Plenul Parlamentului European nu a ajuns la un acord privind legislatia referitoare la un "permis unic", care viza simplificarea procedurilor de obtinere a drepturilor de rezidenta si de munca pentru imigrantii legali in UE, ca si acordarea unor drepturi egale cu cetatenii europeni, pentru a evita exploatarea muncitorilor straini.
Dupa o serie de amendamente, majoritatea deputatilor europeni au decis ca nu mai pot sustine rezultatul final din mai multe motive. Versiunea modificata a fost respinsa (306 voturi pentru, 350 impotriva si 25 de abtineri). Astfel propunerea legislativa va fi retrimisa Comisiilor pentru libertati civile si pentru ocuparea fortei de munca.
Directiva, impreuna cu Blue Card (Carta albastra) este menita sa faciliteze migratia legala pentru a acoperi nevoile pietii muncii din Europa. Scopul este de a simplifica procedurile administrative pentru resortisantii din tari terte, permitându-le sa obtina atât permisul de munca, cât si cel de rezidenta la un ghiseu unic si sa acorde un set comun de drepturi imigrantilor legali care isi au rezidenta si lucreaza legal in Uniunea Europeana.
Principalele subiecte de discutie intre grupurile politice au fost scopul legislatiei, egalitatea de tratament intre cetateni din tari terte si cetatenii UE si posibilitatea ca statele membre sa emita documente aditionale permisului unic.
Proiectul de legislatie nu se va aplica resortisantilor din tarile terte, care au obtinut statutul de rezident pe termen lung, refugiatilor, lucratorilor detasati, persoanelor transferate in cadrul aceleiasi societati sau lucratorilor sezonieri.
O majoritate a deputatilor europeni, condusa de raportoarea Veronique Mathieu (PPE, FR) care a coordonat elaborarea acestei legislatii in Parlament, a considerat ca rezidentii pe termen lung si refugiatii sunt deja subiectul unor reglementari UE si ca ultimele trei categorii ar trebui sa fie incluse intr-o alta directiva. Pe de alta parte, grupul S&D a propus o serie de amendamente pentru includerea persoanelor transferate in cadrul aceleiasi societati, a lucratorilor sezonieri si a refugiatilor in domeniul de aplicare, pentru a nu crea niveluri diferite in ceea ce priveste categoriile de forta de munca. Aceste amendamente au fost insa respinse in plen.
Proiectul de lege prevede ca lucratorii tarilor terte sa beneficieze de acelasi tratament ca nationalii UE in privinta drepturilor de munca (cum ar fi accesul la asigurarile sociale, educatie si formare profesionala), dar in conformitate cu textul modificat, statele membre vor putea restrictiona unele din aceste drepturi.
Unul dintre amendamentele propuse in plen avea in vedere posibilitatea ca statele membre sa introduca documente suplimentare cu privire la resedinta. Când amendamentul a fost adoptat, grupul ALDE a votat impotriva rezultatul final.
Raportoarea Mathieu si-a exprimat dezamagirea dupa vot având in vedere faptul ca, dupa un an de negocieri, nu va exista nici o legislatie care sa acorde un tratament egal resortisantilor din tari terte care lucreaza in UE.
Rezumatul dezbaterii inainte de vot
Inainte de vot, raportoarea Véronique Mathieu a declarat: "Aceasta legislatie va permite o mai buna gestionare a fluxurilor migratorii. Aceasta are ca scop eliminarea diferentelor dintre statele membre in domeniul procedurilor de obtinere a unui permis de munca si de rezidenta si accesul la drepturi pentru resortisantii tarilor terte care lucreaza legal in UE."
"Egalitatea de tratament este cheia pentru orice politica de imigrare economica. Prezenta directiva nu este suficienta, deoarece exclude persoanele care au nevoie de protectie, cum ar fi lucratorii sezonieri sau pe termen scurt," a argumentat raportorul din partea Comisiei pentru ocuparea fortei de munca, Alejandro Cercas (S&D, ES). Acelasi punct de vedere a fost subliniat de catre Vijila Blinkeviviute (S&D, LT), care a spus: "Nu putem stabili o categorie de lucratori de rangul al doilea in UE".
Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL) a raspuns afirmând ca persoanele excluse de la aceasta directiva "au drepturile lor, inscrise in alte directive UE."
Pentru liberali, Sophie In't Veld (ALDE, NL) a declarat ca grupul sau doreste sa "se ajunga la un acord in prima lectura. Cât de mult progres am facut in domeniul politicii comune de imigrare, de la Consiliul Tampere incoace?". De asemenea, ea a precizat ca ALDE va vota impotriva oricarui rezultat final, in cazul in care va contine posibilitatea statelor membre de a solicita documente suplimentare. ".
Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie) a spus ca grupul sau "nu vrea sa vada drepturile resortisantilor tarilor terte constrânse si reduse." Patrick Le Hyaric (GUE / NGL, FR), a declarat ca "aceasta lege ar crea concurenta intre lucratorii din UE si resortisantii tarilor terte, precum si intre diferitele categorii de migranti. Aceasta ar crea statute si categorii diferite de lucratori".
"Un aspect pozitiv este simplificarea procedurilor. Cu toate acestea, ar trebui sa ne ajutam cetatenii sa obtina locuri de munca", a declarat Mara Bizotto (EFD, IT). "Grupul meu este impotriva oricarei politici comune de imigrare a UE. O procedura unica simplifica venirea oamenilor in UE", a declarat Daniel Van der Stoep (NI, NL).Listen
Comentarii articol (0)