Examenul de rezidentiat va fi organizat descentralizat, incepand cu acest an, in sase centre universitare, urmand ca absolventii de medicina si farmacie sa sustina concursul in aceiasi zi, la aceeasi ora, pe baza unei bibliografii si a unei tematici unice. Noile reglementari sunt prevazute in OG nr. 2/2011 care modifica organizarea concursului de rezidentiat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77, din 31 ianuarie 2011.
Actul normativ introduce 3 prevederi importante in ceea ce priveste organizarea concursului de rezidentiat, precum si posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregatit.
Astefl, incepand cu 2011, concursul de rezidentiat va fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si universitatile de medicina si farmacie. Centrele universitare sunt responsabile in formarea medicala de specialitate. Masura este in beneficiul tinerilor absolventi de medicina si va duce la scaderea migratiei medicilor intre diferite regiuni ale tarii.
“Acum exista acest temei legal ca anul acesta, in noiembrie, cand se organizeaza rezidentiatul, sa il putem organiza in centrele universitare: Timisoara, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti, in aceiasi zi, la aceiasi ora si cu bibliografie si tematica unica. Adica bibliografia pentru toti medici, absolventi de facultati de medicina va fi aceiasi, tematicile vor fi aceleasi, indiferent de faptul ca ei doresc sa isi dea acest rezidentiat in Cluj-Napoca sau Craiova, sau Iasi si Timisoara”, declara ministrul Cseke Attila, la finalul unei sedinte de Guvern de la finalul lunii ianuarie.
Conform aceluiasi act normativ, tinerii medicii vor avea sansa de a se angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de rezidentiat.
Noile reglementari prevad ca absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate si vor putea fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic.
Activitatile medicului cu competente limitate se vor stabili de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si se vor aproba prin ordin al ministrului sanatatii.
“Aceste activitati ale medicului cu competente limitate vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii, impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania. Vreau sa specific ca acest proiect are acordul si avizul favorabil al Colegiului Medicilor din Romania. In primul rand, acesti medici tineri vor putea sa fie angajati in spitalele neclinice, adica in acele spitale unde nu se face formare de rezidenti. Vorbim de spitale mai mici, dar care au o lipsa de personal, astfel incat, ei vor putea fi folositi, ajutand intr-un fel medicii care exista, astazi, in spitalul respectiv. Vor putea consulta pacientul sau vor putea realiza mici interventii, fara a angaja o raspundere directa a medicului respectiv”, a precizat ministrul sanatatii la sfarsitul lunii ianuarie.
In ceea ce priveste rezidentii, actul normativ stabileste ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, acestia sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. Activitatea acestora se va desfasura pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.In prezent exista un numar de 4549 de rezidenti de anul III care, incepand de luna viitoare pot incepe sa practice in linia de garda.
De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, rezidentii vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu. In aceasta situatie exista 3.869 de tineri medici ale caror cunostinte dobandite vor putea fi utilizate in liniile de garda in beneficiul pacientilor
Cei aproximativ 8000 de tineri medici rezidenti vor fi retribuiti de unitatile sanitare unde efectueaza serviciile de garda.
Potrivit MS, noile masuri vin atat in avantajul medicilor tineri care, prin practica, vor putea sa dobandeasca experienta mai multa, dar si in cel al autoritatilor deoarece este nevoie de cadre medicale calificate pentru a asigura asitenta medicala continua in spitalele din toata tara.
“De acum inainte, ei vor fi retribuiti, conform legislatiei, pentru aceste linii de garda. In primul rand, aceasta reglementare este in avantajul medicilor tineri pentru ca vor putea castiga experienta, prin practica, in spitalele clinice, dar sigur este si in sprijinul sistemului, pentru ca, stiti foarte bine, avem nevoie de personal medical calificat si, cu anumite competente limitate, pe care le vom stabili cu Colegiul Medicilor, acesti oameni, care au totusi au cunostinte profesionale si experienta profesionala, vor putea fi folositi de catre sistem”, a mai afirmat Attila, la finalul sedintei de Guvern mentionate.
Comentarii articol (10)