Agenþia Naþionala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ prin care se aproba un formular nou, care va fi utilizat de contribuabili pentru declararea sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoare adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA.
Proiect de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vizeaza aprobarea modelului si continutulu
i formularului (305) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”
Prin intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr.1620/2009 au fost aduse modificari prevederilor pct. 6 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit acestor modificari, in situatia in care beneficiarul transferului de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata,
este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, acesta este obligat sa declare si sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr.679 din 7 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr.2374/2010 privind stabilirea termenului de declarare si de plata pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care nu sunt inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata si nu se vor inregistra in scopuri de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a transferului,
au obligatia depunerii unei declaratii privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Persoanele mentionate au obligatia platii sumelor rezultate ca urmare a ajustarii taxei pe valoarea adaugata conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.
Astfel, pentru a asigura suportul declarativ pentru indeplinirea acestei obligatii, este necesara aprobarea modelului si continutului formularului (305) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”.
Instructiuni de completare
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoana impozabila, beneficiara a transferului de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere, daca nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal si nici nu este
obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA ca urmare a transferului.
Declaratia se depune pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care are loctransferul de active, la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila, beneficiara
a transferului de active, isi are domiciliul fiscal sau in carui evidenta aceasta se afla inregistrata
ca platitor de impozite si taxe, astfel:
- direct sau prin imputernicit, la registratura sau,
- la posta, prin scrisoare recomandata.
Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit inscriind cu
majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular.
I. FELUL DECLARATIEI
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
ATENTIE! Rectificarea nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
II. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANEI IMPOZABILE
1.Denumire/Nume si prenume - se inscrie, dupa caz, denumirea persoanei juridice, asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori numele si prenumele persoanei fizice dupa caz, beneficiare a transferului de active.
2.Cod de identificare fiscala – se completeaza astfel:
- contribuabilii persoane juridice, cu exceptia comerciantilor, asociatiile sau alte entitati fara personalitate juridica inscriu codul de inregistrare fiscala;
- comerciantii, inclusiv sucursalele comerciantilor care au sediul principal al comertului in strainatate, inscriu codul unic de inregistrare;
- contribuabilii persoane fizice, care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, inscriu codul de inregistrare fiscala;
- persoanele fizice inscriu codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
- persoanele fizice care nu detin cod numeric personal inscriu numarul de identificare
fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
3.Domiciliul fiscal - se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile beneficiare a transferului
II. DATE PRIVIND OBLIGATIA DE PLATA
Se completeaza cu datele de identificare a persoanei impozabile cedente, de la care au fost preluate total sau partial activele, respectiv denumirea/numele, prenumele si codul de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Se declara, de asemenea, suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata, de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161, dupa caz, din Codul fiscal. Suma se declara in lei.
Comentarii articol (9)