In total, se aplica cateva zeci de cresteri de preturi si tarife. Impactul scumpirilor va fi resimtit de romani chiar din primele zile ale lunii aprilie. Daca facturile umflate la gaze si electricitate trebuie platite la finele lunii, mancarea va fi mai scumpa imediat dupa 1 aprilie. Noul Cod Fiscal, care intra in vigoare tot pe 1 aprilie, cuprinde cresteri importante de impozite directe si accize, care atrag dupa sine majorari de preturi la produse si servicii. Concret, romanii vor plati mai mult la gaze, energie electrica si termica. Majoritatea produselor alimentare se scumpesc de saptamana viitoare. Soferii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru a-si face plinul la masini. Se scumpesc simtitor alcoolul, tigarile, dar si depozitele bancare. Pe motiv ca guvernul a marit birurile pentru aparatele electrocasnice, cuptoarele cu microunde, aparatele de aer conditionat redevin produse de lux. Si pretul autovehiculelor, din import, dar si cele din productia autohtona va salta considerabil. Bugetele romanilor se vor goli dupa socul scumpirilor din luna aprilie, la care se adauga alte cresteri de preturi la utilitati, si nu numai incepand cu 1 iulie. Impozite si accize mai mari De la 1 aprilie vor intra in vigoare noile valori ale accizelor, majorate cu 13,5% mai mult decat era prevazut initial.
Astfel, accizele pentru tutun, alcool si uleiuri minerale vor fi majorate pana la nivelul convenit initial cu UE pentru luna iulie a acestui an, la care se adauga o cota suplimentara de crestere pentru recuperarea diferentei provenite din deprecierea euro. Accizele vor creste de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur pentru alcoolul etilic. Acciza pentru vinul spumos va fi de 34,05 euro pe hectolitru. Nivelul accizelor la bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato. Accizele pentru tigarete au fost majorate de la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete. Noul Cod Fiscal elimina o serie de scutiri de la plata accizelor si a TVA, exceptie facand TVA aferent medicamentelor, ziarelor, cartilor, spectacolelor de teatru si ale celorlalte actiuni organizate de institutiile publice, care vor ramane la nivelul actual. TVA se va aplica si la nivelul societatilor de televiziune si radio, cu exceptia celor publice, inclusiv la societatile de cablu. In plus, camerele foto digitale au intrat pe lista produselor accizabile.
La benzina cu plumb, accizele vor creste cu aproximativ 50 de euro, mai putin fata de datele initiale propuse de Ministerul Finantelor. Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi de 480 euro/tona, cu 64 euro sub valoarea propusa initial. De la 1 aprilie vor fi accizate si autoturismele din productia interna, care au motoare mai mici de 1,6 litri. Guvernul Tariceanu a introdus o taxa de 1% din valoare pentru masinile noi cu capacitati cilindrice mai mici de 1.602 centimetri cubi. Conform Codului Fiscal, populatia va plati un impozit de 10% aferent castigului obtinut prin vanzarea, in mai putin de 3 luni, a unui spatiu de locuit detinut in proprietate. Firmele vor achita un impozit de 16% din profitul obtinut prin vanzarea/concesionarea proprietatilor imobiliare, fata de 10% in prezent. Scumpiri majore la carburanti si gaze Ca efect al majorarii accizelor, carburantii se vor scumpi cu cel putin 2.000 lei/litru, sustin surse autorizate. Reprezentantii Rompetrol au anuntat deja ca vor creste preturile la benzina si motorina cu 2.000 lei/litru.
Si celelalte companii vor opera cresteri de preturi saptamana viitoare. Influenta reala a cresterii accizelor in pretul carburantilor este mult mai mare de 2.000 lei/litru. Potrivit specialistilor din piata, benzina ar trebui sa se scumpeasca cu circa 5.000 lei/litru, iar motorina cu mai mult de 3.000 lei/litru. Pretul gazelor creste de maine, in medie, cu 20%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor (ANRGN). Spre deosebire de romanii din nordul tarii, cei din partea de sud, inclusiv bucurestenii, vor plati facturi la gaze cu 25% mai mari pe motiv ca retelele sunt deteriorate. Hrana de zi cu zi va costa mai mult Si mancarea va fi mai scumpa de la 1 aprilie. Cu exceptia carnii de porc si a oualor, preturile la celelalte produse alimentare vor fi majorate in urmatoarele zile.
Comentarii articol (0)