avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venitul din conventii civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venitul din conventii civile

Buna ziua!

Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum?

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:57, 10 Iunie 2012
Impozitul pe venit anual este de 16%. Totusi platitorul de venit este obligat sa retina un impozit anticipat conform art.52 din Codul fiscal:
"Art. 52. - (1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
...
b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent;
...
(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:
a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a)-c), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit titlului IX2;
...
(3) Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, cu excepţia impozitului aferent veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV1."

Conform Art. 52 indice 1 contribuabilul poate opta pentru retinerea de catre platitorul de venit a impozitului final de 16% aplicat la venitul brut, caz in care nu mai este obligat la depunerea declaratiei anuale de venit - formular 200.

In ceea ce priveste contributiile pentru pensie si somaj, conform OUG 58/2010, art.III, alin.5: persoanele care au calitatea de pensionari nu doatoreaza aceste contributii.

In ceea ce priveste contributia pentru sanatate aceasta se datoreaza conform art.257 din Legea 95/2006. Pana la 01.07.2012 aceasta contributie se vireaza de catre persoana care realizeaza venitul la Casa de asigurari de sanatate. Incepand cu data de 01.07.2012 aceasta contribuitie se va retine de catre platitorul de venit. Cota este de 5.5%.
Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. In consecinta, platitorul veniturilor din contracte incheiate potrivit Codului civil retine fie impozit in cota de 10%, fie impozit in cota de 16%, in functie de optiunea de impunere exercitata in scris in momentul incheierii contractului de beneficiarul veniturilor.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere anuala RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Sunt Administrator la bloc. Avem angajati cu conventie civila fiind pensionari pt. limita de varsta. In fiecare an li se actualizeaza aceste contracte. Lunar ... (vezi toată discuția)
Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Pfa - agent de asigurari - sistem real sau retinere la sursa? robertdrilea robertdrilea Pentru un PFA - Agent asigurari este obligatoriu ca virarea impozitului sa fie facuta prin retinere la sursa? Daca nu, care este actul normativ care iti poate ... (vezi toată discuția)