Astfel, conform Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, pentru persoanele fizice cu un venit lunar sub 1000 de lei, taxa de timbru calculata pentru actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti.
Legea adoptata prevede ca reducerea de 20% sa se aplice si la cererile introduse la instantele judecatoresti prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, dar si la eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor, daca nu s-a platit taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale.
In acelasi timp, conform unei alte prevederi, “daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, in cursul procesului, apar elemente care determina o valoare mai mare, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata. In cazul cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea cererii astfel modificate, prin incheiere, dispunandu-se restiuirea proportional modifcarii”.
De asemenea, daca prin cerere se solicita si repararea pagubelor suferite, urmatoarele actiuni introduse la instantele judecatoresti se vor taxa astfel:
- stabilirea calitatii de mostenitor – 50 de lei/mostenitor;
- cereri de partaj 190 de lei;
- cereri de raport – 190 de lei;
- cereri de reductiune a liberalitatilor – 190 de lei.
Potrivit notei de fundamentare, exista un numar insemnat de dosare suspendate din cauza imposibilitatii onorarii taxelor impuse la actiuni patrimoniale, existand riscul aparitiei unor condamnari ale statului roman la CEDO. De asemenea,Curtea de contencios european a drepturilor omului a subliniat ca o taxa judiciara intr-un cuantum foarte ridicat incalca dreptul la liber acces la o instanta.
Senatul este prima camera sesizata, legea urmand a fi trimis spre dezbatere la Camera Deputatilor, forul decizional.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de lege.
Comentarii articol (2)