Din 13 decembrie 2014, operatorii economici din sectorul alimentar sunt obligaţi să respecte reguli mai stricte atunci când vine vorba de etichetarea produselor alimentare, în conformitate cu prevederile Regulamentului Uniunii Europene (UE) nr. 1169/2011. În plus, dispoziţiile europene vizează în egală măsură şi unităţile în care se prepară produse alimentare destinate consumului direct de către consumatorii finali. Mai exact, este vorba, în principiu, de restaurante, cantine, şcoli, spitale şi societăţi de catering.
Totuşi, unele dintre prevederile documentului aplicabil în toate statele membre UE sunt programate să intre în vigoare la doi ani distanţă, adică astăzi. Astfel, lista informaţiilor care trebuie să figureze pe etichetele produselor preambalate include obligatoriu de-acum şi o declaraţie nutriţională, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- valoarea energetică a produsului şi
- cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.
De asemenea, conţinutul declaraţiei poate fi completat şi cu indicarea cantităților unuia sau mai multor elemente dintre următoarele:
- acizi grași mononesaturați;
- acizi grași polinesaturați;
- polioli;
- amidon;
- fibre;
- vitamine şi minerale prezente în cantităţi semnificative (calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu etc.).
În acelaşi timp, există anumite produse alimentare pentru care cerinţa de a furniza declaraţia nutriţională nu este obligatorie. Printre altele, este vorba despre:
- produsele neprelucrate care conțin un singur ingredient sau o singură categorie de ingrediente;
- apa destinată consumului uman, inclusiv în cazul în care singurele ingrediente adăugate sunt dioxidul de carbon și/sau arome;
- plantele aromatice, condimentele sau amestecuri ale acestora;
- sarea și înlocuitorii ei;
- îndulcitorii pentru masă;
- infuziile de plante și de fructe, ceai, ceai decafeinizat, ceai instant sau solubil sau extract de ceai;
- oțeturile fermentate și înlocuitorii de oțet;
- aromele;
- aditivii alimentari;
- gelatina;
- guma de mestecat.
Ce informaţii trebuie incluse pe etichete
Din 13 decembrie 2014, odată cu aplicarea Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, pe etichetele produselor alimentare neambalate trebuie să apară următoarele informaţii obligatorii:
- denumirea produsului alimentar;
- lista ingredientelor;
- orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată;
- cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea netă de produs alimentar;
- data durabilităţii minimale sau data-limită de consum;
- condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
- numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor;
- ţara de origine sau locul de provenienţă (în anumite cazuri);
- instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
- pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită.
Totodată, regulamentul prevede şi unele menţiuni obligatorii suplimentare în cazul anumitor tipuri sau categorii de produse alimentare.
De exemplu, pentru băuturile cu conţinut ridicat de cafeină şi produsele alimentare cu adaos de cafeină, trebuie trecută menţiunea: "Conţinut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează". În ceea ce priveşte carnea congelată, preparatele din carne congelate şi produsele pescăreşti netransformate congelate, trebuie trecută data congelării sau data primei congelări (dacă produsele au fost congelate de mai multe ori).
Nu în ultimul rând, pentru carnea proaspătă provenită de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, trebuie incluse obligatoriu informaţiile privind originea acesteia.
Notă: Detalii suplimentare despre regulile de etichetare a produselor alimentare aveţi aici.
Comentarii articol (1)