Segmentarea pietei rezidentiale din Bucuresti in functie de zona arata un apetit crescut al cumparatorilor pentru locuintele dezvoltate in ultimii ani in estul Bucurestiului, arata un studiu realizat de Colliers International. Urmatoarea zona din punct de vedere al atractivitatii este vestul capitalei.
“In cazul in care dezvoltatorii nu incep proiecte noi in Est si Vest, in mai putin de doi ani oferta existenta va fi absorbita iar cererea de locuinte in aceste locatii nu va mai putea fi satisfacuta”, considera Daniela Marin, consultant specializat pe piata rezidentiala din cadrul Colliers International.
Analiza vanzarilor medii pe luna in fiecare proiect in prima jumatate a anului 2010, plaseaza zona de est pe primul loc, cu un volum mediu de 4 locuinte vandute pe proiect pe luna. Urmatoarea zona ca si performanta a vanzarilor a fost zona de vest, cu o medie lunara de 3 locuinte vandute pe proiect.
Potrivit Colliers, zona de est s-a bucurat de un volum mai mare de locuinte vandute, comparativ cu zona de vest, chiar daca preturile au fost cu 16% mai mari decat media zonei de vest.
“Diferenta semnificativa de pret este explicata in primul rand prin oferta diversificata, in aceasta zona existand atat proiecte care se adreseaza celor cu venituri medii cat si celor cu venituri mici, spre deosebire de proiectele din zona de vest care ofera produse mai omogene, adresate in majoritate populatiei cu venituri mici”, se arata in document.
In plus, conform aceluiasi document, problemele de acces din zona de vest limiteaza absorbtia apartamentelor noi din zona. Astfel, zona de vest este recunoscuta pentru problemele legate de accesul dificil si pentru blocajele permanente.
“Punand fata in fata numarul de locuinte nevandute din fiecare zona cu performanta inregistrata de fiecare dintre aceste zone in ultima perioada, putem sa tragem concluzia ca stocul de locuinte noi din zona de vest si de est se va absorbi in urmatorii 2 – 3 ani”, mai arata Colliers.
Prin urmare, pentru a asigura continuitatea ofertei de locuinte disponibile in cele doua zone, si tinand cont ca un proiect rezidential are nevoie de 2 pana la 3 ani sa fie construit, dezvltatorii ar trebui sa ia in considerare inceperea lucrarilor la noi proiecte rezidentiale in urmatorii doi ani.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)