Persoanele fizice si juridice care au incheiat o asigurare facultativa a casei nu vor fi obligate sa aiba si una obligatorie, potrivit Legii nr. 248/2010.
Legea nr. 248/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a fost publicat in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 844 din 16 decembrie 2010.
Actul normativ a fost adoptat pe 16 noiembrie de Camera Deputatilor, care in calitate de for decizional, cu un amendament foarte important in ceea ce priveste sistemul de asigurari obligatorii a locuintelor:
"(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatori”
Potrivit reglementarilor din prezent, proprietarii care aveau polite facultative pentru locuinte erau obligati ca la expirarea contractelor in cauza sa incheie mai intai o polita obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la valoarea totala a locuintei urmand sa fie acoperit printr-o asigurare facultativa.
Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor se poate incheia pana la data de 15 ianuarie 2011, potrivit prevederilor legale, prima de asigurare diferind in functie de tipul locuintei. Proprietarii locuintelor care nu incheie o polita de asigurare risca amenzi de pana la 500 de lei.
Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a devenit efectiva, incepand cu 15 iulie 2010.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.
Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
Riscuri acoperite
Riscurile de baza care sunt preluate pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele indirecte provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta directa a producerii evenimentelor mentionate mai sus.
Riscuri excluse
Normele de aplicare prevad si o serie de daune excluse de la plata despagubirilor. Printre acestea se numara : formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/ dezghet sau inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare, sau in timpul schimbarii artificial a cursurilor de apa.
De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei dupa reparatii.
Asiguratori autorizati
La data de 23 septembrie 2009, s-a constituit Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor (PAID) prin exprimarea acordului de vointa a unui numar de 13 asiguratori, dintre care 4 detin fiecare participatia maxima admisa de lege, respectiv 15%, ceilalti 9 fondatori participand fiecare cu suma minima de 250.000 euro, avand un procent de 5,5% din capitalul social total al PAID.
Companiile care vor putea incheia astfel de polite de asigurare sunt:
• ABC Asigurari
• Astra Asigurari
• Ardaf
• Carpatica Asig
• Certasig
• City Insurance
• Credit Europe Asigurari
• Euroins Romania
• Generali, Grawe Romania
• Groupama Romania
• Uniqa Asigurari
• Platinum Asigurari
Comentarii articol (48)