aprobarea OUG nr. 1/2010.
Astfel, conform MFP, pana in luna iulie 2010, salariul unui angajat era compus din salariul de baza plus stimulente, care, conform legii, se acordau in functie de rezultatele fiecarui angajat, in timp, stimulentele devenind parte a venitului fiecarui angajat.
Cunoscand situatia dificila a angajatilor, in urma cu aproximativ o luna, Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a facut demersuri ca, prin Legea de aprobare a modificarilor aduse la
OUG nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, salarizarea personalului MFP sa se ridice la nivelul salarizarii din celelalte institutii bugetare.
In acest moment, proiectul de modificare este in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi supus votului final. Actul normativ isi va produce efectele imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
De altfel, ministrul finantelor publice a comunicat demersurile facute tuturor participantilor la protest si a raspuns tuturor intrebarilor care i-au fost adresate. Mai mult, a desemnat o echipa din conducerea ministerului pentru a continua discutiile cu reprezentantii angajatilor.
UPDATE:
Salariatii din sediul central al Ministerului Finantelor, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala reclama ca dupa eliminarea sporurilor veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%.
"Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sunt cei care afirma asa ceva!", a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre participantii la protest, care avea in mana fluturasul de salariu, citat de agentia Mediafax.
Cateva zeci de protestatari au intrat intr-o sala de intalniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemultumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, precum si presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.
Potrivit Mediafax, Blejnar a recomandat protestatarilor sa nu fie prezenti la discutii si reprezentantii mass-media , dar salariatii au refuzat, argumentand ca o parte din vina revine presei si ar fi mai bine ca ziaristii sa ramana in sala si sa afle adevarul.
"Auziti ce spun oamenii din sindicate si angajatii, ca dumneavostra ati manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastra, din presa, aveti o parte din vina la faptul ca acesti oameni sunt neplatiti. La Antena 3, de exemplu, am auzit urmatoarea fraza: Cei de la Ministerul Finantelor au trecut mai usor peste scaderea de 25%, pentru ca au avut salarii nesimtite", a afirmat Blejnar.
Comentarii articol (91)