Comisia Europeana a adoptat, miercuri, o comunicare in care prezinta modalitati de consolidare a regimurilor de sanctiuni aplicabile in sectorul serviciilor financiare din UE, se arata intr-un comunicat de presa al CE. Partile interesate isi pot trimite contributiile pana la 19 februarie 2011.
In momentul de fata, regulile variaza considerabil de la un stat membru la altul si de multe ori nu au efectul disuasiv dorit. Pornind de la o analiza a regimurilor nationale de sanctiuni aplicate pentru nerespectarea normelor care transpun cele mai importante directive ale UE din domeniul serviciilor financiare, comunicarea prezinta aspecte care pot fi imbunatatite si propune actiuni realizabile la nivelul UE cu scopul de a imbunatati convergenta si de a spori eficienta acestor regimuri.
„Daca o institutie financiara nu respecta normele UE in domeniul serviciilor financiare, traderii si conducerea acesteia trebuie sa inteleaga ca nu exista cale de scapare si ca reactia noastra va fi dura, indiferent de locul din Europa unde se produce incalcarea regulilor. In prezent, sunt prea numeroase cazurile in care acest lucru nu se intampla. Comunicarea de astazi prezinta o serie de actiuni care pot fi intreprinse in viitor pentru a asigura consolidarea si convergenta competentelor de sanctionare in Europa, astfel incat sa se asigure o mai buna protectie a intereselor cetatenilor”, spune Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii.
Comunicarea are la baza un exercitiu transsectorial de evaluare a coerentei, echivalentei si gradului de utilizare a competentelor de sanctionare in statele membre, realizat de cele trei comitete de supraveghere [Comitetul european al inspectorilor bancari (CEBS), Comitetul european al inspectorilor de asigurari si pensii ocupationale (CEIOPS) si Comitetul autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (CESR)]1. Exercitiul s-a raportat la cateva dintre cele mai importante directive aplicabile in sectorul financiar, mai exact in domeniul valorilor mobiliare, in domeniul bancar si al legislatiei privind asigurarile.
Principalele elemente ale comunicarii:
1. Regulile in materie de sanctionare difera semnificativ de la un stat membru la altul
Criza financiara a demonstrat ca regulile pietei financiare nu sunt intotdeauna respectate si aplicate asa cum ar trebui in intreaga Uniune Europeana. Asigurarea aplicarii adecvate a regulilor UE intra in primul rand in sarcina autoritatilor nationale, care au responsabilitatea de a preveni incalcarea regulilor UE de catre institutiile financiare si de a sanctiona abaterile care au loc in jurisdictiile lor. Insa autoritatile nationale trebuie sa actioneze intr-o maniera coordonata si integrata.
In comunicare se constata ca sanctiunile prevazute de statele membre difera in puncte esentiale cum ar fi tipurile de sanctiuni aplicabile si valoarea amenzilor. Acest lucru prezinta o importanta deosebita deoarece normele care trebuie respectate se aplica in intreaga Uniune Europeana si, ca atare, este firesc ca si reactiile la incalcarea acestora sa fie coordonate la nivel european. In caz contrar exista riscul ca anumite societati sau persoane fizice sa-si concentreze activitatea in locurile unde sanctiunile sunt mai putin dure sau practic inexistente. Actualul sistem da deseori dovada de lacune in ceea ce priveste eficacitatea, proportionalitatea si capacitatea de descurajare a abaterilor.
2. Sugestii privind convergenta si consolidarea regimurilor de sanctionare
Diferentele semnalate in comunicare pot genera perturbari ale concurentei pe piata interna. In acelasi timp, ele prezinta riscul subminarii protectiei consumatorului, a integritatii pietei si a increderii in sectorul financiar. Daca intr-un stat membru nu se aplica regulile UE, acest lucru poate avea consecinte semnificative asupra stabilitatii si functionarii sistemului financiar din alt stat membru.
In aceste conditii, Comisia este de parere ca, pentru a evita riscul functionarii necorespunzatoare a pietelor financiare, este necesar ca, pe viitor, sa se asigure convergenta regimurilor de sanctionare. Acest lucru s-ar putea realiza prin stabilirea unor standarde minime comune pentru anumite aspecte esentiale pentru existenta unor regimuri de sanctionare eficace, proportionale si capabile sa descurajeze abaterile. Printre aceste aspecte se pot numara tipurile de sanctiuni aplicabile, luandu-se in discutie si posibilitatea introducerii de sanctiuni penale sau civile, nivelul acestor sanctiuni, disponibilitatea sanctiunilor atat impotriva institutiilor financiare, cat si a persoanelor fizice care se fac vinovate de nerespectarea legislatiei, precum si publicarea sanctiunilor.
Etapele urmatoare
Comisia asteapta cu interes comentarii cu privire la propunerile de politici prezentate in comunicare. Contributiile se pot trimite la adresa de email markt-sanctions-consultation@ec.europa.eu pana la 19 februarie 2011. Pe baza comentariilor primite, Comisia va lua in 2011 decizii cu privire la propunerile legate de consolidarea regimurilor de sanctionare.
Consolidarea regimurilor de sanctiuni constituie unul dintre elementele reformei sectorului financiar. Este un aspect care vine in completarea altor demersuri deja lansate sau al caror obiectiv este orientat mai degraba catre preventie, cum ar fi supravegherea eficienta si guvernanta corporativa.
Asa cum se mentioneaza in raportul de Larosière, „supravegherea nu poate fi eficienta atata timp cat regimurile de sanctionare sunt lipsite de vigoare si foarte variate. Este esential ca atat in interiorul Uniunii Europene, cat si in exterior, toate organismele de supraveghere sa aiba capacitatea de a aplica regimuri de sanctionare stricte si suficient de convergente, cu efect disuasiv.” 2
Regimurile de sanctiuni eficiente cu un grad suficient de mare de convergenta reprezinta corolarul necesar al noilor Autoritati europene de supraveghere care vor fi infiintate la 1 ianuarie 2011 si vor aduce imbunatatiri in coordonarea activitatilor autoritatilor nationale vizand asigurarea respectarii legislatiei.
Si la nivel international exista un consens cu privire la necesitatea unor sanctiuni mai eficiente. La summitul de la Washington din 15 noiembrie 2008, liderii G20 au convenit sa implementeze un plan de actiune pentru reformarea pietelor financiare, care contine masuri ce vizeaza protectia pietelor si a investitorilor impotriva activitatilor ilicite si garantarea introducerii unor regimuri de sanctiuni adecvate. Printre obiectivele recentei reforme legislative financiare din SUA se numara si consolidarea controlului aplicarii legislatiei si a sanctiunilor in caz de nerespectare a acesteia.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)