Astfel, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta prevede ca medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate teritorial la centrele de permanenta, sunt obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in aceste centre, incepand cu prima zi a saptamanii si pana vineri, intre orele 15.00 - 08.00h. Si in zilele de sambata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, serviciul de permanenta se va efectua in intervalul 08.00 - 08.00h, a doua zi.
Zonele in care se infiinteaza centre de permanenta sunt stabilite de directiile de sanatate publica, cu acordul prealabil al caselor de asigurari de sanatate si al consiliilor locale.
Pentru serviciile acordate in cadrul centrelor de permanenta, medicii de familie vor fi retribuiti, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist in regim de garda.
Prin aceasta decizie, Ministerul Sanatatii urmareste accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si de zona, reducerea numarului de solicitari la serviciile publice de ambulanta, cresterea capacitatii de interventie a acestor servicii prin deplasarile ambulantelor la cazurile care sunt urgente reale, evitarea aglomerarii structurilor de primiri urgente ale spitalelor, precum si reducerea numarului de cazuri cu evolutie nefavorabila si a deceselor a caror producere este favorizata prin neasigurarea in timp util a asistentei medicale.
Potrivit MS, in cazul in care medicii de familie nu respecta obligatiile impuse de noile reglementari, casele de asigurari de sanatate cu care sunt in relatie contractuala vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minima garantata a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniti intr-o localitate stabilit in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
In acelasi timp, MS precizeaza ca, si in prezent, exista prevederea conform careia, la nivel teritorial trebuiau organizate centre de permanenta, dar prezenta medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe activitati sau, blocarea acesteia, dupa caz.
Astfel, in anul 2009, dintr-un buget de 20 000 mii lei alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru functionarea centrelor de permanenta s-au cheltuit aproximativ 11.000 mii lei. Aceeasi situatie s-a intalnit si anul trecut cand, dintr-un buget de 21.000 mii lei alocat, au fost realizate plati in valoare de 13.000 mii lei.
Din datele MS reiese ca, la nivel national, functioneaza un numar de 83 centre fixe de permanenta pentru care sunt incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate si doar un centru mobil de permanenta in judetul Botosani
In 17 de judete si in municipiul Bucuresti (Alba, Arad, Bacau, Bistrita, Buzau, Calarasi, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Prahova, Salaj, Suceava, Vaslui, Vrancea, Ilfov) nu exista niciun centru de permanenta in contract cu casele de asigurari de sanatate.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de OG.
Comentarii articol (2)