Absolventii facultatilor neacreditate din cadrul Universitatii Spiru Haret (USH), promotiile 2006-2009, au inceput sa se organizeze in grupuri pentru a-si recastiga dreptul in instanta. Casa de avocatura Coltuc este iti pune ce pasi trebuie sa urmezi daca te afli intr-o asemenea situatie.
Studentilor inmatriculati in anul I, in perioada 2005-2008, la programele ID si FR neacreditate de la Universitatea ’’Spiru Haret’’(USH), actual absolventi ai acestor programe, nu li se recunoste examenul de licenta. In conditiile in care in care intre acesti studenti si studentii programelor la zi nu exista nici o diferenta in ceea ce priveste sustinerea examenului de licenta este total discriminatorie nerecunoasterea Diplomelor obtinute.
Problema ivita imbraca doua forme, in sensul ca exista studenti care au sustinut examenul de licenta si au obtinut o diploma care sa le ateste studiile, insa nu li se recunosc aceste diplome la locurile de munca, nu li se permite continuarea studiilor si o alta categorie de studenti care au sustinut exemenul de licenta, au primit o Adeverinta de studii corespunzatoare, insa li se refuza eliberarea unei Diplome definitive care sa le recunoasca calitatea de persoane licentiate.
In toata aceasta situatie, principalii vinovati sunt Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si Universitatea Spiru Haret. Aceste institutii sunt vinovate in egala masura, avand in vedere ca ambele cunosteau existenta lipsei acreditarilor si autorizarilor necesare si nu au luat nicio masura pentru remedierea problemelor create studentilor. Am putea chiar sa spunem ca Ministerul este in primul rand vinovat pentru lipsa lui de diligenta in rezolvarea situatiei studentilor, acesta sesizand numai existenta problemei si apoi devenind pasiv fata de aceasta problema, desi trebuia sa ia masurile represive necesare indreptarii situatiei si nu sa astepte o solutionare de la sine a problemei.
A spune in acest moment unui masterand care isi continua studiile de licenta la o Universitate acreditata si autorizata ca nu i se recunoaste Diploma de Licenta pe baza careia isi continua studiile este abuziv si incalca drepturile persoanei respective, contravenind legislatiei romanesti in vigoare, fiind vorba de drepturi castigate care nu mai pot fi anulate pentru ca Ministerul a devenit dintr-o data activ cu privire la neacreditarea si neautorizarea Universitatilor.
In aceasta situatie absolventii carora nu li se recunosc studiile au doua optiuni:
1. Sa cheme in judecata Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru a-l obliga sa recunoasca Diplomele de licenta eliberate sau sa elibereze Diplomele aferente examenului de Licenta.
2. Sa cheme in judecata Universitatea Spiru Haret pentru a o obliga sa-i despagubeasca pe studenti pentru banii cheltuiti, timpul consumat, stresul prin care au trecut in ceea ce priveste sustinerea examenelor, precum si cel datorat nerecunoasterii diplomelor si amenintarii constante a locurilor de munca pe care sunt incadrati.
Inainte de a trece la actionarea in instanta impotriva celor doua institutii, trebuie parcursa o procedura prealabila constand intr-o plangere prealabila/ conciliere directa cu cele doua institutii.
In principal studentii sunt interesati sa li se recunoasca examenul de licenta pentru care au invatat, pe care l-au sustinut si pe care l-au promovat, in subsidiar fiind interesati sa fie despagubiti pentru toate cele prin care trec.
In demararea procedurii, o serie de documente ar fi utile cauzei:
- Diploma de Licenta/Adeverinta de Licenta
- Foaie matricola
- Contract de studii
- Chitante care atesta plata ratelor corespunzatoare anilor de studii
- Cereri de eliberare a diplomelor de Licenta/ de recunoastere a Diplomelor de Licenta
- Eventuale raspunsuri din partea Universitatii
- Confirmari de primire
- Orice alte documente in legatura cu Universitatea Spriru Haret
“ Numarul absolventilor care doresc sa depuna plangere impotriva Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a li se recunoaste diploma si pentru a obtine despagubiri in urma preajudiciului creat a crescut. Urmand exemplul clientilor nemultumiti ai bancilor, au decis sa se organizeze in grupuri pentru a demara procese colective. Am decis sa le venim in ajutor pentru a se organiza mai usor”, declara avocat Coltuc Marius, fondator al Casei de avocatura Coltuc si membru al Baroului Bucuresti.
Pe blogul casei de avocatura Coltuc (www.coltuc.ro/blog) poate fi gasita o rubrica dedicata acestui subiect- “Pacalitii USH”, precum si posibilitatea absolventilor care au probleme cu diplomele de a se alatura demersului prin aderarea la grupul format (pacalitiiush@yahoogroups.com) , direct de pe adresa blogului.
Pentru mai multe detalii legate de acest demers:
Av. Coltuc Marius
avocat@coltuc.ro
Comentarii articol (12)