Fiscul va putea recalifica activitatile independente in dependente
Potrivit noului proiect de modificare a Codului Fiscal, procedura de prin care activitatile independente vor fi reconsiderate activitati dependente va fi stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Prin transformarea activitatii in una dependenta, plata tuturor contributiilor de asigurari sociale va deveni obligatorie.
De asemena, contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art.52 alin.(1) lit. a) - e), pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Pe de alta parte, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa sau pentru care impozitul este final potrivit prevederilor prezentate mai sus.
De asemenea, potrivit proiectului, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea precum si cei care intra in intrerupere temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
Castigurile la bursa, impozitate anticipat cu 10%
Câstigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decât partile sociale
si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impune cu o cota de 10%, impozitul
retinut constituind plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului reprezentând plata anticipata revine intermediarilor, societatilor de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie.
Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza la bugetul de stat, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut
Comentarii articol (26)