Comisia Europeana a adoptat cel de al saselea raport privind mentinerea de catre anumite tari terte a obligativitatii vizelor, raportul aratand ca s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste obtinerea reciprocitatii totale, ramanand doar un numar limitat de cazuri de "nereciprocitate", printre care SUA si Canada.
„Noul raport arata ca s-au obtinut progrese in ceea ce priveste asigurarea dreptului tuturor cetatenilor nostri de a efectua calatorii fara viza catre tarile terte aflate pe lista noastra pozitiva”, a spus Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.
„Foarte curand, vor fi semnate cu Brazilia doua acorduri de exceptare de la obligativitatea vizelor. S-au facut unele progrese in ceea ce priveste reinstituirea dreptului de a calatori fara viza pentru cetatenii cehi care doresc sa viziteze Canada. In ceea ce priveste cele cateva cazuri de nereciprocitate ramase, trebuie continuat dialogul, pentru a obtine cat mai curand posibil reciprocitatea totala cu tarile terte in cauza (Canada si SUA)”, adauga comisarul.
Cel de al saselea raport face bilantul masurilor intreprinse de la ultimul raport, adoptat in octombrie 2009, in vederea obtinerii reciprocitatii. Principalele elemente pot fi sintetizate dupa cum urmeaza:
- Uniunea Europeana va semna foarte curand cu Brazilia doua acorduri de exceptare de la obligativitatea vizei, care vor asigura reciprocitatea vizelor: un acord privind titularii de pasapoarte simple si un acord privind titularii de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau oficiale. Odata cu ratificarea acestor acorduri, se vor obtine imbunatatiri considerabile pentru cetatenii UE, in special pentru cetatenii Ciprului, Estoniei, Letoniei si Maltei, care au in continuare nevoie de viza pentru a intra in Brazilia.
- Statul Brunei Darussalam ii excepteaza pe totii cetatenii UE de la obligativitatea vizelor, dar aceasta exceptare este valabila doar 30 de zile, perioada care poate fi reinnoita de doua ori pentru 30 de zile. Chiar daca pana acum situatia actuala nu a creat probleme cetatenilor UE, Comisia a cerut autoritatilor din Brunei Darussalam sa le acorde cetatenilor UE o exceptare de la obligativitatea vizelor valabila 90 de zile.
- De la reintroducerea de catre Canada, in iulie 2009, a obligativitatii vizelor pentru cetatenii cehi, au fost stabilite masurile care trebuie intreprinse pentru a-i permite Canadei sa elimine din nou obligativitatea vizelor inainte de a fi pusa in aplicare noua legislatie canadiana in materie de azil. In urma reuniunii Grupului de lucru la nivel de experti Canada- Republica Ceha, organizata la 20 septembrie, la Praga, Comisia considera ca s-au facut unele progrese limitate ca amploare. Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare orientata spre rezultate a masurilor care trebuie intreprinse, prevazuta sa aiba loc la inceputul anului 2011.
- Celelalte cazuri de nereciprocitate se refera la Statele Unite ale Americii (obligativitatea vizelor este mentinuta pentru cetatenii Bulgariei, Ciprului, Romaniei si Poloniei) si la Canada (obligativitatea vizelor este in vigoare pentru Bulgaria si Romania). In aceste cazuri, SUA si Canada considera ca statele membre in cauza nu indeplinesc inca toate criteriile pentru a fi exceptate de la obligativitatea vizelor prevazute in legislatia lor (de exemplu, faptul ca nu emit pasapoarte biometrice sau nu respecta pragurile stabilite privind numarul cazurilor de refuz al eliberarii vizelor si/sau pragurile privind procentul de cazuri de depasire a perioadei autorizate de sedere). Comisia va continua discutiile cu cele doua tari pentru a obtine cat mai curand posibil o reciprocitate totala in ceea ce priveste vizele. De asemenea, Comisia invita Parlamentul European, Consiliul si statele membre sa reflecteze cu privire la noi modalitati de abordare a acestor cazuri de nereciprocitate.
Nu toti cetatenii tarilor terte sunt obligati sa detina viza pentru a calatori in zona Schengen. UE a intocmit o lista comuna de tari ai caror cetateni trebuie sa detina viza (denumita „lista negativa”) si o lista de tari ai caror cetateni sunt exonerati de aceasta obligatie („lista pozitiva”) (a se vedea Regulamentul (CE) nr. 539/2001 al Consiliului).
Este logic, prin urmare, ca, din spirit de solidaritate, UE sa intreprinda la randul sau masurile necesare pentru ca tarile terte de pe lista pozitiva sa excepteze de la obligativitatea vizelor toti cetatenii UE si sa trateze toate statele membre in acelasi fel. Din acest motiv, a fost instituit un mecanism de reciprocitate a vizelor (prin Regulamentul (CE) nr. 851/2005 al Consiliului).
In cazul in care o tara de pe „lista pozitiva” introduce obligativitatea vizelor pentru unul sau mai multe state membre ale UE, statul (statele) membru (membre) in cauza trebuie sa notifice Comisia, care intreprinde pe langa autoritatile tarii terte respective masurile necesare pentru a reinstitui regimul de calatorii fara viza si elaboreaza un raport adresat Parlamentului European si Consiliului. De asemenea, Comisia ii poate propune Consiliului adoptarea de masuri de retorsiune impotriva tarii terte in cauza.
Comisia a elaborat deja mai multe rapoarte generale privind punerea in aplicare a mecanismului de reciprocitate a vizelor, precum si un raport ad-hoc cu privire la reintroducerea de catre Canada a obligativitatii vizelor pentru cetatenii cehi. Acest raport ad-hoc si raportul general anterior au fost adoptate la 19 octombrie 2009.
Comentarii articol (2)