Produsele alimentare vor contine pe eticheta informatii suplimentare cu privire la alergeni si anumite substante care provoaca intoleranta, potrivit unui nou regulament adoptat de Consiliul Uniunii Europene. Regulamentul va intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii, insa producatorii vor avea o perioada de tranzitie de trei ani pentru a se adapta la dispozitiile acestuia.
Noul
regulament al Consiliului UE stabileste
cerinte suplimentare de etichetare pentru a-i ajuta pe consumatori sa faca alegeri mai bune pentru sanatate si bazate pe o informare corespunzatoare. De asemenea, regulamentul mentioneaza si existenta unei
declaratii nutritionale obligatorii pentru produsele alimentare.
Ce schimbari aduce actul legislativ?
Comparativ cu normele actuale, in vigoare din 1990, regulamentul imbunatateste cerintele referitoare la
informarea consumatorilor cu privire la alergeni si
anumite substante care provoaca intoleranta. Potrivit datelor existente, 70% din cazurile de
soc anafilactic (reactie alergica severa ca urmare a raspunsului organismului la un anumit alergen) se produc in timp ce persoanele in cauza mananca in oras. In acest context,
alergenii si substantele care provoaca intoleranta vor trebui sa fie mentionate atat pe etichetele produselor alimentare preambalate, cum era stabilit pana in prezent, cat si pe
etichetele produselor alimentare care nu sunt preambalate.
In prezent
statele membre au obligatia sa furnizeze informatii referitoare la produsele alimentare. Potrivit noului regulament, ele isi mentin aceasta obligativitate, insa pot lua decizii cu privire la
mijloacele prin care aceste informatii referitoare la produsele alimentare care nu sunt preambalate trebuie puse la dispozitia consumatorilor. Astfel, cerinta informarii se va aplica si
produselor alimentare vandute in restaurante si alte unitati de catering.
Regulamentul consolideaza si normele privind
practicile corecte de informare pentru a include
"imitatiile de produse alimentare" care arata ca alte produse alimentare, dar contin ingrediente diferite de cele la care ne-am putea astepta, cum ar fi, de exemplu, "branza" produsa din uleiuri vegetale. De asemenea,
prezenta nanoingredientelor intr-un produs alimentar va trebui mentionata in lista ingredientelor.
Ce este declaratia nutritionala?
Declaratia nutritionala obligatorie reprezinta informatiile privind c
aracteristicile nutritionale ale produselor alimentare care vor trebui mentionate pe etichetele acestora. Mai precis,
declaratia include: valoarea energetica, continutul de grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine si sare. Aceste valori vor trebui exprimate la 100 g sau 100 ml si, in plus, vor putea fi exprimate ca procent din consumul de referinta (doza zilnica recomandata sau DZR).
Declaratia nutritionala obligatorie nu se va aplica
produselor alimentare neprelucrate, cum sunt carnea proaspata sau merele,
produselor care nu au un nivel energetic ridicat, cum sunt condimentele, cafeaua, ceaiul, iar, temporar, nici
bauturilor alcoolice.
Declaratia nu este obligatorie nici pentru produsele alimentare cu ambalaj foarte mic, insa numele, alergenii, cantitatea neta si data pana la care trebuie consumat produsul trebuie mentionate intotdeauna pe ambalaj, indiferent de dimensiunea acestuia.
Prezentarea informatiilor nutritionale
Declaratia nutritionala trebuie prezentata intr-un singur camp vizual. In plus, operatorii din sectorul alimentar pot opta, daca doresc, pentru repetarea celor mai importante elemente ale declaratiei nutritionale pe fata ambalajului. Informatiile nutritionale obligatorii vor fi prezentate sub forma de tabel, sau liniar, daca atat permite spatiul, dar si sub forma grafica sau folosind simboluri. Valoarea energetica si cantitatile de nutrienti trebuie exprimate la 100 g sau la 100 ml.
Informatiile de pe etichetele produselor alimentare trebuie prezentate astfel incat sa fie
usor vizibile, lizibile, sa nu fie ascunse de sloganuri si alte informatii publicitare si sa fie in contrast clar cu fundalul. De asemenea, corpul de litera folosit pe eticheta va avea o dimensiune minima stabilita.
Noul regulament extinde si obligativitatea indicarii tarii de origine la carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, comparativ cu actualele norme care prevedeau aceasta regula doar pentru carnea de vita, manzat si alte cateva produse.
Regulamentul va intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii, insa producatorii vor avea o
perioada de tranzitie de trei ani pentru a se adapta la dispozitiile acestuia.
Declaratia nutritionala obligatorie va trebui pusa in aplicare
in termen de cinci ani de la data intrarii in vigoare a regulamentului.
Comentarii articol (1)