La doi ani distanta de la punctul de maxim al crizei, increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a editii a studiului Global CEO Survey realizat de PwC. Dintre cei 1201 respondenti din randul directorilor generali din intreaga lume, 48% au declarat ca sunt "foarte increzatori" in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni. Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa a nivelului de incredere fata de anul trecut, cand doar 31% dintre directorii generali se declarau "foarte increzatori", si se apropie de nivelul de optimism de 50% atins in 2008 la momentul debutului crizei economice.
In total, 88% dintre directorii generali au declarat ca sunt intr-o oarecare masura increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni, fata de 81% care declarau acelasi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declara increzatori in perspectivele de crestere in urmatorii 3 ani, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat anul trecut.
Revenirea increderii s-a facut remarcata pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda si Paraguay fiind deosebit de optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt. In schimb, directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit mai putin optimisti. Directorii generali din Germania au facut insa exceptie, aproape 80% dintre acestia declarandu-se „foarte optimisti”, un procent de patru ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut, cand numai 20% dintre directorii generali din Germania se declarau foarte optimisti. Rezultatele sondajului PwC au fost date publicitatii la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Directorii generali au identificat China drept principalul motor al cresterii economice globale. China a fost mentionata de 39% dintre directorii generali, urmata de Statele Unite 21%, Brazilia 19, si India cu 18%. China, Statele Unite si India au fost identificate drept cele mai importante surse viitoare de produse si materii prime. 90% dintre directorii generali au declarat ca se asteapta ca operatiunile lor din Asia sa creasca in urmatoarele 12 luni, urmate de cele din America Latina 84%, Africa 75%, Orientul Mijlociu 72% si Europa de Est 70%. Numai o treime dintre respondenti au declarat ca tara lor de origine ofera potential ridicat de crestere.
Din punct de vedere strategic, directorii generali cred ca cele mai bune oportunitati pentru crestere in urmatoarele 12 luni vor veni din dezvoltarea de noi produse si servicii si din cresterea cotei de piata pe segmentele pe care companiile sunt deja prezente, potrivit 29% dintre directorii generali intervievati, dar si din patrunderea pe noi piete de desfacere, 17%. Alte optiuni luate in calcul de catre directorii generali au fost achizitiile, aliantele si parteneriatele de tip joint venture.
„Directorii generali au depasit mentalitatea de bunker din perioada de varf a recesiunii cand cuvantul de ordine era supravietuirea. In prezent, acestia vad noi oportunitati de crestere, chiar si pe termen scurt, si sunt determinati sa profite de pe urma imbunatatirii climatului economic global si a cererii sporite”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
„Economia post-recesiune se reface cu doua viteze. Economiile emergente precum China, India si Brazilia cresc cu o viteza ce depaseste cu mult ritmul de dezvoltare al economiilor mature. Schimbarea in echilibrul de putere economica genereaza noi dileme pentru directorii generali in chestiuni ce tin de decizii privind directia si scopul investitiilor in noi facilitati de productie, in oameni sau in inovatie. Companiile care inteleg aceste schimbari si profita de pe urma acestora vor fi castigatoare in anii urmatori”, considera Vasile Iuga.
Increderea in crestere din randul directorilor generali s-a reflectat inclusiv in ceea ce priveste politica de personal a companiilor; mai mult de jumatate dintre directorii generali din intreaga lume declarand ca se asteapta sa creeze noi locuri de munca in urmatoarele 12 luni, in crestere fata de anul anterior, cand 39% dintre directorii generali declarau acelasi lucru. Directorii generali din Europa Centrala, regiunea Asia-Pacific si Africa s-au dovedit deosebit de ambitiosi in ceea ce priveste planurile de angajari. In mod remarcabil, numai 16% dintre directorii generali au indicat faptul ca se asteapta la reducerea personalului in urmatoarele 12 luni, in scadere fata de valoarea de 25% inregistrata anul trecut.
Impactul recesiunii asupra strategiei companiilor a fost evidentiat de rezultatele sondajului. Cei mai multi directori generali, 84%, au declarat ca au modificat strategia companiei lor in ultimii doi ani, iar o treime au precizat ca aceasta schimbare a fost fundamentala. Schimbarile strategice au fost determinate in principal de incertitudinea privind economia globala, cerintele clientilor, si dinamica industriei in care activeaza in perioada post-recesiune. Cei mai multi dintre directorii generali au indicat ca intentioneaza sa-si modifice strategiile de management al talentelor (83%), abordarea fata de riscuri (77%), strategiile de investitii (76%), si structura organizatorica a companiilor lor (74%).
64% dintre directorii executivi au precizat ca intentioneaza sa taie costurile in urmatoarele 12 luni, in scadere fata de procentul de 70% inregistrat anul trecut. De asemenea, 34% dintre directorii executivi au indicat ca urmeaza sa finalizeze o fuziune sau o achizitie, iar jumatate dintre respondenti au aratat ca urmeaza sa intemeieze o alianta de afaceri sau un parteneriat de tip joint venture, in vreme ce 31% au precizat ca urmeaza sa externalizeze un proces de afaceri. Europa Occidentala, Asia si America de Nord sunt cele mai propice regiuni pentru fuziuni si achizitii.
Alte concluzii cheie ale celei de a 14-a editii a PwC Global CEO Survey
Amenintarile pentru afaceri:
Aproape trei sferturi dintre directorii generali intervievati au indicat incertitudinea si volatilitatea economica drept potentiale amenintari pentru afaceri, in crestere fata de doar 66% anul trecut. De asemenea, o treime dintre directorii generali au declarat ca sunt „extrem de preocupati” cu privire la perspectivele economice. Alte amenintari mentionate de catre directorii generali au fost reactia guvernelor fata de deficitele bugetare (61%), supra-reglementarea (60%), volatilitatea cursurilor valutare (54%), instabilitatea pietelor de capital (52%), si tendintele protectioniste (40%). Perspectiva inflatiei a fost invocata de mai putin de o treime dintre respondenti.
56% dintre respondenti au mentionat lipsa fortei de munca inalt calificata drept amenintare pentru afaceri, cresterile de taxe au fost invocate de 55% dintre directorii generali, iar schimbarile permanente in comportamentele de consum de 48% dintre participanti. Lipsa personalului calificat este o preocupare majora indeosebi in regiunea Asia-Pacific, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
Alte riscuri globale indicate de catre directorii generali au fost instabilitatea politica (58%), precaritatea resurselor naturale (34%), schimbarile climatice (27%) si dezastrele naturale (25%).
Prioritatile guvernamentale:
Aproape jumatate dintre directorii generali au declarat ca prioritatea guvernelor din intreaga lume ar trebui sa fie imbunatatirea infrastructurii. De asemenea, alte prioritati ar trebui sa fie asigurarea unei forte de munca inalt calificata (47%), asigurarea stabilitatii sistemului financiar si accesul la finantare accesibila (45%). Mai mult de 60% dintre directorii generali au fost de acord cu ideea ca reducerea cheltuielilor bugetare si majorarea taxelor va duce la reducerea cresterii economice, iar 53% au spus ca se asteapta ca povara fiscala suportata de companiile lor sa creasca drept urmare a reactiei guvernelor fata de datoria publica substantiala. Ceva mai mult de o treime dintre directorii generali au precizat ca firmele pe care le conduc iar decizii de schimbari strategice ca urmare a reducerii cheltuielilor publice si a cresterilor de taxe, atat in pietele lor de origine, cat si pe alte piete.
Provocarea gestionarii talentelor:
In competitia constanta pentru atragerea talentelor, directorii generali au identificat principalele provocari pentru urmatorii trei ani: baza de recrutare restransa de candidati cu abilitatile necesare (66%), recrutarea si integrarea angajatilor mai tineri in cadrul companiei (54%), atragerea oamenilor cheie de catre concurenta (52), si asigurarea unor trasee profesionale atractive (50%). Principalele strategii identificate pentru a depasi aceste dificultati au fost: utilizarea mai ampla a schemelor de recompensare non-financiare (65%), trimiterea unui numar mai mare de angajati in misiuni in strainatate (59%), si colaborarea cu autoritatile publice si mediul academic pentru a imbunatati aptitudinile fortei de munca (54%).
Comentarii articol (0)