In acest sens, institutia a initiat un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.22/2010 au fost aduse modificari Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, referitoare la modul de stabilire a impozitului pe profit pentru anul 2010, in cazul contribuabililor care au fost obligati la plata impozitului minim.
Pe de alta parte, incepand cu data de 1 octombrie 2010, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.87/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, dispozitiile referitoare la plata impozitului minim si-au incetat aplicabilitatea.
Ca urmare, in vederea definitivarii impozitului pe profit pentru anul 2010, in cazul contribuabililor care pana la data de 1 octombrie 2010 au fost obligati la plata impozitului minim, potrivit Codului fiscal, se vor avea in vedere doua perioade fiscale, iar pentru
fiecare perioada se va efectua stabilirea si definitivarea impozitului pe profit datorat, conform dispozitiilor legale aplicabile pentru perioadele respective.
Pierderea fiscala inregistrata in cele doua perioade aferente anului 2010 se recupereaza potrivit dispozitiilor art.26 din Codul fiscal, fiecare perioada fiind considerata an fiscal in sensul perioadei de 5 ani, respectiv 7 ani.
Astfel, pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, la stabilirea impozitului pe profit datorat se va avea in vedere determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2010.
Declaratia privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii se efectueaza pana la data de 25 februarie 2011.
Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010, determinarea impozitului pe profit se efectueaza potrivit metodologiei de calcul prevazuta de Titlul II din Codul fiscal in vigoare, incepand cu 1 octombrie 2010.
Declaratia privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii se efectueaza pana la data de 25 februarie 2011, inclusiv, in cazul contribuabililor care au definitivat exercitiul financiar pana la aceasta data si a celor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, respectiv pana la data de 25 aprilie 2011, inclusiv, in cazul celorlalti contribuabili.
In cazul contribuabililor care nu au fost supusi dispozitiilor privind impozitul minim, stabilirea impozitului pe profit pentru anul 2010 se efectueaza la nivelul anului fiscal, iar declaratia privind impozitul pe profit se depune la termenul prevazut de Codul fiscal.
In sensul modificarilor legislative mentionate, a fost necesara adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, precum si a instructiunilor de completare a acestuia.
In continutul formularului au fost prevazuti indicatori care sa permita evidentierea modului de definitivare a impozitului pe profit, corespunzator fiecarei perioade, fiind introdusi totodata si o serie de indicatori care sa permita identificarea unor facilitati fiscale
pentru activitatea de cercetare dezvoltare.
Nota Avocatnet.ro: Noua varianta a declaratiei 101 poate fi consultata in fisierul atasat.