Garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri constituie dublul obiectiv al "Pachetului privind calitatea" adoptat de Comisia Europeana. Acest pachet privind calitatea instituie, pentru prima oara, o politica cuprinzatoare referitoare la sistemele de certificare, la mentiunile cu valoare adaugata pentru calitatile produselor agricole si la standardele privind produsele.
Pana acum, toate acestea erau reglementate cu ajutorul mai multor texte legislative. Prin acest pachet, Comisia cuprinde toate aspectele referitoare la calitate, de la respectarea unor standarde minime si pana la produse foarte specifice.
„Punctul forte al productiei agricole europene consta in diversitatea sa, in indemanarea fermierilor, precum si in solurile si teritoriile dedicate productiei”, a declarat astazi Dacian CIOLOȘ, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, adaugand: „Fermierii, afectati de presiunea recesiunii economice, de concentrarea puterii de negociere a distribuitorilor si de concurenta la nivel mondial, au nevoie de instrumente cu ajutorul carora sa informeze mai bine consumatorii in privinta calitatilor propriilor produse. Acest pachet privind calitatea este un prim pas spre construirea unui sector agricol mai puternic si mai dinamic si va fi urmat de alte initiative”.
Pachetul privind calitatea cuprinde:
• o propunere pentru un nou „Regulament privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole”, care ofera coerenta si claritate acestor sisteme ale Uniunii Europene: consolidand sistemul emblematic referitor la denumirile de origine protejate si la indicatiile geografice protejate (DOP si IGP); reformand sistemul referitor la specialitatile traditionale garantate (STG) si instituind un nou cadru pentru dezvoltarea mentiunilor de calitate facultative care sa le ofere consumatorilor informatiile pe care le solicita din ce in ce mai des, precum „crestere libera”si „prima presare la rece”.
• o propunere pentru simplificarea adoptarii de catre Comisie a standardelor de comercializare, care include competenta de a extinde, conform specificitatii fiecarui sector agricol, mentionarea „locului de provenienta agricola” pe etichetele produselor.
• noi orientari referitoare la bunele practici pentru sistemele de certificare voluntara si la etichetarea produselor pentru care se folosesc ingrediente cu indicatii geografice.
Pachetul privind calitatea este primul pas in reformarea politicii in domeniul calitatii produselor agricole. Este rezultatul a trei ani de ample consultari si participari la lucrari ale partilor interesate si deschide calea spre o politica mai coerenta in domeniul calitatii produselor agricole. Pentru viitor, Comisia si-a anuntat intentia de a continua sa analizeze problemele cu care se confrunta micii producatori in ceea ce priveste participarea la sistemele de calitate ale UE si producatorii din zonele montane in ceea ce priveste comercializarea produselor lor, precum si intentia de a propune masuri suplimentare pe baza acestei analize, daca este necesar.
Propuneri
Prima propunere legislativa a Comisiei vizeaza consolidarea sistemelor de calitate existente ale UE referitoare la indicatiile geografice, specialitatile traditionale si mentiunile de calitate facultative, prin gruparea acestora intr un singur cadru legislativ, prin introducerea unei proceduri comune, simplificate si scurtate pentru inregistrarea indicatiilor geografice si a specialitatilor traditionale, precum si prin elaborarea unor dispozitii clare referitoare la raporturile dintre marcile comerciale si indicatiile geografice, la rolul grupurilor care depun cereri de inregistrare si la definirea unei „specialitati traditionale garantate”.
Orientarile facultative privind etichetarea produselor pentru care se folosesc ingrediente cu indicatii geografice, adoptate in aceeasi zi, contin interpretarea Comisiei privind normele actuale in domeniu.
Standardele de comercializare contribuie la imbunatatirea nu doar a conditiilor economice ale producerii si comercializarii produselor agricole, ci si a calitatii produselor respective. Standardele de comercializare sectoriale actuale vor continua sa existe si ar putea fi eficientizate in viitor, intr-un mod mai coerent, cu ajutorul unui mecanism uniform, prin delegarea de competente catre Comisie in conformitate cu Tratatul de la Lisabona („acte delegate”). Astfel, normele tehnice vor putea fi adaptate la realitatile de pe teren. In cazul produselor pentru care nu exista standarde specifice se vor aplica cerinte de baza. De asemenea, Comisia propune extinderea normelor sectoriale (tot ca „acte delegate”) referitoare la mentionarea locului de provenienta agricola, pe baza analizelor de impact si tinand cont de specificitatile fiecarui sector si de solicitarile de transparenta ale consumatorilor.
Orientarile Comisiei privind functionarea sistemelor de certificare voluntara pentru produsele agricole si alimentare constituie al patrulea element al pachetului. Acestea vizeaza indicarea bunelor practici pentru functionarea sutelor de sisteme de certificare voluntara care s au dezvoltat in ultimul deceniu (un studiu de inventariere efectuat pentru Comisie si publicat recent enumera peste 400 de astfel de sisteme care functioneaza in UE).
Pagina de internet a DG AGRI referitoare la pachetul privind calitatea poate fi consultata aici.
Comentarii articol (3)