FMI nu ne mai da bani daca Guvernul nu modifica ordonanta creditelor, informeaza Gandul.
In cazul in care Executivul cedeaza presiunii Fondului si modifica OUG 50 astfel incat aceasta sa nu se mai aplice creditelor vechi, clientii ar putea fi chemati din nou la ghisee pentru a semna noi acte aditionale, care sa le anuleze pe cele vechi.
Oficialii romani sustin ca Fondul Monetar International ar conditiona acordarea celei de-a saptea transe din acord, int valoare de 870 de milioane de euro, prin eliminarea din Legea Creditelor a prevederii care se refera la aplicarea ei inclusiv pentru contractele aflate deja in derulare, masura care, sustin bancherii, este retroactiva, deci nelegala.
Vremea finantarilor ieftine se apropie de sfarsit, anunta guvernatorul BNR, titreaza Ziarul Financiar.
Pe langa recesiune, Mugur Isarescu anunta ca Romania este la limita cu finantarea ieftina a deficitului.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a sustinut ca Romania este la limita cu obtinerea finatarilor ieftine pentru sursele financiare atrase de stat, ceea ce inseamna ca toata economia ar trebui sa se pregateasca sa ia in calcul dobanzii mai mari.
Romania Libera scrie despre Cat ne-ar costa sa renuntam la FMI.
Daca vrea sa-si ia inapoi libertatea economica, Romania ar trebui sa plateasca - in plus - dobanzi de 1-2 miliarde euro pe an, iar daca Guvernul nu va fi mai credibil decat umbrela FMI, renuntarea la acord ar duce la derapaje economice majore.
Isi poate permite Romania sa refuze semnarea unui nou acord cu FMI? Intrebarea este cu atat mai actuala cu cat acordul expira in primavara anului viitor si exista semne din ce in ce mai clare ale divergentelor dintre FMI si Guvern. Oficiali ai FMI au conditionat ieri acordarea urmatoarei transe de revizuirea drepturilor clientilor bancari prevazute prin OG 50. Nici reducerea cotei unice, a contributiilor sociale sau cresterea salariului minim, dorite de Guvern, nu au fost vazute cu ochi buni de FMI. In aceste conditii este oportuna semnarea unui nou acord?
Gata cu gazele ieftine pentru firme, relateaza Jurnalul National.
Facilitatea prin care combinatele chimice si producatorii de energie primeau gaze ieftine expira la inceputul lunii noiembrie.
Neprelungirea acestui termen la sedinta de Guvern de ieri inseamna ca producatorii de energie si combinatele chimice nu vor mai primi exclusiv gaze din productia interna, care erau mai ieftine de aproape doua ori fata de cele importate, asa cum au beneficiat in ultimul an.
Bancile vor sa atraga economiile populației cu dobanzi sub inflație, anunta Capital.
Dupa o perioada in care ratele de dobanda la depozite au tot scazut, bancile lanseaza oferte cu bonificații mai ridicate, la un nivel care insa nu reușește sa acopere inflația.
Una dintre bancile care a decis sa majoreze dobanzile pasive este Procredit Bank, bonificațiile crescand cu 0,25% pentru depozitele in euro. Creșterea se aplica pentru toate tipurile de depozite și pentru toate scadențele. Clienții care opteaza pentru un depozit in euro cu plata dobanzii la scadența primesc dobanzi cuprinse intre 3% și 3,75%, in funcție de scadența.
Comentarii articol (2)