Pentru a comunica intre ele, organele au nevoie de mesageri. Acestia sunt hormonii, sub a caror influenta devenim ceea ce suntem: inalti sau scunzi, grasi sau slabi, fericiti sau nu.
Femeile care fumeaza zilnic mai mult de zece tigari risca sa intre la menopauza inainte de varsta de 50 de ani.
Feromonii te fac atractiva
Oamenii, ca si animalele de altfel, au folosit dintotdeauna substante organice complexe ca mijloc de comunicare, adevarate mesaje biochimice, care ne influenteaza comportamentul sexual si social. Acestia sunt feromonii, substante secretate de organul vomeronazal, legat de hipotalamus, sediul comportamentului sexual in creier. Sub actiunea acestora, iti alegi partenerul de cuplu, de orice sex ar fi, deoarece chiar identitatea ta sexuala este influentata de feromoni. In plan social, ei sunt cei care determina simpatia sau antipatia simtita de fiecare persoana.
“Dezvoltarea noastra fizica si psihica este coordonata cu precizie matematica de hormoni. Este impresionant cum lipsa unui singur hormon poate tulbura construirea corecta a edificiului numit OM. Din fericire, medicina a gasit solutii de corectare a deficitelor, dar tratamentul trebuie sa inceapa cat mai devreme.”, a declarat Conf. dr. Luminita BELDEAN, medic endocrinology.
Sistemul hormonal
Hormonii sunt substante fabricate de anumite glande, numite endocrine, al caror rol este de a actiona la distanta asupra altor organe, intr-un fel asemanator razelor infrarosii ale telecomenzii. De exemplu, o glanda precum hipofiza, situata la baza creierului, va fabrica ACTH, hormon care va ajunge prin sange la glanda suprarenala, pe care o va stimula sa produca cortizolul, de asemenea un hormon. Acest cortizol va calatori prin tot corpul si va contribui la eliberarea glucozei in sange, va obliga adipocitele sa stocheze grasime, va extrage din proteine calciul necesar oaselor. Aceste reactii in lant, de la un organ la altul, poarta numele de sistem hormonal.
Cum functioneaza
Odata emis de glanda endocrina, in cateva secunde hormonul ajunge la organul tintit, in interiorul caruia se fixeaza pe anumiti receptori si declanseaza reactia dorita. Dupa ce-si termina treaba, reintra in circulatia sangelui si ajunge in ficat, unde este distrus.
Rolul hormonilor
Hormonii controleaza in mare parte metabolismul intregului nostru organism. Iata doar cateva actiuni ale hormonilor:
1. reactiile chimice din celule;
2. pilozitatea;
3. stresul;
4. menstruatia;
5. digestia;
6. mentinerea in buna stare a sistemului osos.
Tipuri de hormoni
- Polipeptidele - care sunt proteine formate din mai multi aminoacizi. Asa este insulina, hormon fabricat de pancreas, a carei insuficienta duce la instalarea diabetului.
- Hormonii steroizi - care deriva din colesterol, fiind produsi de glandele suprarenale.
- Hormonii derivati din amino-acizi - cum sunt cei produsi de tiroida.
Stresul influenteaza sistemul endocrin
Orele suplimentare si o slujba stresanta pot provoca aparitia precoce a menopauzei, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Versailles, Franta, publicat in American Journal of Epidemiology.
Risc de avort
Si sistemul reproducator este afectat de stres sau de programul prelungit. Un studiu la care au participat peste 7.000 de asistente medicale insarcinate a scos la iveala faptul ca femeile care lucreaza doar in ture de noapte in primele trei luni ale sarcinii prezinta un risc cu 60% mai mare de a suferi un avort, fata de cele care lucreaza doar in ture de zi.
Primele semne ale menopauzei
Menopauza, adica perioada in care ovarele isi inceteaza rolul, acela de a produce ovule, se instaleaza progresiv, semnele care o anunta fiind diferite de la femeie la femeie.
Premenopauza
Aceasta perioada de tranzitie poate dura intre trei si cinci ani, timp in care ovarele inceteaza treptat sa mai functioneze pe perioade mai scurte sau mai lungi. Femeile oscileaza intre perioade in care ciclul dispare, apar transpiratiile si bufeurile si perioade in care toate aceste simptome neplacute dispar, menstruatia revine, deseori foarte abundenta (ceea ce poate duce la instalarea anemiei), insotita de dureri in sani, ca apoi sa se opreasca din nou.
Totusi, multe femei nu sunt afectate decat de oprirea ciclului, ceea ce face inutila prescrierea unui tratament hormonal. Nu se poate preveni instalarea menopauzei, dar este important de determinat in ce perioada se gaseste femeia, pentru a stabili cel mai bun tratament.
Cand pubertatea intarzie
Pubertatea face trecerea de la copilarie la adolescenta, ceea ce o caracterizeaza fiind posibilitatea aparitiei unei sarcini. Dar se intampla uneori ca aceasta sa intarzie sa apara sau ca manifestarile ei sa fie foarte discrete.
Pubertatea in functie de sex
- La baieti, pubertatea incepe in jurul varstei de 12 ani. Cresterea in volum a testiculelor este primul semn al pubertatii. Progresiv, in urmatorii doi ani, penisul se dezvolta, apare pilozitatea corporala, mai ales a barbii, a mustatii si a parului pubian. Vocea se ingroasa cu cel putin o octava.
- La fete, pubertatea debuteaza in jurul varstei de 9-10 ani prin dezvoltarea sanilor, a vulvei si prin aparitia parului pubian. In general, dupa doi ani de la inmugurirea sanilor, apare menstrua¬tia (pierdere de sange lunara), moment principal al pubertatii. La majoritatea tinerilor apar cosurile, din cauza secretiei insuficiente de estrogen.
Lipsa menstruatiei
Pubertatea intarziata se caracterizeaza prin lipsa menstruatiei si prin nedezvoltarea sanilor pana la varsta de 14 ani. Cauzele pot fi multiple. Cea mai frecventa este insuficienta hormonala, cauzata de ovarele polichistice sau de ereditate.
Una din cele mai serioase probleme de comportament alimentar, care duce la disparitia ciclului, este anorexia, boala constand in respingerea hranei, ceea ce impune tratament psihologic de urgenta. Alte necazuri, trecatoare, sunt dezvoltarea asimetrica a sanilor sau cresterea in volum a acestora, la baieti.
Hormonii, buni la menopauza?
Multor femei intrate precoce la menopauza le este recomandat tratamentul hormonal substitutiv (THS) pentru prevenirea osteoporozei, a afectiunilor cardiovasculare, pentru reducerea riscului aparitiei bolii Alzheimer sau a accidentelor cerebrale vasculare. Pentru a obtine aceste beneficii, tratamentul trebuie urmat timp de cel putin 15 ani.
Totusi, aceste tratamente pot avea numeroase efecte nedorite: sangerari uterine, cresterea marimii fibroamelor uterine preexistente, agravarea durerilor de sani la cele cu mastoza fibrochistica. In plus, dubleaza riscul aparitiei incontinentei urinare (mici pierderi involuntare de urina).
Simptome
- Semnele care preced menopauza sunt diverse, cel mai important fiind disparitia menstruatiei.
- Apar bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, insomnii, anxietate, dureri articulare.
- Femeia se ingrasa, iar pielea reactioneaza prin aparitia de pete sau cosuri.
- Aceste simptome apar la femei in jurul varstei de 45 de ani si nu este obligatoriu sa fie toate prezente.
- Daca, de exemplu, transpiratiile apar timp de o saptamana, iar apoi dispar, ciclul este prezent o luna, trei -nu, femeia se afla in stadiul de pre-menopauza.
Comentarii articol (3)