Produsele alimentare vor fi ambalate in etichete pe care vor fi inscriptionate informatii nutritionale si recomandari cu privire la consumul zilnic, potrivit unei propuneri votate miercuri de deputatii Parlamentului European(PE). Totodata, daca rezolutia legislativa va intra in vigoare, intreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispozitie pentru a se adapta la noile reguli.
Potrivit comunicatului PE, deputatii europeni intentioneaza sa acorde consumatorilor posibilitatea de a alege produsele in cunostinta de cauza, limitând in acelasi timp, pe cât posibil, povara administrativa si financiara a producatorilor. In acelasi timp, in dezbaterea de miercuri, deputatii au respins propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru mentionarea continutului de sare, zahar, grasimi in produsele alimentare procesate.
"In general sunt multumita cu rezultatul votului de azi cu privire la reguli mai clare pentru etichetarea produselor alimentare. Personal, sunt bucuroasa ca deputatii nu au sprijinit sistemul de tip semafor, dar consider ca putem continua imbunatatirea actualei propuneri in vederea unei mai bune informari a consumatorilor", a comentat Renate Sommer (PPE, DE), raportorul PE.
Intrarea in vigoare
Rezolutia legislativa a Parlamentului European fost adoptata cu 559 de voturi pentru, 54 impotriva si 32 de abtineri. Totusi, se estimeaza ca nu va exista un acord rapid cu Consiliul, fiind probabil sa se ajunga in a doua lectura. Odata ce legislatia va fi adoptata, intreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispozitie pentru a se adapta la noile reguli. Operatori mai mici, care dispun de un numar mai mic de 100 de angajati si de o cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, vor avea 5 ani la dispozitie.
Etichetare nutritionala obligatorie si vizibila
De asemenea, deputatii au sustinut propunerea Comisiei potrivit careia cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri, sare si energie trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului. Informatiile trebuie insotite de recomandari privind consumul zilnic si exprimate per 100 gr sau 100 ml.
Totodata, cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali va fi inclusa pe ambalaj.
Cerinte legate de tara de origine
Etichetarea obligatorie a tarii de origine exista deja pentru anumite produse, precum carnea de vita, miere, fructe si legume proaspete si ulei de masline. Deputatii sustin extinderea etichetarii obligatorii si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor si produselor cu un ingredient. Tara de origine trebuie mentionata si pentru carnea si pestele utilizate din produsele procesate. Aceasta prevedere poate fi subiectul unei evaluari de impact.
Astfel, in cazul carnii, tara de origine se defineste ca fiind tara in care animalul s-a nascut, a fost crescut in cea mai mare parte a vietii si apoi sacrificat. Carnea, respectiv produse din carne obtinute de la animale care nu au fost asomate inainte de sacrificare, ci au fost sacrificate ritualic trebuie etichetate ca atare.
Aplicarea profilurilor nutritionale
Cu un singur vot diferenta, deputatii au respins recomandarea comisiei parlamentare pentru mediu de a elimina "profilurile nutritionale" din legislatia UE existenta privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare. Considerat de unii a fi nestiintific, altii il considera drept un sistem esential pentru a asigura o vedere de ansamblu a produsului alimentar.
Exceptarea produselor alimentare care nu au fost preambalate si a bauturilor alcoolice
In comunicat se arata ca deputatii doresc ca alimentele care nu au fost preambalate precum carnea de la macelarie sa fie exceptate de la regulile privind etichetarea.
Micro-intreprinderile care produc alimente produse artizanal ar trebui de asemenea, excluse, iar majoritatea deputatilor au sprijinit si xceptarea bauturilor alcoolice de la etichetarea nutritionala, dar solicita in schimb o etichetare mai riguroasa pentru bauturilor alcoolice mixte sau pentru asa-numitele "alcopops".
Sistemul tip semafor
Simplu sau prea simplistic? Majoritatea deputatilor au respins un amendament propus de S&D, Verzi si GUE care propunea introducerea sistemului de tip semafor, care ar fi mentionat continutul de sare, zaharuri sau grasimi "scazut”, „mediu” sau „ridicat”, in combinatie cu culorile verde, galben (chihlimbar) si rosu. Ei se opun ca astfel de sisteme sa functioneze in mod paralel la nivel national.
Comentarii articol (2)