avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizie de impunere anuala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizie de impunere anuala

Sunt Administrator la bloc. Avem angajati cu conventie civila fiind pensionari pt. limita de varsta. In fiecare an li se actualizeaza aceste contracte. Lunar a fost transmisa decl. 112. La saluriul lor le oprim 16% impozit si se vireza la Trezorerie.
Oare de ce acum se trimite decizie de impunere anuala din 2012 pt. nu s-a retinut CAS 5,5 % la pensionari. Pensionarilor oare nu li se retine CAS din pensie? Ce se intampla la ora acuala ? Ne aresteza ce am facut in 1989? Dn 2012 de ce nu am fost anuntati cu aceasta retinere. Ce facem cu intretinerea la ora actuala, cu batrani pensionari, pt. acest CAS trebuia achitat de Asociatie. Probabil ca o sa apara si pe 2013,2014. Va rog din tot sufletul datim un raspuns si o indrumare , ce putem face. Va multumesc pt. intelegere si astept o indrumare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 7 Mai 2015
Este vorba despre contributia de asigurari de sanatate (5,5%).

Exista in drept principiul conform caruia "nimeni nu se poate scuza, invocand necunoasterea legii" („nemo censetur ignorare legem"). Principiul conform caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor acesteia.

Prin urmare, va trebui fie sa platiti suma stabilita in decizia de imputare , fie s-o contestati in instanta decizia in cauza.
Incepand cu 01.07.2012 , pentru veniturile din conventii civile se retine si se vireaza si 5,5% CASS
Obligatia retinerii si virarii este a platitorului de venit.
Au mai fost si alte discutii privind plata persoanelor care presteaza pentru Asociatiile de proprietari,multi nu vor sa inteleaga ca pentru administrator si femeia de serviciu se face CIM si pentru presedinte contract de mandat,toti vor sa aiba cheltuieli putine, acum sunt curioasa cine plateste aceste contributii cu dobanzi si penalizari !
elenazan a scris:

....
Obligatia retinerii si virarii este a platitorului de venit.
...


Asa ceva trebuie mentionat in conventia respectiva.

Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. In consecinta, platitorul veniturilor din contracte incheiate potrivit Codului civil retine fie impozit in cota de 10%, fie impozit in cota de 16%, in functie de optiunea de impunere exercitata in scris in momentul incheierii contractului de beneficiarul veniturilor.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul din conventii civile Atonn Atonn Buna ziua! Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)
Conventie civila smsimona smsimona dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)
Contract civil ngogu ngogu La un contract civil se propune repartizarea obligatiilor legale astfel: - pentru beneficiar plata a 10%-impozit; 5,5% CASS; 10,5%CAS; - iar pentru ... (vezi toată discuția)