Legea nr. 278/2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898, din 31 decembrie 2010.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76 din 30 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 453 din 2 iulie 2010, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21 , cu urmatorul cuprins:
„21. La articolul 3, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«f) contract de achizitie publica — contractul comercial care include si categoria contractului sectorial, astfel cum este definit la art. 229 alin. (2), cu titlu oneros, incheiat in scris intre una sau mai multe autoritati contractante, pe de o parte, si unul sau mai multi operatori economici, pe de alta parte, avand ca obiect executia de lucrari, furnizarea de produse sau prestarea de servicii, in sensul prezentei ordonante de urgenta;»”.
2. La articolul I punctul 6, litera c) a articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) atribuirea, de catre o entitate juridica fara calitate de autoritate contractanta, a unui contract de lucrari, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
— respectivul contract este finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;
— valoarea estimata a respectivului contract este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro;”.
3. La articolul I punctul 7, litera c 1 ) a articolului 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c
1 ) atribuirea, de catre o entitate juridica fara calitate de autoritate contractanta, a unui contract de servicii, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
— respectivul contract este finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;
— valoarea estimata a respectivului contract este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 193.000 euro;”.
4. La articolul I, dupa punctul 7 se introduc doua noi puncte, punctele 7 1 si 7 2 , cu urmatorul cuprins:
„71. La articolul 121, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 121. — (1) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica pentru atribuirea contractului de achizitie publica de catre structuri ale autoritatilor contractante care functioneaza pe teritoriul altor state atunci cand valoarea contractului, estimata potrivit prevederilor sectiunii a 2-a din cap. II, este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 124.»
72. La articolul 15, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
«(11) Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica pentru serviciile de cercetare si descarcare de sarcini arheologice pentru patrimoniul arheologic si siturile arheologice. Lucrarile vor fi realizate de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei si de celelalte institutii muzeale legal abilitate.»”
5. La articolul I punctul 8, alineatul (1) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) In cazul in care autoritatea contractanta atribuie un contract ce are ca obiect prestarea de servicii din categoria celor incluse in anexa nr. 2B, atunci obligatia de a aplica prezenta ordonanta de urgenta se impune numai pentru contracte a caror valoare este mai mare sau egala cu cea prevazuta la art. 57 alin. (2) si se limiteaza la prevederile art. 35—38 si art. 56 si la aplicarea pe tot parcursul procedurii de atribuire a principiilor prevazute la art. 2 alin. (2). Contestatiile privind procedura de atribuire a contractelor de servicii din categoria celor incluse in anexa nr. 2B, a caror valoare este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 57 alin. (2), se solutioneaza potrivit dispozitiilor cap. IX.”
6. La articolul I, dupa punctul 11 se introduce un nou punct, punctul 11 1 , cu urmatorul cuprins:
„111. La articolul 47, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) In cazul contractelor a caror valoare estimata este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a include in anunturile prevazute la alin. (1) cel putin informatiile cuprinse in anexa nr. 3A si, daca este necesar, alte informatii considerate utile de catre autoritatea contractanta, prin utilizarea formularelor standard adoptate de Comisia Europeana.»”
7. La articolul I punctul 12, alineatul (2) al articolului 49 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice verifica:
a) fiecare anunt transmis de catre autoritatea contractanta pentru publicare in SEAP, in masura in care anuntul respectiv este in legatura cu aplicarea procedurii de atribuire a unui contract cu o valoare estimata egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 124;
b) fiecare anunt/invitatie de participare transmisa de catre autoritatea contractanta pentru publicare in SEAP, cu o valoare estimata mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 124.”
8. La articolul I punctul 15, alineatul (2) al articolului 55 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie in toate situatiile in care:
a) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. a)—c), iar valoarea estimata a contractului de furnizare sau de servicii care urmeaza sa fie atribuit este egala ori mai mare decat echivalentul in lei al 125.000 euro;
b) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. d) sau e), iar valoarea estimata a contractului de furnizare ori de servicii care urmeaza sa fie atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 387.000 euro;
c) valoarea estimata a contractului de lucrari care urmeaza sa fie atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro.”
9. La articolul I, dupa punctul 15 se introduce un nou punct, punctul 15 1 , cu urmatorul cuprins:
„151. La articolul 56, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) Pentru serviciile incluse in anexa nr. 2B, obligatia prevazuta la alin. (1) este aplicabila numai contractelor a caror valoare este egala sau mai mare decat pragul valoric prevazut la art. 57 alin. (2) lit. a) sau, dupa caz, lit. b). In aceste cazuri, autoritatea contractanta indica, totodata, in anuntul transmis daca este sau nu de acord cu publicarea acestuia.»”
10. La articolul I punctul 16, alineatul (2) al articolului 57 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie in toate situatiile in care:
a) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. a)—c), iar valoarea contractului de furnizare sau de servicii care a fost atribuit este egala ori mai mare decat echivalentul in lei al 125.000 euro;
b) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. d) sau e), iar valoarea estimata a contractului de furnizare ori de servicii care a fost atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 387.000 euro;
c) valoarea estimata a contractului de lucrari care a fost atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro.”
11. La articolul I, dupa punctul 21 se introduc doua noi puncte, punctele 21 1 si 21 2 , cu urmatorul cuprins:
„211. La articolul 75, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 75. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a ofertelor trebuie sa fie de cel putin 52 de zile.»
212. La articolul 76, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 76. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este mai mica decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite anuntul de participare spre publicare in SEAP cu cel putin 20 de zile inainte de data-limita de depunere a ofertelor.»”
12. La articolul I, dupa punctul 22 se introduc doua noi puncte, punctele 22 1 si 22 2 , cu urmatorul cuprins:
„221. La articolul 83, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 83. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a candidaturilor trebuie sa fie de cel putin 37 de zile.»
222. Articolul 84 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 84. — Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este mai mica decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite anuntul de participare spre publicare in SEAP cu cel putin 10 zile inainte de data-limita de depunere a candidaturilor.»”
13. La articolul I, dupa punctul 24 se introduc sase noi puncte, punctele 24 1 —24 6 , cu urmatorul cuprins:
„241. La articolul 89, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 89. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite invitatia de participare cu cel putin 40 de zile inainte de datalimita de depunere a ofertelor.»
242. La articolul 90, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 90. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este mai mica decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite invitatia de participare cu cel putin 15 zile inainte de data-limita de depunere a ofertelor.»
243. La articolul 98, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 98. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a candidaturilor trebuie sa fie de cel putin 37 de zile.»
244. Articolul 99 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 99. — Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este mai mica decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite anuntul de participare spre publicare in SEAP cu cel putin 20 de zile inainte de data-limita de depunere a candidaturilor.»
245. La articolul 113, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 113. — (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a candidaturilor trebuie sa fie de cel putin 37 de zile.»
246. Articolul 114 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 114. — Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este mai mica decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite anuntul de participare spre publicare in SEAP cu cel putin 10 zile inainte de data-limita de depunere a candidaturilor.»”
14. La articolul I punctul 28, articolul 124 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 124. — Autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este mai mica decat echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:
a) pentru contractul de furnizare: 125.000 euro;
b) pentru contractul de servicii: 125.000 euro;
c) pentru contractul de lucrari: 4.845.000 euro.”
15. La articolul I, dupa punctul 30 se introduce un nou punct, punctul 30 1 , cu urmatorul cuprins:
„301. La articolul 158 alineatul (2), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«a) 15 zile, in cazul in care valoarea estimata, conform prevederilor art. 32, este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 125.000 euro;
b) 5 zile, in cazul in care valoarea estimata, conform prevederilor art. 32, este mai mica decat echivalentul in lei al 125.000 euro.»”
16. La articolul I punctul 39, alineatul (1) al articolului 205 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 205. — (1) Contractele care intra in sfera de aplicare a prezentei ordonante de urgenta pot fi incheiate numai dupa implinirea termenelor de asteptare de:
a) 11 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii, in cazul in care valoarea estimata, conform prevederilor art. 23 si ale cap. II sectiunea a 2-a, a contractului respectiv este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2);
b) 6 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii, in cazul in care valoarea estimata, conform prevederilor art. 23 si ale cap. II sectiunea a 2-a, a contractului respectiv este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2).”
17. La articolul I, dupa punctul 39 se introduce un nou punct, punctul 39 1 , cu urmatorul cuprins:
„391. La articolul 206, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(11) In sensul prevederilor alin. (1), se considera operator economic implicat in procedura de atribuire orice candidat/ofertant pe care autoritatea contractanta nu l-a informat inca despre decizii care ii vizeaza direct candidatura/oferta proprie sau orice candidat/ofertant a carui candidatura/oferta nu a fost inca respinsa definitiv de autoritatea contractanta. O respingere este considerata definitiva daca a fost comunicata operatorului economic in cauza si fie a fost considerata legala de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sesizat in legatura cu acest aspect, fie nu a facut ori nu mai poate face obiectul unei cai de atac.»”
18. La articolul I punctul 42, litera n) a alineatului (1) al articolului 213 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„n) daca este cazul, contestatiile formulate in cadrul procedurii de atribuire, insotite de deciziile motivate pronuntate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor;”.
19. La articolul I punctul 45, alineatul (2) al articolului 223 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro.”
20. La articolul I punctul 46, alineatul (1) al articolului 227 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 227. — (1) In cazul in care concesionarul nu are calitatea de autoritate contractanta in sensul prevederilor art. 8 lit. a)—c), acesta are totusi obligatia, atunci cand atribuie un contract de lucrari sau de servicii unei terte parti, de a publica un anunt de participare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, in SEAP si, optional, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a, Achizitii publice, in toate situatiile in care valoarea estimata a contractului care urmeaza sa fie atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 122. Determinarea valorii estimate a contractului se realizeaza conform regulilor prevazute la art. 23 si la cap. II sectiunea a 2-a.”
21. La articolul I, dupa punctul 47 se introduce un nou punct, punctul 47 1 , cu urmatorul cuprins:
„471. La articolul 255, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 255. — (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, poate solicita, prin contestatie, anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.»”
22. La articolul I, punctul 48 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„48. La articolul 255, alineatele (11)—(13) se abroga.”
23. La articolul I, dupa punctul 50 se introduc doua noi puncte, punctele 50 1 si 50 2 , cu urmatorul cuprins:
„501. Articolul 2561 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 2561. — (1) Inainte de a se adresa Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, persoana vatamata notifica autoritatea contractanta cu privire la pretinsa incalcare a dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice si la intentia de a sesiza Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Dispozitiile art. 205 si 2562 raman aplicabile.
(2) Lipsa notificarii prevazute la alin. (1) nu impiedica introducerea cererii in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
(3) Notificarea prevazuta la alin. (1) nu are ca efect suspendarea de drept a procedurii de atribuire. Dupa primirea notificarii, autoritatea contractanta poate adopta orice masuri pe care le considera necesare pentru remedierea pretinsei incalcari, inclusiv suspendarea procedurii de atribuire sau revocarea unui act emis in cadrul respectivei proceduri.
(4) Masurile adoptate potrivit alin. (3) se comunica in termen de o zi lucratoare atat persoanei care a notificat autoritatea contractanta, cat si celorlalti operatori economici implicati.
(5) Persoana vatamata care a notificat autoritatea contractanta potrivit dispozitiilor alin. (1) se poate adresa de indata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, fara a fi obligata sa astepte comunicarea masurilor luate de autoritatea contractanta potrivit alin. (3).
(6) Persoana vatamata care, primind comunicarea prevazuta la alin. (4), considera ca masurile adoptate sunt suficiente pentru remedierea pretinsei incalcari va transmite autoritatii contractante o notificare de renuntare la dreptul de a formula contestatie in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor sau, dupa caz, o cerere de renuntare la judecarea contestatiei.»
502. Articolul 2562 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 2562. — (1) Persoana vatamata poate sesiza Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor in vederea anularii actului si/sau recunoasterii dreptului pretins ori a interesului legitim, in termen de: a) 10 zile incepand cu ziua urmatoare luarii la cunostinta, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, despre un act al autoritatii contractante considerat nelegal, in cazul in care valoarea contractului care urmeaza sa fie atribuit, estimata conform prevederilor art. 23 si ale cap. II sectiunea a 2-a, este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2);
b) 5 zile incepand cu ziua urmatoare luarii la cunostinta, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, despre un act al autoritatii contractante considerat nelegal, in cazul in care valoarea contractului care urmeaza sa fie atribuit, estimata conform prevederilor art. 23 si ale cap. II sectiunea a 2-a, este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2).
(2) In cazul in care cererea prevazuta la alin. (1) priveste continutul documentatiei de atribuire, publicata in SEAP in conditiile art. 75 alin. (5), art. 89 alin. (4) si art. 127 alin. (2), data luarii la cunostinta este data publicarii documentatiei de atribuire.»”
24. La articolul I punctul 51, alineatele (1)—(3) ale articolului 256 3se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 256
3 . — (1) Dupa primirea unei contestatii, autoritatea contractanta are dreptul de a adopta masurile de remediere pe care le considera necesare ca urmare a contestatiei respective. Orice astfel de masuri trebuie comunicate contestatorului, celorlalti operatori economici implicati in procedura de atribuire, precum si Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, nu mai tarziu de o zi lucratoare de la data adoptarii acestora.
(2) In situatia in care contestatorul considera ca masurile adoptate sunt suficiente pentru remedierea actelor invocate ca fiind nelegale, acesta va trimite Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si autoritatii contractante o notificare de renuntare la contestatie. In acest caz, autoritatea contractanta nu mai are obligatia de a comunica punctul sau de vedere potrivit dispozitiilor art. 274.
(3) In cazul primirii unei contestatii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, pentru care nu s-a luat act de renuntare conform prevederilor alin. (2), autoritatea contractanta are dreptul de a incheia contractul numai dupa comunicarea deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, in termenul prevazut la art. 279 alin. (3), dar nu inainte de expirarea termenelor de asteptare, inclusiv cand aceste termene privesc cazurile prevazute la art. 287 12 alin. (1) si la art. 287 13 lit. a). Daca decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor a fost atacata cu plangere, dispozitiile art. 287 7 se aplica in mod corespunzator.”
25. La articolul I, dupa punctul 51 se introduce un nou punct, punctul 51 1 , cu urmatorul cuprins:
„511. La articolul 257, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 257. — (1) Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, denumit in continuare Consiliul, este organism independent cu activitate administrativ-jurisdictionala.»”
26. La articolul I, dupa punctul 53 se introduce un nou punct, punctul 53 1 , cu urmatorul cuprins:
„53
1. La articolul 260, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
«(3) Presedintele Consiliului trebuie sa fie licentiat in drept.»”
27. La articolul I, dupa punctul 55 se introduce un nou punct, punctul 55 1 , cu urmatorul cuprins:
„55
1. La articolul 263, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(4) In sensul prevederilor alin. (2), comisia intocmeste un raport de evaluare care se inainteaza primului- ministru.»”
28. La articolul I punctul 56, alineatul (5) al articolului 263 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Procedura de evaluare a activitatii Consiliului si a presedintelui acestuia vizeaza exclusiv activitatea administrativa si organizatorica si se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.”
29. La articolul I punctul 57, alineatul (7) al articolului 263 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Evaluarea performantelor individuale profesionale ale membrilor Consiliului se realizeaza conform regulamentului de organizare si functionare a Consiliului, aprobat prin hotarare a Guvernului.”
30. La articolul I, dupa punctul 61 se introduce un nou punct, punctul 61 1 , cu urmatorul cuprins:
„611. Dupa articolul 275 se introduce un nou articol, articolul 2751, cu urmatorul cuprins:
«Art. 2751. — (1) In cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, Consiliul, pana la solutionarea fondului cauzei, poate sa dispuna, in termen de 3 zile, la cererea partii interesate, prin decizie, masura suspendarii procedurii de achizitie publica.
(2) Consiliul solutioneaza cererea de suspendare luand in considerare consecintele acestei masuri asupra tuturor categoriilor de interese ce ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public.
(3) Decizia prevazuta la alin. (1) poate fi atacata la instanta competenta, in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare.»”
31. La articolul I, dupa punctul 68 se introduce un nou punct, punctul 68 1 , cu urmatorul cuprins:
„681. La articolul 280, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 280. — (1) Decizia prin care Consiliul anuleaza in tot sau in parte actul atacat este obligatorie pentru autoritatea contractanta.»”
32. La articolul I punctul 69, alineatul (1 1 ) al articolului 283 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1
1 ) Instanta competenta sa solutioneze plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu privind procedurile de atribuire de servicii si/sau lucrari aferente infrastructurii de transport de interes national, asa cum este definita de legislatia in vigoare, este Curtea de Apel Bucuresti, Sectia de contencios administrativ si fiscal.”
33. La articolul I punctul 70, alineatul (4) al articolului 283 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Dupa solutionarea plangerii de catre instanta prevazuta la alin. (1) sau (1 1 ), dosarul cauzei se restituie de catre instanta Consiliului.”
34. La articolul I punctul 72, alineatul (3) al articolului 285 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) In situatia in care instanta admite plangerea, modifica decizia Consiliului si constata ca actul autoritatii contractante a incalcat prevederile legislatiei in materia achizitiilor publice, iar contractul a fost incheiat inainte de comunicarea deciziei de catre Consiliu, incalcandu-se astfel prevederile art. 256 3
alin. (3), dispozitiile art. 287 10 alin. (1) lit. b), alin. (2)—(6) sau, dupa caz, ale art. 287 11se aplica in mod corespunzator.”
35. La articolul I punctul 74, alineatul (1) al articolului 286 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 286. — (1) Procesele si cererile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor de achizitie publica se solutioneaza in prima instanta de catre sectia comerciala a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante.”
36. La articolul I punctul 75, alineatul (1 1 ) al articolului 286 se abroga.
37. La articolul I, dupa punctul 75 se introduc patru noi puncte, punctele 75 1 —75 4 , cu urmatorul cuprins:
„751. La articolul 286, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«(2) In fata instantei de judecata, litigiile privind drepturile si obligatiile contractate in cadrul procedurilor de atribuire care intra in sfera de aplicare a dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta se solutioneaza de urgenta si cu precadere, potrivit dispozitiilor art. 7202—7207 si art. 7209 din Codul de procedura civila, care se aplica in mod corespunzator.»
752. La articolul 287, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 287. — (1) Despagubirile pentru repararea prejudiciului cauzat in cadrul procedurii de atribuire se solicita in justitie prin actiune separata.»
753. Articolul 2873 se abroga.
754. La articolul 2877, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 2877. — (1) In cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, instanta, pana la solutionarea fondului cauzei, poate sa dispuna la cererea partii interesate, prin incheiere motivata, cu citarea partilor, suspendarea executarii contractului.»”
38. La articolul I punctul 76, articolul 287 8 se abroga.
39. La articolul I, dupa punctul 76 se introduce un nou punct, punctul 76 1 , cu urmatorul cuprins:
„76
1. Articolul 287
9 se abroga.”
40. La articolul I punctul 77, litera b) a alineatului (1) al articolului 287 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) au fost incalcate prevederile art. 205 alin. (1), art. 206 alin. (3), art. 256
3 alin. (3), daca aceasta incalcare a privat operatorul economic interesat de posibilitatea de a formula o cale de atac inainte de incheierea contractului, in cazul in care aceasta incalcare este combinata cu incalcarea altor dispozitii in materia achizitiilor publice, daca aceasta din urma incalcare a afectat sansele operatorului economic interesat de a obtine contractul;”.
41. La articolul I punctul 78, articolul 287 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 287
11 . — In cazul unei incalcari a prevederilor art. 205 alin. (1), art. 206 alin. (3), art. 256 3
alin. (3), care nu face obiectul art. 287 10 alin. (1) lit. b), instanta poate decide, dupa analizarea tuturor aspectelor relevante, daca va constata nulitatea contractului sau daca este suficient sa dispuna sanctiuni alternative precum cele prevazute la art. 287 10 alin. (2).”
42. La articolul I, punctul 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„79. La articolul 28712 alineatul (2), literele a)—c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«a) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. a)—c), iar valoarea estimata a contractului de furnizare ori de servicii care urmeaza sa fie atribuit este mai mica decat echivalentul in lei al 125.000 euro;
b) autoritatea contractanta se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 8 lit. d) sau e), iar valoarea estimata a contractului de furnizare sau de servicii care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mica decat echivalentul in lei al 387.000 euro;
c) valoarea estimata a contractului de lucrari care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mica decat echivalentul in lei al 4.845.000 euro.»”
43. La articolul I punctul 80, alineatul (1) al articolului 287 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 287
16 . — (1) Hotararea pronuntata in prima instanta poate fi atacata cu recurs, in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judeca de sectia comerciala a curtii de apel.”
44. La articolul I, dupa punctul 82 se introduc doua noi puncte, punctele 82 1 si 82 2 , cu urmatorul cuprins:
„821. Articolul 28718 se abroga.
822. La articolul 290, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 290. — (1) Consiliul are personalitate juridica, finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Consiliului se asigura de la bugetul de stat, presedintele acestuia avand calitatea de ordonator principal de credite.»”
45. La articolul I punctul 83, articolul 291 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 291. — Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea presedintelui Consiliului.”
46. La articolul I, dupa punctul 94 se introduce un nou punct, punctul 94 1 , cu urmatorul cuprins:
„941. Articolul 296 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 296. — (1) Contraventiilor prevazute la art. 293 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, plangerile formulate impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor incheiate de persoanele imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice se solutioneaza de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.»”
47. La articolul I punctul 95, dupa litera e) a alineatului (1) al articolului 296 1 se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
„f) contractul de achizitie publica, contractul de concesiune de lucrari publice sau contractul de concesiune de servicii a fost incheiat cu nerespectarea prevederilor art. 69 1 .”
48. La articolul I punctul 95, alineatul (3) al articolului 296 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Sentinta Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia contencios administrativ.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor
Roberta Alma Anastase
Presedintele Senatului
Mircea-Dan Geoana
Bucuresti, 24 decembrie 2010.
Nr. 278.
Comentarii articol (0)