Parlamentul European a adoptat miercuri noi reguli pentru etichetarea alimentelor, astfel incat informatiile nutritionale ale produselor alimentare, precum si substantele alergene din compozitia lor sa fie mai usor de identificat de catre consumatori, se arata intr-un comunicat al Legislativului European.
"In ciuda diferentelor politice si ideologice din Parlamentul European, in pofida convingerilor ideologice la nivel national, am reusit sa ajungem la un compromis foarte bun. (...) Noile reguli ar trebui sa asigure informatii mai multe si mai bune consumatorilor, pentru ca acestia sa poata alege in cunostinta de cauza atunci cand cumpara. Mai mult decat atat, industria alimentara va trebui sa beneficieze la randu-i, ar trebui sa existe mai multa stabilitate juridica, mai putina birocratie si o mai buna legislatie in general. Acest lucru este foarte important pentru IMM-uri.(...) mai mult de 80% din sectorul alimentar la nivelul UE este reprezentat de IMM-uri", a afirmat raportoarea Parlamentului care a condus negocierile cu Consiliul, Renate Sommer.
Declaratia nutritionala obligatorie
Potrivit noilor reguli, valoarea nutritionala si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare, trebuie sa apara intr-un mod vizibil pe ambalaj, in forma de
tabel,
impreuna si in acelasi camp vizual. Toate aceste informatii trebuie sa fie raportate la 100g sau 100ml. In plus, aceste informatii ar putea fi raportate si
per portie.
Informatii despre continutul de substante alergene
In prezent, toate ingredientele, inclusiv substantele alergene, trebuie sa fie specificate pe etichetele alimentelor pre-ambalate. Dupa introducerea noilor reguli, este obligatoriu ca aceste substante sa fie
subliniate in lista de ingrediente.
Mai mult, reglementarea privind alergenii se va aplica si
alimentelor neambalate, cum este, de exemplu, mancarea vanduta in restaurante sau cantine.
"In acest caz, statele membre pot lua masuri in ceea ce priveste modalitatea in care vor face disponibile aceste informatii catre consumatori", subliniaza Parlamentul European.
Tara de origine a alimentelor
Potrivit PE, provenienta anumitor alimente, cum este carnea de vaca, mierea, uleiul de masline, fructele proaspete si legumele, trebuie deja indicata pe etichete in concordanta cu legislatia sectoriala specifica. Insa, la solicitarea Parlamentului, aceasta obligatie va fi acum extinsa si la carnea proaspata provenita de la porci, oi, capre si pasari.
"La doi ani de la intrarea in vigoare a noului regulament, Comisia va trebui sa introduca regulile de implementare in acest scop", precizeaza Legislativul european.
Scopul reglementarilor: protectia consumatorului
Noile reguli urmaresc protectia consumatorului, astfel incat acesta sa nu fie indus, prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea si prezentarea cu ajutorul imaginilor.
Astfel, prin introducerea noilor reglementari, alimentele care arata similar cu altele, dar contin ingrediente diferite, cum este cazul alimentelor "asemanatoare branzei" avand la baza surse vegetale (denumite "alimente imitate"), vor fi
usor de identificat.
"Acolo unde un ingredient pe care te-ai astepta sa-l gasesti in mod normal, a fost inlocuit, acest lucru va trebui sa fie clar specificat pe partea din fata a ambalajului folosind un font proeminent langa numele marcii", mai arata sursa citata.
Carnea tocata ce contine bucati de carne combinate trebuie sa fie etichetata "carne formata", aceleasi reguli urmand sa fie aplicate si in cazul "pestelui format".
Noile reguli vor intra in vigoare odata ce legislatia va fi aprobata si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar intreprinderile din industria alimentara vor avea la dispozitie trei ani sa se conformeze. Apoi acestea vor beneficia de inca doi ani pentru a respecta normele referitoare la declaratia nutritionala. Daca declaratia nutritionala este facuta disponibila voluntar in avans, acestia vor trebui sa se conformeze noilor reguli la o data anterioara, si anume la trei ani de la publicarea acestora.
Comentarii articol (2)