Redefinirea paradigmelor
NLP este un proces multidimensional care implica dezvoltarea competentei si flexibilitatii comportamentale si include o gandire strategica si o intelegere a mecanismelor mentale si cognitive din spatele comportamentului.
NLP dispune de unelte si propune abilitati si competente pentru atingerea excelentei individuale. Totodata inglobeaza o serie de principii si presupozitii despre ceea ce sunt oamenii, despre comunicare si procesele de schimbare a personalitatii. Din acest punct de vedere, NLP este o cale de auto-descoperire a identitatii, a misiunii personale.
NLP face totodata conexiunea cu nivelul spiritual al experientei umane. NLP nu este numai despre excelenta si eficacitate, ci si despre intelepciune si viziune.
V-ati intrebat vreodata care sunt principiile, regulile si credintele dupa care va ghidati activitatea? In mod asemanator, NLP are la baza un cadru de lucru, de referinta, format dintr-o serie de principii numite "presupozitii".
Este deosebit de important sa intelegem care este sistemul de credinte la nivelul caruia opereaza NLP. Astfel, din punct de vedere NLP, oamenii nu pot cunoaste in mod obiectiv realitatea, "teritoriul", ci ei percep realitatea prin propriile simturi si isi formeaza o imagine, o "harta" asupra teritoriului. Intelepciunea, etica si principiile "ecologice" ("ecologie" in NLP se refera la altceva decat termenul folosit in mod uzual) nu deriva din acea harta "corecta", tocmai pentru ca oamenii nu o pot crea. Asadar, scopul este de a forma o harta asupra lumii care respecta natura noastra sistemica si principiile ecologice, de integritate si respect fata de ceilalti. Oamenii care au cea mai mare eficienta sunt aceia care detin o harta care le permite sa perceapa si sa constientizeze un numar foarte mare de optiuni, perspective, posibilitati de alegere.
Un alt principiu important este acela ca oamenii nu sunt "defecti", orice comportament are o anumita valoare intr-un anumit context si in spatele oricarui comportament exista o intentie pozitiva. Soldatul care ia pistolul din dotare si isi pune capat zilelor nu este "defect". Comportamentul sau are o anumita valoare intr-un alt context - spre exemplu daca el este capturat si detine informatii secrete care nu trebuie sa cada in mana inamicului. Si, bineinteles, in spatele comportamentului sau (acela de sinucidere) exista o "intentie pozitiva", un motiv pozitiv si plauzibil (din punctul sau de vedere) care a generat comportamentul.
Nu oamenii in sine sunt "defecti". Oamenii au anumite comportamente care in anumite contexte sunt nefolositoare, sau mai mult, dauneaza (lor si celor din jur). In plus, oamenii fac cele mai bune alegeri, iau cele mai bune decizii cu nivelul de informatie disponibil lor la un moment dat. Cu alte cuvinte, sinuciderea este cea mai buna solutie pe care individul acela o stie la nivelul de informatie pe care il are. El nu "vede" alte solutii, neavand informatii suficiente, neavand accesul la suficiente resurse.
Este dificil sa intelegem asemenea comportamente tocmai pentru ca "harta nu este teritoriul" - ceea ce percepem noi despre realitate (harta noastra) nu este tot una cu realitatea in sine (comportamentul, in acest caz). Oamenii actioneaza conform perceptiilor, nu conform realitatii in sine. Daca am fi actionat conform realitatii, atunci toti am fi avut aceleasi comportamente, pentru ca realitatea este una singura, in timp ce perceptiile realitatii sunt diferite de la om la om! Pentru a intelege un anumit om este necesar sa-i "vedem" si sa-i intelegem "harta" - cu alte cuvinte sa vedem realitatea cu ochii lui, sa privim din punctul lui de vedere.
In plus, nu putem sa nu comunicam. Daca incercam sa evitam comunicarea, atunci de fapt comunicam faptul ca nu dorim sa comunicam! Rezultatul comunicarii este raspunsul pe care il primim de la interlocutor. Cu alte cuvinte nu conteaza ceea ce am vrut eu sa comunic, conteaza ce raspuns primesc de la interlocutor pentru ca acest raspuns imi spune ce anume a inteles el. Harta nu este teritoriul. Comunic eficient atunci cand reusesc sa transpun experienta mea (harta mea) in "limbajul" interlocutorului.
Daca nu reusesc acest lucru, nu inseamna ca am esuat. Nu exista esec, exista doar feedback, doar raspuns. Nu exista esec, exista doar rezultate din care pot invata. Fara greseli nu am putea invata! Este esential sa ne focalizam pe solutie, nu pe problema, deoarece creierul nostru "produce" acele lucruri pe care ne focalizam. Daca ne focalizam pe probleme, el va produce si mai multe probleme!
#PAGEBREAK#
Aplicatii NLP in afaceri, psihoterapie si viata de zi cu zi
Aplicatiile NLP acopera o vasta gama de domenii. Initial, s-a plecat de la modelarea oamenilor din domeniile conexe psihologiei - Milton Erickson (poate cel mai mare hipnoterapeut din toate timpurile), Virginia Satir (terapeut de familie de exceptie), Fritz Perls (creatorul Terapiei Gestalt), de unde si conexiunea foarte stransa cu hipnoza si psihologia.
Ulterior, s-au dezvoltat tehnici si modele pentru aplicarea NLP in mediul de afaceri, in sport, politica, eficienta si dezvoltare personala. Practic, nu exista domeniu in care NLP sa nu poata fi aplicat, deoarece este un model despre modelarea excelentei, indiferent de locul in care se gaseste ea.
Anthony Robbins, unul din expertii si promotorii NLP de top la nivel mondial, povesteste in cartile sale cum anume a reusit sa lucreze pentru Armata SUA intr-un program de pregatire a soldatilor americani, avand rezultate deosebite.
Ceea ce i s-a cerut lui Robbins a fost sa creasca semnificativ performantele de tragere la tinta cu arma, un obiectiv care la prima vedere pare foarte indepartat de NLP. Totusi, acest obiectiv presupune "duplicarea performantei", modelarea excelentei. Robbins a observat ca desi majoritatea soldatilor aveau rezultate mediocre la trageri, cativa dintre ei excelau.
Identificand acesti cativa oameni, Robbins ulterior le-a "elicitat" strategiile de excelenta in tragere, adica a extras modul specific (strategia) prin care acestia obtineau rezultate deosebite. Astfel, a identificat ca ei priveau intr-un anumit fel prin luneta, isi construiau imagini in minte inainte de a trage, simteau arma in mana si masurau presiunea armei pe umar, isi focalizau privirea intr-un punct anume, aveau o tensiune musculara precisa pentru fixarea armei si pentru absorbtia puterii reculului, chiar aveau un dialog interior inainte de a apasa pe tragaci.
In elicitarea unei astfel de strategii este necesar sa se identifice chiar si cele mai mici detalii si mai ales ordinea pasilor. Acest lucru se face prin intrebari si prin tehnici NLP specifice. Este ca si cand am pregati un fel de mancare dupa o reteta. Trebuie puse anumite cantitati din anumite ingrediente la anumite momente de timp.
Pasul urmator identificarii strategiilor de excelenta ale soldatilor a fost "instalarea" acestor strategii in ceilalti membri ai echipei. Acest pas presupune un proces de invatare (constient) a pasilor necesari - exact ca si cand un bucatar iscusit invata un discipol cum sa pregateasca un fel de mancare.
Rezultatul? Performantele plutonului la trageri au crescut spectaculos. Chiar si performantele celor cativa soldati "modelati" au crescut pentru ca ei au devenit constienti de propriile strategii si au putut sa le imbunatateasca! Robbins a fost rasplatit pe masura eforturilor sale. Ceea ce a aplicat el este esenta NLP: modelarea excelentei. Iar acest lucru poate fi facut de catre oricine care are pregatire de calitate in NLP.
Domeniul de aplicare al NLP cel mai vast este dezvoltarea si eficienta personala. Principiile modelarii excelentei sunt valabile si in cazul in care vrem sa dezvoltam o anumita competenta cheie, o anumita abilitate personala.
Foarte mult in NLP se vorbeste despre controlul starilor. Calitatea vietii este data de starile prin care trecem zi de zi. Iar daca reusim sa avem control asupra starilor, atunci avem mult mai mult control asupra vietilor noastre. Dar cum putem controla starea? De fapt, nu este vorba neaparat de controlul starii in sine, ci de controlul propriului creier prin formarea unor abilitati specifice - spre exemplu abilitatea de a intra si iesi din stari in mod constient.
Tot Robbins este cel care spune ca majoritatea oamenilor duc vieti mediocre nu pentru ca nu au tot ce le trebuie sau dimpotriva. El considera ca majoritatea persoanelor traiesc "asociate in durere si disociate de placere". O stare "asociata" se refera la faptul ca traiesti acea stare cu intensitate, vezi prin proprii tai ochi, auzi cu urechile tale, esti trup si suflet in experienta respectiva. Disocierea presupune o "distantare" de stare, e ca si cand te-ai vedea pe tine actionand. De aceea este important sa fim asociati in starile placute (de entuziasm, optimism, incredere etc) si disociati de cele negative (dezamagire, lipsa de incredere etc).
Acesta este "secretul" in NLP: starea. Ea genereaza comportamentul, fiind data de totalitatea experientelor traite la un moment dat. In NLP exista o serie de tehnici si metode special gandite pentru a dezvolta capacitatea de control asupra starilor - cum sunt ancorarea, asocierea-disocierea, folosirea posturii si respiratiei si multe, multe altele.
Erau acei soldati americani de exceptie intr-o anumita stare atunci cand apasau pe tragaci? Bineinteles! Prin modelarea strategiilor acestora se transmite si starea generata de strategie.
Tot la nivel personal, NLP pune la dispozitie o serie de tehnici pentru schimbarea credintelor si convingerilor limitative si inlocuirea lor cu unele potentatoare. Cu totii stim care este valoarea acestor elemente in configuratia personalitatii. La fel de cunoscut este si efectul "placebo". Totusi, prea putini oameni sunt constienti de convingerile limitative pe care le au si prin urmare nu reusesc sa determine ce anume ii tine pe loc, indiferent de ce domeniu vorbim.
Comunicarea este bineinteles extrem de importanta in societatea contemporana. In multe privinte, NLP este, in esenta, despre comunicare. Chiar mai mult decat atat, este considerat de multi un model despre comunicare, continand numeroase modele si principii cu referire directa la limbaj si comunicare - Modelul Meta, Rapport, Sisteme Reprezentationale, Modelul Milton.
"Comunicarea = educatie pe termen scurt.
Educatia = comunicare pe termen lung."
Robert Dilts, trainer si developer NLP de top
NLP poate fi aplicat in practic orice domeniu al activitatii umane pentru ca nivelul la care el intervine este unul personal, individual. Schimbarea nu se petrece "in societate", "in firma", "in guvern" sau... "in armata"! Schimbarea este o decizie personala si presupune de cele mai multe ori devotament si energie.
Vestea buna este ca acum este mai simplu, cu noua "tehnologie" NLP. La ora actuala domeniul acesta este considerat ca fiind o revolutie in dezvoltarea personala, leadership, psihologie si afaceri.
Nu asta conteaza cel mai mult. Important este ca fiecare dintre noi sa luam decizia de a urca o treapta spre obiectivul pe care ni l-am propus pentru ca acum avem si metoda de a ne atinge scopurile. Important este ca noi sa ne formam atitudinea pentru excelenta!
Comentarii articol (0)