avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA - agent de asigurari - Sistem real sau retinere la ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA - agent de asigurari - Sistem real sau retinere la sursa?

Pentru un PFA - Agent asigurari este obligatoriu ca virarea impozitului sa fie facuta prin retinere la sursa? Daca nu, care este actul normativ care iti poate permite sa iti calculezi la sf anului impozitul?
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 21:46, 1 August 2011
cod fiscal
ART. 52

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;

c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;

d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;

e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

e1) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu generează o persoană juridică.

f) *** Abrogat.

(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:

a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut;

a1) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit.e1), aplicând cota de impunere prevăzută pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3) Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, cu excepţia impozitului aferent veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. e1), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV1.
Presupun ca va incadrati la lit c) se plateste retinerea la sursa de 10%, iar la sfarsitul anului calculati si virati diferenta de 6% prin declaratia anuala de venit
In continuare codul fiscal mai spune ca puteti opta pentru retinere la sursa integral 16%
ART. 521

Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - e), pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

(2) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

(3) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(4) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul din conventii civile Atonn Atonn Buna ziua! Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)
Stopaj sursa ionela11 ionela11 Buna ziua! Ce contributii curpinde un stopaj la sursa la finante pentru o societate comerciala?: CAS angajat, impozit pe salarii, sanatate angajat si somaj ... (vezi toată discuția)
Contract de comision gabi1 gabi1 Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: la un contract de comision, in care comisionarul este angajat la o alta societate cu carte de munca, eu, ... (vezi toată discuția)