"Faptul ca in compozitia produselor din carne de vita s-a identificat prezenta carnii de cal arata ca aceasta cerinta fundamentala nu este intotdeauna respectata. Carnea de cal poate fi comercializata in UE, doar ca, la fel ca orice alt ingredient, trebuie sa fie indicata pe eticheta", arata Comisia Europeana intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu. In acest context, statele membre au luat masurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate in mod corespunzator sa fie scoase de pe piata.
In plus, conform comunicatului, Comisia a fost sesizata pentru prima data de autoritatile britanice, la 8 februarie. Apoi toate tarile UE au fost alertate prin intermediul retelei de informare privind siguranta alimentara. Dupa ce statele membre au efectuat o serie de teste, s-a constatat ca o gama larga de produse din carne contineau carne de cal, fara ca aceasta sa figureze in lista ingredientelor de pe eticheta.
Ce masuri ia UE?
Comisia a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o luna si isi propune sa identifice prezenta nedeclarata a carnii de cal in compozitia produselor, precum si a carnii de cal care contine fenilbutazona. Este ilegala administrarea de fenilbutazona animalelor destinate consumului uman.
La 15 februarie, guvernele statelor membre au aprobat planul, prevazand si posibilitatea de a extinde testarea pentru inca o luna.
Ce actiuni prevede UE in viitor?
Conform Comisiei Europene, incepand cu 13 decembrie 2014 normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele sa indice daca proteinele adaugate la produsele din carne provin de la acelasi tip de animal.
Concret, Comisia se pregateste sa faca propuneri cu privire la:
- imbunatatirea armonizarii sanctiunilor in caz de frauda in lantul de aprovizionare
- extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decat ouale, mierea si carnea provenind din afara UE) si toate tipurile de carne.
"O mai buna etichetare nu este un mijloc prin care se poate garanta ca produsele alimentare disponibile pe piata sunt sigure. Conform legii, producatorii si comerciantii pot vinde doar alimente sigure. O mai buna etichetare le permite consumatorilor sa faca alegeri in cunostinta de cauza cu privire la produsele pe care le cumpara si sa le utilizeze in conditii de siguranta", puncteaza Comisia in documentul de presa.
Comentarii articol (2)