Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 696, din 19 octombrie 2010.
Potrivit actului normativ, persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca au dreptul la pensie de invaliditate, urmand ca, la solicitarea acestora, sa se efectueze expertiza medicala a capacitatii de munca. In acest sens, se depune o cerere la casele teritoriale de pensii, cererea fiind insotita de documente medicale care atesta faptul ca persoana care solicita expertizarea prezinta afectiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator.
Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie medicala asupra capacitatii de munca emisa de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca, iar avizarea incadrarii in grade de invaliditate se face de catre medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca, dupa analizarea documentatiei medicale si examinarea clinica a bolnavului si numai daca se constata ca acesta are capacitatea de munca redusa cel putin la jumatate.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca se emite in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare. Termenul, insa, se poate prelungi corespunzator daca se solicita completarea cu alte investigatii sau analize.
Astfel, dosarul medical al pensionarului de invaliditate, care va cuprinde:
a) cererea de expertizare in vederea incadrarii in grad de invaliditate;
b) documentele medicale care sustin diagnosticul clinic si diagnosticul functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
c) avizul emis de medicul-sef;
d) documentele prevazute de lege pentru stabilirea cauzei invaliditatii (boala profesionala, accident de munca, tuberculoza, neoplazii, SIDA);
e) documentul prin care se dovedeste data aparitiei invaliditatii;
f) raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca;
g) decizia medicala asupra capacitatii de munca.
In acelasi timp, mediul are obligatia de a intocmi un raport de expertiza medical care va cuprinde concluziile expertizei.
Astfel, un exemplar al deciziei medicale asupra capacitatii de munca ramane la dosarul medical, care se pastreaza in evidenta cabinetului de expertiza medicala a capacitatii de munca. Celelalte exemplare se inmaneaza persoanei expertizate, sub semnatura, cu obligatia ca aceasta sa le depuna, dupa caz, la casa teritoriala de pensii, la angajator (daca este asigurat), la inspectoratul teritorial de munca (in cazul accidentului de munca) sau la directia de sanatate publica (in cazul bolii profesionale). De asemenea, un exemplar ramane in posesia persoanei expertizate. Deciziile medicale asupra capacitatii de munca pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii.
Totodata, impreuna cu decizia medicala asupra capacitatii de munca persoanei expertizate i se inmaneaza si planul de recuperare care este obligatoriu pentru persoana in cauza.
Comentarii articol (4)