1.Incadrarea intr-un grad de invaliditate(pentru pensie) se face dupa dg.-ul clinic sau dupa deficienta functionala?
2.Pot fi doua persoane care sa aiba acelasi dg. clinic si grade de invaliditate diferite?
La 2 astept si raspunsuri de la cine cunoaste persoane concrete.
1-In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 696 din data de 19 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate.
Evaluarea capacitatii de munca si incadrarea in gradul I, II sau III de invaliditate se fac pe baza normelor si criteriilor medicale de diagnostic clinic si diagnostic functional aprobate prin hotarare a Guvernului.
Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie medicala asupra capacitatii de munca emisa de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca (medicul expert al asigurarilor sociale).
Avizarea incadrarii in grade de invaliditate se face de catre medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca, dupa analizarea documentatiei medicale si examinarea clinica a bolnavului si numai daca se constata ca acesta are capacitatea de munca redusa cel putin la jumatate.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca se emite in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare. Termenul se poate prelungi corespunzator daca se solicita completarea cu investigatii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinari de specialitate sau daca bolnavul este trimis la INEMRCM pentru investigatii ori internare.
2-Da,pot exista 2 sau mai multe persoane cu diagnostic identic dar care sa beneficieze de incadrare in grad de invaliditate diferit,datorita consecintelor medicale conexe ale afectiunii principale